V Brandýse nad L. se budou vyrábět velkoformátové OLED displeje do aut. Zakázka je za více než 2 miliardy euro

Technologická společnost Continental získala další velké zakázky od automobilek na dodávky displejů přes celou palubní desku a OLED displejů, jejichž hodnota převyšuje 2 miliardy euro. Přední výrobce pokročilých technologií díky tomu v příštím roce dosáhne celkového objemu prodeje elektronických komponent do aut ve výši 7 miliard euro. Významnou roli ve vývoji a produkci této technologie zastává i tuzemský závod v Brandýse nad Labem.

Velkoformátové displeje byly poprvé představeny v minulém roce a fungují jako centrální vizuální rozhraní, které přináší řidiči i spolujezdci imerzivní uživatelský zážitek. Jejich nejnovější verze je plně integrovaná do designu interiéru vozu, kde displej pokrývá celou palubní desku, aniž by byl rozdělen na jednotlivé obrazovky. Velikost displeje se stává konkurenční výhodou automobilů a jednotlivých modelů. V průzkumu mobility zadaném v tomto roce společností Continental byla řidiči označena za důležitý faktor.

Technologie velkoformátových displejů využívá tzv. maticového podsvícení s lokálním stmíváním. To umožňuje ovládat každou LED individuálně a stmívat ji a rozjasňovat dle potřeby. Výsledkem je vysoký kontrast a kvalita obrazu. Continental také díky OLED displejům přináší do globální produkce automobilů multidisplejové řešení, které má samoosvětlující funkci a nepotřebuje podsvětlení jako tradiční LC displeje (displeje z tekutých krystalů). Výsledkem jsou výjimečně lehké a tenké jednotky, které díky svým kompaktním rozměrům otevírají výrazně větší možnosti v oblasti designu.

„Uživatelský zážitek znamená přidanou hodnotu. To dokládá i fakt, že objem námi získaných zakázek na dodávku displejů neustále roste. Je to jedna z nejdůležitějších věcí pohánějcích mobilitu budoucnosti. Zákazníci hledají zážitky, které jsou uživatelsky přátelské a nabízejí jim zábavu,“ říká Philipp von Hirschheydt, ředitel pro oblast User Experience ve společnosti Continental. „Proto také nepřestáváme vyvíjet nová řešení. V současné době dodáváme ročně zhruba 30 milionů výrobků, jejichž základem je uživatelský zážitek. Ty jsou součástí více než 30 % všech ve světě vyrobených vozů.“ 

Poptávka po integrovaných displejích dramaticky roste. Technologie pro výrobu velkých obrazovek, jako jsou displeje přes celou palubní desku, vyžadují výrazně větší a vysoce inovativní high-tech výrobní závody.

„Díky vzniku megatováren posouváme naše komplexní zkušenosti s výrobou složitých výrobků na zcela novou úroveň. Jsme připraveni na další růst a nové zakázky. Zejména díky našemu novému přístupu k výrobě jsme schopni výrazně navýšit objem výroby velkých displejů,“ říká Philipp von Hirschheydt.

V závodě v Brandýse nad Labem, který je současně největším závodem Continentalu pro elektroniku na světě, v loňském roce uvedli do sériové výroby displejové řešení tvaru písmene L a velikosti pokrývající více než polovinu předního kokpitu. Tento velkoformátový displej vyrábějí vysoce automatizované a robotizované výrobní linky. Využívají se také specifické technologie Hybrid Bonding & Display Closing, které se uplatňují v nových, tzv. čistých prostorách závodu splňujících přísné normy ISO 7. V příštím roce se do sériové výroby v brandýském závodě chystá již zmiňovaný velkoformátový OLED displej.

OLED displej Brandýs nad Labem Středočeský kraj

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy