Řidiči zatím koupili přes 10 tisíc elektronických známek

Řidiči od úterního spuštění prodeje koupili přes 10.000 elektronických dálničních známek. ČTK to řekl mluvčí společnosti Cendis Martin Opatrný. Systém po prvním dnu, kdy měl výpadek až do odpoledních hodin, nyní funguje bez problémů. Elektronické viněty od příštího roku nahradí dosavadní papírové kupony.

Stát spustil systém pro prodej nových dálničních známek v úterý ráno. Krátce na to však systém přestal fungovat, znovu zprovozněn byl po 16:00. Důvodem byla technická chyba, kterou vývojáři podle Cendisu, jenž má systém na starosti, opravili. Společnost však varovala před možnými útoky zvenčí. Výpadek systému vyvolal vlnu kritiky politiků i odborníků.

Více než 9000 e-vinět bylo prodáno za první 3 dny provozu systému. 200 000 lidí navštívilo web https://t.co/xKycy0QrRF @edalnice budou platit od 1.1.2021, koupit si ji však můžete hned a počátek platnosti známky si odložit až o 3 měsíce. pic.twitter.com/sPwVXjet0R

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) December 4, 2020

Od té doby zatím systém funguje, nepotvrdily se ani útoky hackerů. Stránky edalnice.cz zatím navštívilo přes 200.000 lidí. Motoristé nejčastěji nakupují známky přes e-shop, kde jich pořídili 8061. K dostání jsou také na poštách, které zatím prodaly 1586 známek a čerpacích stanicích Euro Oil, na kterých řidiči zatím koupili 353 vinět. Zhruba 95 procent řidičů kupuje roční kupony. "Řada z nich si ovšem nastavuje datum platnosti již od 1. ledna 2021. To v praxi znamená, že pokud mají stávající papírovou roční, zbytečně se připraví o měsíc platnosti té elektronické. Před začátkem platnosti e-známky lze toto datum změnit," upozornil Opatrný.

Elektronické známky začnou platit od začátku příštího roku. Řidiči už je nebudou muset lepit na přední skla, kupony budou vázané na registrační značku vozidla. Typy i ceny známek zůstávají pro příští rok stejné, roční známka stojí 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Zůstává i zvýhodnění pro ekologická auta. Novinkou je možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti, a to až s předstihem 90 dnů. Roční známky navíc budou nově fungovat po dobu 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.

Související

Martin Kupka

2300 korun za dálniční známku je jen začátek. Kupka oznámil další zdražení

Cena dálniční známky by měla být od ledna příštího roku opět zvýšena, a to v souladu s vývojem inflace. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v dnešním pořadu Týden v politice České televize. Přesný nárůst ceny, o který se dálniční známka zvýší, má být zveřejněn ve druhé polovině příštího roku. Poslední změna ceny nastala 1. března, kdy roční kupon zdražil z 1500 na 2300 korun.

Více souvisejících

dálniční známky Karel Havlíček řidiči doprava Dálnice

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy