Foxconn se chystá převzít firmu Sharp, podpis ale zatím odkládá

Tokio - Tchajwanská firma Foxconn Technology Group zvýšila nabídku za převzetí japonské společnosti Sharp na zhruba 5,9 miliardy dolarů (144, miliardy Kč). Původně plánovala zaplatit 5,3 miliardy dolarů. Foxconn dnes později ale oznámil, že se podpis konečné dohody zatím odkládá.

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě, vyrábí například většinu chytrých telefonů iPhone pro Apple. Výrobní základnu pro Evropu, Blízký východ a Afriku má Foxconn v České republice, kde provozuje závody v Pardubicích a Kutné Hoře.

Sharp se podobně jako ostatní japonští výrobci elektroniky dostal pod tlak kvůli ostré asijské konkurenci. Kromě Foxconnu mělo o japonskou firmu zájem několik dalších podniků, včetně Tokiem podporovaného investičního fondu Innovation Network Corp of Japan.

Sharp dnes oznámil, že Foxconnu prodá nové akcie v hodnotě zhruba 4,4 miliardy dolarů (108 miliard Kč). Tchajwanská firma ale posléze uvedla, že japonská firma poslala jejímu vedení ve středu ráno "nový klíčový dokument". Foxconn jí odpověděl, že jeho obsah je před podpisem dohody třeba vyjasnit.

Foxconn by měl mít v japonském výrobci podle jeho dnešního sdělení podíl 65,9 procenta, a to právě díky nákupu nových akcií Sharpu. Firma je získá v ceně 118 jenů za kus, což je o 32 procent méně, než činila středeční závěrečná cena akcií na burze v Tokiu. Akcie Sharpu se po dnešním oznámení vydaly prudce dolů a odepisovaly až 20 procent. Investoři se obávají, že chystané kroky naředí kapitál víc, než se čekalo.

O Sharp se ucházelo několik zájemců. Japonská vláda a vedení Sharpu dávaly zpočátku přednost nabídce státem podporovaného investičního fondu Innovation Network Corporation of Japan (INCJ). Vedly je k tomu obavy, že v cizích rukou by Sharp mohl přijít o své technologické znalosti ve prospěch zahraniční firmy.

Japonský ministr obchodu dnes vyjádřil naději, že Sharp se bude pod novým majitelem rozvíjet a bude chránit pracovní místa a regionální ekonomiku.

Související

Více souvisejících

Foxconn Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy