Prodej celé společnosti CME? Vlastník TV Nova zvažuje radikální majetkové změny

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která provozuje i českou TV Nova, zahájila přezkum strategických možností, včetně případného prodeje společnosti. CME to dnes oznámila na svých webových stránkách. V reakci na zprávu její akcie na pražské burze stouply o 6,54 procenta na 86,30 Kč, což je nejvyšší úroveň od srpna 2018, na americké burze Nasdaq vzrostly o 8,1 procenta, uvedla agentura Reuters. Později zisky mírně snížily.

"Strategické alternativy mohou mimo jiné zahrnovat prodej části nebo celé společnosti, fúzi s jiným strategickým partnerem, rekapitalizaci nebo pokračování v realizaci dlouhodobého podnikatelského plánu CME," uvedla společnost ve svém sdělení. Dodala, že má podporu společnosti AT&T, která je jejím většinovým vlastníkem.

"Na pondělní zprávu o případném prodeji aktiv reagoval trh silně pozitivně, akcie v 16:00 se dostala na úroveň, kde byla naposledy loni v srpnu. A celé odpoledne byl cítit silný nákupní apetit," řekl ČTK Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Objem obchodů bude dnes podle něj více než desetinásobek objemů z pátku.

CME, jejíž tržní kapitalizace podle pátečního závěru cen akcií na burze Nasdaq činí 877 milionů dolarů, zaznamenala v posledních letech růst zisku, letos očekává zvýšení zisku před odpisy a amortizací (OIBDA) o deset až 12 procent z loňských 222,7 milionu dolarů. Skupině se v poslední době daří také snižovat dluhové zatížení, její čistý dluh na konci loňského roku klesl na 765 milionů dolarů z 1,1 miliardy dolarů v roce 2017.

Společnost uvedla, že přezkum nemusí vyústit v transakci a že žádný harmonogram nebyl pro tento proces stanoven. Jejími finančními poradci jsou společnosti Allen & Company LLC a BofA Merrill Lynch, právním poradcem Covington & Burling LLP.

CME provozuje 30 televizních kanálů. Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Vedle ČR má CME aktivity na Slovensku, v Rumunsku a v Bulharsku. Firma na konci července ukončila prodej svých aktiv v Chorvatsku a letos v lednu zrušila dohodu o prodeji svých aktivit ve Slovinsku.

Související

Logo TV Nova

Kellnerova PPF převzala vlastníka TV Nova, v čele CME bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. PPF to dnes uvedla v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy jej prodala právě CME.
Zpravodajské vozidlo TV Nova

PPF odeslala Evropské komisi doklady k schválení nákupu CME

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera odeslala Evropské komisi příslušné doklady k finálnímu schválení transakce nákupu mediální skupiny CME. PPF o tom informovala na twitteru. Akcionáři CME schválili nabídku na převzetí letos v únoru. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard Kč).

Více souvisejících

CME TV Nova Ekonomika Media

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy