Před mladými Evropany stojí nová hrozba, strach dorazil i do Česka

Berlín - Moderní technologie nám sice značně usnadňují život, ale mají i svou stinnou stránku. Mladí Evropané se domnívají, že digitální revoluce povede spíš k zániku pracovních míst, než k vytváření nových, uvedla společnost YouGov.

Lidé ve věku od 18 do 30 let si uvědomují, že se pracovní trh kvůli rozšíření moderních technologií změní. Méně než šestina z nich ale věří, že to přinese vznik nových pracovních míst; v Česku je o tom přesvědčeno dokonce pouze 11 procent lidí. Víc než třetina si naopak myslí, že pracovní místa budou spíš zanikat. Obdobný počet lidí se domnívá, že počet pracovních míst sice zůstane zachován, kvůli moderní technice se ale změní charakter vykonávané práce.

V této souvislosti jsou účastníci studie přesvědčeni, že téměř všechny pracovní obory budou v budoucnu vyžadovat znalost informačních technologií na uživatelské úrovni. V menší míře podle nich bude ve více oborech než teď nutná základní znalost programování.

Češi také patří společně se Španěly a s Italy mezi největší zájemce o kariéru v počítačovém odvětví. Více než třetina z nich je rozhodnuta v tomto oboru pracovat, další dvě pětiny to zvažují. Na rozdíl od Čechů ale mladí Španělé a Italové chtějí založit vlastní firmy působící v informačních technologiích.

Celkově jsou mladí Evropané přesvědčeni, že se život v důsledku rozvoje digitální techniky zrychlil a je víc stresující. Podle nich to ale vyvažují výhody, které moderní technika přinesla. Mezi mladými Čechy nicméně panuje obava z toho, že se společnost stává na technice příliš závislá.

V současné době je v Evropské unii evidováno více než pět milionů nezaměstnaných mladých lidí (do 25 let), což znamená, že každý pátý mladý člověk na trhu práce není schopen najít zaměstnání. Trh práce navíc není schopen dostatečně rychle absorbovat každoroční příliv čerstvých absolventů.

Rakousko a Německo jsou země, ve kterých dosahuje nejnižších hodnot jak celková míra nezaměstnanosti (zhruba 5 %), tak i míra nezaměstnanosti mladých (pohybující se kolem 9 %). Poměrně nízkou celkovou míru nezaměstnanosti (nepřesahující hranici 7 %) mají také Lucembursko, Malta, Nizozemsko a Česká republika, o nízké míře nezaměstnanosti mladých lze v této skupině států hovořit ovšem pouze v Nizozemsku, uvedl infoabsolvent.cz.

Nejhorší situace je v Řecku a Španělsku, které mají jak nejvyšší celkovou míru nezaměstnanosti (Řecko 27,2 %, Španělsko 26,1 %), tak i extrémně vysokou míru nezaměstnanosti mladých (Řecko 57,2 %, Španělsko 54,4 %). Následují Chorvatsko, Kypr a Portugalsko, jejichž celková míra nezaměstnanosti dosahuje zhruba 16 % a míra nezaměstnanosti mladých se pohybuje v rozmezí 41,7 – 36 %.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy