Zabil Roma důchodce v sebeobraně? Tanvaldské střelbě předcházelo napadení

Tanvald - Deset dní po tragické střelbě v Tanvaldu na Jablonecku stále nejsou známé přesné okolnosti, za nichž na Nový rok zemřel dvaadvacetiletý romský mladík a jeho starší bratr byl postřelen. Situace v sedmitisícovém městě se ale po pohřbu zastřeleného zklidnila a o dalších problémech nebo případných incidentech mezi majoritními obyvateli a místní romskou komunitou neví ani policie. Obviněn zatím nebyl nikdo a střelec je na svobodě. Televize Nova dnes odvysílala záběry z úterní policejní rekonstrukce, na kterých zřejmě střelec ukazuje, že se bránil napadení. Státní zastupitelství zatím žádné nové údaje neuvedlo, více informací by mohlo zveřejnit v pátek.

Zastřelený mladík byl pohřben o víkendu. Pietního aktu a následného průvodu na místo střelby se zúčastnilo asi 200 lidí. Podle tanvaldského starosty Petra Poláka (ODS) se sobotní akcí situace ve městě prozatím vrátila k normálu. "Uvidíme, jak se to teď bude vyvíjet s obviněním. Zatím jsme tady ale nezaznamenali žádné problémy nebo nepokoje," popsal situaci. Podle spekulací, které se objevily krátce po činu, mohl být třiašedesátiletý střelec nejprve sám dvojicí Romů napaden a až poté střílel. Tuto verzi tragické události předvedl zřejmě střelec i při policejní rekonstrukci, která se na místě střelby uskutečnila v úterý večer. Na záběrech televize Nova z rekonstrukce muž ukazuje, jak jej někdo zezadu udeřil do hlavy a dále na něj útočil, když už ležel na zemi. Teprve poté se muž obrátil na záda, vytáhl pistoli a začal vleže střílet. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová ani dnes k případu novinky neměla. "Nebudu ji zatím komentovat," řekla pouze k jejím výsledkům. Bradáčová dodala, že další informace o případu by mohly být známy v pátek. Státní zastupitelství minulý týden uvedlo, že se zvažují možnosti od vraždy po nutnou obranu a prošetřuje se i to, jestli se na místě nestala loupež či krádež. Rasový motiv střelby vyšetřovatelé případu vyloučili. Představitelé některých romských organizací po střelbě otevřeně hovořili o popravě a kritizovali státní zastupitelství za to, že se objevila informace o případné nutné obraně. Policie na Tanvaldsku pro jistotu posílila dohled, obavy se ale nepotvrdily a bez incidentů se obešel i sobotní pohřeb. "Všechno se monitoruje a hlídá, ale nic nového jsme nezjistili," potvrdila jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Související

Více souvisejících

Romové krimi

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 28 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Je to pomsta za Nasralláha, vzkazuje Írán. Izrael a Irák uzavřely vzdušný prostor

Írán vypálil téměř 200 raket na Izrael, oznámila izraelská armáda. Íránské Revoluční gardy uvedly, že tento raketový útok je odvetou za páteční zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce operačního velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy