ČSSD: Postavíme hospodářství na nohy

Praha - Sociální demokracie ve čtvrtek představila své hlavní priority v ekonomické politice státu. Hlavními body jsou nastartování hospodářského růstu, přijetí eura a snížení deficitu veřejných rozpočtů.

"S nezaměstnaností a vysokým deficitem si poradíme pouze v případě, že ekonomika bude fungovat," řekl exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Tvrdí, že vize sociální demokracie jsou v harmonii s tím, co by si přál podnikatelský sektor," doplnil Urban. Domnívá se, že je nutné zlepšit komunikaci mezi jednotlivými rezorty, především ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu. "Nyní tyto instituce vedou mezi sebou spíše válku, což je zásadní chyba. Naši zahraniční ekonomickou politiku je nezbytně nutné sjednotit," řekl Urban.

V budoucnu se Česko neobejde bez reformy školství. "Aby naše výrobky znovu dobývaly celý svět, potřebujeme znalostní ekonomiku a potřebujeme vzdělané a schopné lidi. To bez reformy celého školského systému nepůjde," řekl.

Další potenciál Urban vidí v čerpání evropských dotací, protože podle jeho soudu jde o 700 miliard korun, které "leží v Bruselu na ulici". "Stejná situace se týká emisních povolenek a naší dohody s Japonskem. To je 15 miliard, o které přijdeme, pokud se nezmění podmínky pro jejich čerpání, například by se měly zateplit veřejné budovy," řekl Urban s tím, že další možnosti se skrývají v energetických projektech, které mohou dostat do ekonomiky zakázky za stovky miliard. Zmínil například dostavbu Temelína či rekonstrukci uhelných elektráren.

Velký problém je podle ČSSD v boji proti zadlužení, který nepočítá s hospodářským růstem. "Neustále se mluví o Řecku, o zadlužování a dokonce o státním bankrotu, ale téma hospodářského růstu, jako kdyby neexistovalo," řekl místopředseda ČSSD a exministr financí Bohuslav Sobotka. "Srovnávat Českou republiku s Řeckem je zcela nekorektní, protože deficity Řecka a ČR jsou nesrovnatelné. Stejná situace se týká výše dluhu," řekl Sobotka.

"Také je třeba dodat, že Řecko bylo za poslední roky dvakrát přistiženo při falšování účetnictví. To se České republice nestalo ještě ani jednou. Naše reputace je v tomto ohledu vynikající," uvedl další argument, proč je podle něho srovnávání ČR a Řecka nesmyslné. "Naše republika není rozpočtovým Řeckem a ani jím nebude," dodal.

Sobotka představil fiskální cíle do budoucna. "Hlavní věcí je přijetí eura, což můžeme stihnout v roce 2015 nebo 2016, protože už v roce 2013 hodláme dostat deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak vyžadují maastrichtská kritéria. Naším cílem pro letošní rok je nepřekročit schválený deficit rozpočtu a dále se budeme držet konvergenčního programu, který vláda odeslala do Bruselu, abychom v roce 2013 dostali deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu," doplnil.

Konvergenční program současné vlády však se snížením deficitu pod tři procenta HDP do roku 2013 nepočítá, protože to podle ministra financí Eduarda Janoty se současnou legislativou není možné. "Náš plán je v tomto skutečně ambicióznější než konvergenční program. Není rozhodně možné, aby rozpočet na rok 2011 byl méně ambiciózní, než je konvergenční program. Pokud jde o rok 2013, jsme opravdu ambicióznější, protože pokud bychom nebyli, ohrozilo by to přijetí eura," odpověděl Sobotka na dotaz Mediafaxu.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy