Podnikatelé při žádostech o pomoc čelí byrokracii, stěžuje si Hospodářská komora

Podnikatelé při podávání žádostí o pomoc státu musí překonávat zmatečnost a nesmyslnost požadavků úřadů, nedostatečné informace a zbytečnou byrokracii. Stěžují si na to zejména podnikatelé podávající žádosti o podporu státu v programech COVID I a COVID II. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Žadatelé pod něj čekají i týdny na odpověď, nemají žádnou zpětnou vazbu, přichází jim pouze standardizovaný e-mail o potvrzení přijetí žádosti. "Za rychlou půjčku na překlenutí těžkého období způsobeného nařízením vlády to tedy rozhodně nepovažuji," uvedl Dlouhý.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zdůraznil, že program COVID byl připraven za extrémně krátkou dobu. "My tam samozřejmě posilujeme lidi, to nám nemusí nikdo jaksi říkat,(...) má to ale kapacity objemové, má to kapacity samozřejmě prostorové," řekl. Neznamená to podle něj, že by se vyhodnocování nestíhalo. Z první vlny programu už byla vyplacena polovina a v příštím týdnu bude doplacena celá, uvedl dále Havlíček.

Dlouhý poukazuje reálné zkušenosti podnikatelů s programy COVID I a COVID II. Podnikatelé navíc čelí zbytečné administrativě a složitým formulářům žádostí a příloh. "Jakou budou mít relevanci data, která jsou požadována vyplnit na další tři roky dopředu? Pokud někdo potřebuje obratem řešit hotovost na úhradu závazků a mezd, je takové administrativní cvičení postradatelné," poznamenal Dlouhý.

O zamítnutí se žadatelé dozvídají skrze univerzální zdůvodnění s uvedením tří nejčastějších důvodů, a to bez dalšího bližšího vysvětlení. Žadatelé si přitom často nejsou pochybení vědomi a na dotaz, kde byla konkrétní chyba, nemají v Českomoravské záruční a rozvojové bance bližší odpověď. Přicházejí tak o šanci napravit svou chybu v některém z dalších kol. Žadatelé jsou navíc hodnoceni dle jejich bonity. Vyřazují se tak ti, kteří nyní negenerují tržby.

Stát zároveň stanovil kritérium bezdlužnosti navzdory tomu, že firmy mají během posledních týdnů problém s doložením bezdlužnosti vůči České správě sociálního zabezpečení a finančním úřadům.

Podnikatelé také připomněli, že ČMZRB stíhá vyhodnotit asi 100 žádostí v programu COVID I týdně. Tímto tempem by trvalo vyhodnocení žádostí jen v programu COVID I, kterých je přes 3200, déle než půl roku.

Podnikatelské organizace proto doporučily posílit personální kapacity ČMZRB a zlepšit komunikaci. Žadatelé dlouho čekají také na informace, jak rychle bude garance vystavená, slibovaná pomoc je ve výsledku nepružná a pomalá. Rovněž doporučily urychleně vypsat program pro podnikatele v Praze, kteří jsou teď z programu vyloučeni.

Dlouhý upozornil na to, že v pomoci ekonomické začíná ČR výrazně zaostávat za ostatními státy. "Zahráváme si tím s budoucností českých středních průmyslových podniků, nemluvě o oblasti služeb, cestovního ruchu a hotelnictví. Bohatší země jako je Německo nebo Rakousko se rozhodly podpořit ekonomiku 15 i více procenty HDP, což by v tuzemských podmínkách odpovídalo více než 700 miliardám korun," podotkl.

Zatím ale vláda podle něj poskytla podporu na úrovni jednoho sta miliard. Pokud české podniky nedostanou stejnou podporu od vlády, budou mít potíže s likviditou, budou na okraji bankrotu a rakouské a německé podniky budou dostatečně silné, aby si české podniky prostě koupily. "Staneme se tak ještě větší montovnou než dnes,“ varoval Dlouhý.

ČMZRB v prvním kole programu COVID II přijala od podnikatelů postižených v souvislosti s koronavirem 5900 žádostí na bezúročné úvěry v objemu 19 miliard korun. Na celé pokračování programu COVID mělo být původně, stejně jako na první vlnu, vyčleněno pět miliard korun, které by živnostníkům a firmám poskytly půjčky v objemu 20 miliard korun. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude do Velikonoc spuštěn program COVID pro pražské firmy. Připravuje se také COVID III, který by měl být v první fázi za 20 miliard Kč a který vzroste až na 40 miliard Kč.

Související

Více souvisejících

Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) podnikatelé hospodářská komora Ekonomika Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK) Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 35 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy