Nádor prostaty v konečné fázi? Nový lék umí prodloužit život

Praha - Pacienti v závěrečném stadiu rakoviny prostaty mají šanci na delší a kvalitnější život, a to díky účinku moderní hormonální léčby, která se jako doplněk chemoterapie používá teprve v poslední době.

Rozšíření možností způsobu léčby se týká takzvaně kastračně rezistentních nádorů, které už nereagují na klasickou hormonální léčbu standardně používanou v předchozích stadiích tohoto onemocnění. "Před rokem až dvěma jsme je vůbec neměli k dispozici. Sice nevyléčí, ale zlepší kvalitu života," řekl přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Marek Babjuk.

Dvojice hormonálních preparátů určených pro tuto fázi onemocnění je podle primářky Onkologicko-chirurgického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jany Katolické k dispozici od roku 2012. Aktuálně je léčba jejich prostřednictvím hrazena ve třinácti komplexních onkologických centrech, která mají pro tyto účely zvláštní smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Vzhledem k rozdílnému charakteru jednotlivých nádorů však musí být léčba individuální. "Hledáme vhodného pacienta. Je to velmi heterogenní onemocnění, které není u každého pacienta stejné," poznamenala Katolická.

Je přesvědčena, že nové možnosti budou mít pro pacienty pozitivní efekt. Mimo jiné proto, že se podávají formou tablet, takže odpadá nutnost hospitalizace a pacient může být dál ve známém prostředí. "Už to nebude krátkodobé přežití se špatnou kvalitou života, ale prodlouží se to na dva až tři roky s dobrou kvalitou," uvedla Katolická. V současné době se prognóza zbývající délky života u těchto pacientů pohybuje od 18 do 27 měsíců, v případě většího počtu metastáz maximálně rok, doplnil Babjuk.

Karcinom prostaty (KP) je onemocnění s celosvětově rostoucím počtem nově zachycených případů. Podle statistických údajů je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v rozvinutých zemích a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Tento všeobecný trend pochopitelně kopíruje i situace v ČR. Za posledních dvacet let se výskyt (incidence) KP v České republice téměř ztrojnásobil. Úmrtí (mortalita) na KP je ale více než třikrát nižší.

Karcinom prostaty (KP) se v naprosté většině případů zjistí náhodně na základě zvýšené hladiny prostatického specifického antigenu (PSA). Nejčastějšími příznaky jsou problémy při močení, které lze ale jen obtížně odlišit od příznaků souvisejících s nezhoubným zvětšením prostaty, které je také většinou přítomné. Mezi tyto známky patří časté močení v noci (nykturie), přes den (polakisurie), nucení na močení (urgence), únik moči po vymočení, slabý proud nebo obtížné močení (dysurie) nebo pocit nedostatečně vyprázdněného močového měchýře. Krev ve spermatu nebo v moči může být jedním z prvních příznaků pokročilého KP a urologické vyšetření je nezbytné. Ostatní příznaky mohou být již známkou velmi pokročilého nebo metastastického nádoru, patří mezi ně trvalá bolest v bocích nebo zádech, hubnutí, bledost, celková slabost a výrazné otoky dolních končetin, informuje cus.cz.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina Prostata zdraví

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy