ROZHOVOR | Lucie Bílá promluvila o tom, čím měla být

Praha - Lucie Bílá ve středu 1. října 2014 v muzeu Grévin Praha oficiálně zahájila své Černobílé turné 2014. U příležitosti zde pořádané autogramiády měly EuroZprávy.cz jako mediální partner akce možnost položit Zlaté slavici několik otázek.

Povíte nám něco o vašich začátcích, byla to klasická LŠU?

Nejdřív jsem si myslela, že je chyba, že nemám konzervatoř, ale celou kariéru, když ji tak shrnu, jsem vděčná za to, že mě nevzali, protože mě nezkroutili do šišata. Dostala jsem lehounký základ v Lidové škole umění (LŠU) od paní učitelky Šrutové – měla velký plán udělat ze mě operní pěvkyni. Ale to se jí nepovedlo, protože jsem hned v patnácti utekla k bigbítu. Jsem ráda, asi to tak má být. Moje vysoká škola a konzervatoř, to jsou tancovačky, a to je těch 150 koncertů ročně, co vlastně pořád, celou svojí kariéru, dělám.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Která Lucie Bílá je ta pravá? A jak vypadá její podpis?
 

Váš hlas je označen jako mezzosoprán. Zajímal vás někdy váš skutečný rozsah?

Myslím, že to není důležité. Tak, jako lidi pořád melou o lásce a nedá se definovat. Já jsem navíc přesvědčena, že se mi ten rejstřík posunuje podle toho, jaký žánr zrovna zpívám; příští rok mě třeba čeká 33. výročí s Arakainem, máme Kristova léta, takže mě čeká pětadvacet velkých koncertů a v tomhle případě si myslím, že budu opravu mezzosoprán, ale zvládám dobře, a i mě to baví, i sopránové party, a nebojím se toho. Zpívám si tak, jak mi „zobák narost", a takovou hudbu, kterou zrovna dostanu, podle svého a není zrovna potřeba to dávat do nějaké škatulky.

Zmínila jste se o snaze udělat z vás operní pěvkyni. Zkusila byste si někdy něco podobného?

Několik klasických věcí jsem už udělala, ale asi ne. Nevím, jestli by mě to bavilo, ale zařadit si do repertoáru nějakou klasickou árii, to není k zahození. Na Pražském jaru jsem měla vážnou věc – Requiem za zemřelé muzikanty od Ladislava Simona (1929-2011) – zpívala jsem to v roce 1998, a byl to velký zážitek, ale jsem ráda, že jsem komerční zpěvačka, která může blbnout a dávat si třeba svoje oblíbené tóniny, což zpěvačky, zpívající klasiku, nemají možnost, musí to zazpívat, jak je to napsané, a to jim nezávidím, já mám větší svobodu.

V jednu dobu byly ve světě, ale i u nás velice populární takzvané dívčí skupiny (Go-Go's, Clout, The Bangles, Schoolgirls...). Nelákala vás někdy myšlenka zkusit mít podobnou záležitost, nekoketovala jste s tím?

Už když jsem zpívala ve sboru na základní škole, tak jsem vždycky snažila o to, abych byla nejvíc slyšet. Narodila jsem se jako sólistka, takže paní učitelce nezbylo nic jiného, než mě šoupnout dopředu a to sólo mi nechat. Asi by mě to nelákalo, ani nebavilo, takhle se schovávat do nějaké partičky, podřizovat se kolegyním – nejsem na to zvyklá. Ráda se podřizuju sama sobě a svým emocím, ale že bych chtěla zpívat v nějaké partičce holek, to ne.

A sólistka s dívčí doprovodnou kapelou?

Upřímně, mě motivují spíš chlapi. Je pravda, že na mých koncertech je mnoho žen, a většinou je jich víc než mužů, což jsem ráda, protože holky mi důvěřují, ale kdyby tam nepřišel ani jeden mužskej... a za sebou mám ráda spíš ty chlapy, mám báječnou kapelu, nedám na ni dopustit, a kdybych měla svého bubeníka vyměnit za nějakou blondýnku, nebo kdyby Mika Ronos měl být nahrazen ženou, to by mě nebavilo. Asi bych u toho tolik neječela.

Při svých aktivitách, ať jsou to koncerty nebo charitativní činnost asi nemáte moc času. Zbývá vám nějaký na vaše záliby, konkrétně třeba sběratelství?

Já jsem přece vášnivý sběratel všeho, jak mám od něčeho tři kousky, tak to začnu sbírat. Mám obrovskou sbírku českých šperků s národními motivy, stříbrné šperky s hymnou, kněžnou Libuší, Přemyslem Oráčem... Pak mám sbírku koní, slonů, dále třeba mincí s českými osobnostmi, sbírku knoflíků, kde je neskutečný můj nevětší poklad, 600 let starý obrovský kovový knoflík, to je tedy zabiják. Jinak pořád něco sbírám, třeba mám za celých 40 let všechny Čtyřlístky, chybí mi asi jenom dva díly. A těch první šest dílů mám dokonce podepsaných od pana Němečka, na to jsem pyšná. Vždycky jsem si přála být jako Fifinka, a pan Němeček ji pro mě namaloval. Ona má tři chlapy doma, nikdo to nekomentuje, prochází to, kluci se domluví... a ještě jim šéfuje.

Kdyby se objevil kouzelný dědeček, nebo spíš hudební čaroděj a umožnil vám zazpívat si cokoli s kýmkoli bez ohledu na žánr a čas. Dokázala byste si vybrat?

Já takovéhle ambice nemám. Přemýšlela jsem nad tím, a použila bych jednu zkušenost. Když byli poprvé v Praze Pink Floyd, tak jsem byla jednou z těch asi patnácti lidí, kteří měli možnost si s nimi podat ruku. A já jsem na nich viděla, že jsme jim strašně na háku. Neberte to jako výtku jim – pochopila jsem, že co se já jim pletu do šatny, když se chtějí soustředit na koncert, tehdy jsem si uvědomila, že je můžu milovat, ale nebudu jim zasahovat do jejich teritoria. Takže – miluju Madonnu, podat si s ní ruku – krásný, zpívat s ní nemám až tak úplně potřebu, ale jsem šťastná, že je, protože ji mám opravdu ráda. Kdybych si opravdu mohla vybrat, tak by to nebylo zpívání, skutečně moc bych si přála obejmout pana Menšíka. Já ho prostě miluju, je to tak moje krevní skupina, normální krásnej člověk s tím obyčejným lidským srdcem, strašně bych mu to chtěla říci a obejmout ho. Takže žádná písnička, ale obejmutí a jedna velká pusa panu Menšíkovi.

Myslím, že hezčí zakončení rozhovoru jsme si nemohli přát – děkuji.

Související

Českého slavíka letos získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát.

Českého slavíka 2022 získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát

Českého slavíka letos získali Marek Ztracený, Lucie Bílá a kapela Kabát. Do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si dnes ocenění převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2,110.364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.
Divadlo, ilustrační foto

Do síně slávy zábavního umění vstoupil Ivo Šmoldas, porota ocenila i další známé tváře

Do Síně slávy zábavního umění byl dnes uveden publicista, redaktor, básník a nakladatel Ivo Šmoldas. Cenu v podobě zlaté divadelní masky převzal na odpolední ceremonii v pražském botelu Albatros. Umělecké sdružení Artes udělilo ceny Mistra zábavního umění také osmičce dalších umělců a umělkyň. O laureátech rozhoduje kolegium umělců, které čítá zhruba 350 členů.

Více souvisejících

Lucie Bílá rozhovor

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

Spojené státy neuznávají jurisdikci ICC, prohlásil Biden

Spojené státy neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a mezi Izraelem a Hamásem nelze hovořit o rovnosti, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy