Zisk automobilky Hyundai klesl o 75 procent, vázne poptávka v zahraničí

Jihokorejské automobilce Hyundai Motor Co. klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 75 procent na 227 miliard wonů (4,3 miliardy Kč). Pokles byl nejhlubší za sedm čtvrtletí a zisk zaostal za očekáváním analytiků kvůli slabé poptávce ze zahraničí, která zastínila i růst doma. Automobilka to oznámila v noci na dnešek.

Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávali v průměru pokles zisku na 275 miliard wonů z loňských 919 miliard wonů. Výnosy klesly o 19 procent na 21,9 bilionu wonů.

Prodej aut se snížil o 33 procent na 1,14 milionu vozů. Prodej na domácím, jihokorejském trhu se však zvýšil o 13 procent na 200.000. Na dalších trzích, včetně USA, Číny, Evropy a Indii, klesl o více než deset procent.

K růstu prodeje na domácím trhu pomohla hlavně poptávka po velkých a sportovně užitkových vozech, jako G80 a GV80 či Grandeur. Ani prodej těchto vozů, u kterých je vysoká zisková marže, však nevykompenzoval propad v Evropě a USA, napsala agentura Reuters.

Hyundai od března kvůli koronaviru přerušil výrobu ve většině svých továren v zahraničí. Na začátku května se automobilce podařilo výrobu v zahraničí obnovit, ne však na plný výkon.

Společnost Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Hyundai působí i v České republice. Oficiálně spustil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích v listopadu 2008. Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii, v loňském roce vyrobila 309.500 vozů.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

hyundai automobilový průmysl Ekonomika Jižní Korea

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 41 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy