Rakovina prostaty na vzestupu. Pozor, týká se i mladších ročníků

Praha - Rakovina prostaty je sice záležitost především starších ročníků, ale ani mladší generace mužů by ji neměla podceňovat. Počty pacientů stouply mezi roky 2005 až 2011 o 40 procent, ze 4964 na 6965. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že počáteční stádium je bezpříznakové.

Nejvíc pacientů je diagnostikováno kolem 70. roku, přibývá ale mladších. Mezi roky 1982 až 1986 byl podle Národního onkologického registru věkový průměr nových pacientů 73 let, mezi roky 2007 až 2011 už 69 let. Před rokem 1986 byla třetina pacientů mladších 70 let, nyní polovina.

"Obecně můžeme tvrdit, že riziko významně roste po padesátce. Ve své praxi se ale občas setkávám i s pacienty mladšími," uvedl přednosta urologické kliniky motolské fakultní nemocnice profesor Marek Babjuk.

K nárůstu zjištěných případů rakoviny prostaty podle něj přispěly lepší informovanost mužů a modernější postupy v medicíně. "Muži si začínají uvědomovat rizika spojená s tímto onemocněním a ve větším počtu navštěvují lékaře. Lepší diagnostické metody jsou pak schopné odhalit chorobu již v raném stadiu," vysvětlil.

"Nádory prostaty rostou pomalu, takže mohou v organismu dlouho zůstávat nepovšimnuty. Nyní odhalíme i nádor, který by v minulosti zůstal skryt a zachytili bychom ho až ve fázi, kdy ho nelze léčit," uvedl Babjuk.

S včasným odhalením souvisí i postupný pokles úmrtnosti. V roce 2005 zemřelo v ČR na zhoubný nádor prostaty 28.033 mužů, v roce 2011 pak 27.171. "Současná medicína v kombinaci s větší informovaností mužů má jednoznačně pozitivní dopad na včasné odhalení nemoci. Rakovina prostaty je tak relativně dobře zvladatelná a léčba nabývá na účinnosti," doplnil profesor Jindřich Fínek.

Časná stádia karcinomu prostaty jsou většinou bez příznaků a mohou být zachycena v některých případech během operace močové trubice z jiných důvodů, upozorňuje Vitalion.cz. U lokálně pokročilých nádorů (to jsou takové, které už se šíří do okolí – do močového měchýře, do močové trubice, ale ještě nemetastazovaly do vzdálených orgánů) jsou hlavními příznaky pacientů různé potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech a také častěji v noci nebo mohou naopak moč zadržovat a vymočení je pro ně náročné.

Celkem vzácné je objevení krve v moči a onemocnění ledvin (ledvinná nedostatečnost, resp. selhávání ledvin).

Známkou velmi pokročilých nádorů pak bývá nejčastěji bolest z kostního metastatického procesu, hlavně zad, kyčlí a končetin. Metastáza v kostech může někdy utlačovat míchu a působit potíže s hybností.

Lze nějak předejít vzniku rakoviny prostaty?

Ne. Během posledních dvaceti let byla provedena celá řada studií posuzujících různé vlivy životního prostředí, stravy, léků a doplňků stravy na vznik tohoto nádoru. Obecně se soudí, že vyšší příjem masa a živočišných tuků, stejně jako např. kouření může zvyšovat riziko vzniku karcinomu prostaty (KP). Stejně tak nedostatek zeleniny a ovoce, vitamínu D či nadbytek vápníku se může podílet na vzniku nádoru prostaty. Výsledky studie posuzující vliv selenu a vitamínu E prokázaly, že vitamín E (samotný či v kombinaci se selenem) zvyšuje riziko vzniku KP.

Je karcinom prostaty dědičný a jaké jsou další rizikové faktory?

Ano, u jisté části pacientů má KP rysy dědičného onemocnění. Krom zevních faktorů je tedy jednoznačně prokázána souvislost genetická: onemocnění rakovinou prostaty u otce či bratra daného muže zvyšuje riziko vzniku rakoviny i u něj 2,5x a pokud jsou v rodině daného muže postiženi tímto nádorem dva příbuzní, narůstá toto riziko 3,5x. Pokud se tedy u Vás nebo u Vašeho příbuzného nádorové onemocnění prostaty vyskytne, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o možnostech vyšetření i pro ostatní muže v rodině. V řadě odborných doporučení je totiž nález KP u rodinných příslušníků vážným důvodem pro zahájení aktivního vyšetřování, aby bylo případné další onemocnění zachyceno v příznivém stádiu.

Dalším důležitým faktorem je věk – s rostoucím věkem se zvyšuje i počet zachycených nádorů resp. riziko, že daný muž onemocní nádorem prostaty. Více než 65% ze všech případů KP je nyní zjištěno u pacientů starších 65 let. Vzhledem k pomalému růstu většiny typů nádorů prostaty je ale u starších pacientů také větší pravděpodobnost, že délka jejich života nebude KP ovlivněna, laicky řečeno „zemřou s karcinomem prostaty, ale na jinou příčinu".

Rasová souvislost je dalším prokázaným rizikovým faktorem, kdy Afroameričani mají výrazně vyšší riziko než bělochů a nejnižší riziko mají Asiati. Z Evropanů mají nejčastěji vyskytující se nádory prostaty Skandinávci, kteří jsou často nositeli i agresivnějších forem nádorů, uvedla Česká urologická společnost (cuz.cz).

Související

Muži

Rakovina prostaty se dá odhalit včas díky fúzní perinální biopsii. Jak vyšetření probíhá?

Karcinom prostaty je obávanou chorobou českých mužů: v naší republice se s ním potýká více než 63 tisíc pacientů, což z něj dělá jedno z nejčastějších nádorových onemocnění v pánské populaci. Nebezpečí tkví v tom, že rakovina může být přítomná bez příznaků. Přitom čím dříve se na nádor přijde, tím jsou lepší vyhlídky na vyléčení. Průlom v diagnostice představuje nová metoda fúzní perineální biopsie, která zvyšuje možnost záchytu i velmi malých ložisek.
Muži

Nezhoubné zbytnění prostaty: V ČR je dostupná unikátní léčba pomocí páry

Nezhoubné zbytnění prostaty neboli benigní hyperplazie prostaty (BHP) postihuje přibližně 40 % mužů po padesátce, po sedmdesátce se týká takřka každého. Nyní mohou pacienti využít nového způsobu léčby za pomoci sterilní teplé páry. Technologie REZŪM nabízí šetrné řešení bez bolesti a rizika ztráty erekce. Pražská urologická klinika UroKlinikum je teprve druhé zdravotnické zařízení v České republice, kde byla tato metoda uvedena do praxe.

Více souvisejících

Prostata rakovina zdraví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy