Na Slovensku v lednu výrazně ubylo osobních bankrotů

Na Slovensku letos v lednu oproti loňsku výrazně ubylo osobních bankrotů a jejich počet klesl na téměř čtyřleté minimum. Vývoj ovlivnila koronavirová omezení a zpřísnění bankrotových pravidel. ČTK o tom dnes informovala společnost CRIF - Slovak Credit Bureau (CRIF SK), která spravuje úvěrové registry.

V lednu na pětimilionovém Slovensku skončilo v osobním bankrotu jen 297 obyvatel. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 to představuje propad o 74,4 procenta, zároveň jde o výrazný pokles i ve srovnání s posledním loňským měsícem.

"Nepředpokládám, že prudký propad osobních bankrotů je začátkem nové éry. Důvodem poklesu jsou spíše omezení kvůli nouzovému stavu, který vláda vyhlásila v souvislosti s bojem proti koronavíru, a zpřísnění legislativních podmínek," míní hlavní analytička CRIF SK Jana Marková.

Bankrot umožňuje zadluženým osobám zbavit se až na výjimky všech dluhů výměnou za prodej jejich majetku nebo za postupnou úhradu části závazků při zachování osobního majetku.

Osobních bankrotů na Slovensku začalo výrazně přibývat v roce 2017, kdy země pravidla pro oddlužení uvolnila. Loni Slovensko ale zavedlo pravidlo, že zadlužení obyvatelé, kteří nezvládají splácet své závazky, mohou žádat o osobní bankrot a smazaní dluhů nejdříve rok poté, co čelí exekuci. Opatření má podle úřadů omezit spekulace ze strany dlužníků.

Související

Více souvisejících

Slovensko bankrot

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy