Divadlo

Související články:

Mirandolína (NdB)

RECENZE: Mirandolína v Brně ukázala, jak se bránit Mee Too

RECENZE - Ten titulek prosím neberte až tak vážně. Současné šílenství kolem obtěžování žen se dostalo (nejenom v americké) společnosti tak daleko, že se muž musí bát pomoci ženě do kabátu, nebo ji dát přednost ve dveřích. V Goldoniho komedii je to vtipně zpřevrácené. Mirandolína dává elegantně „na frak“ svým roztouženým nápadníkům a je to opravdu komické. Divadlo REDUTA Národního divadla v Brně má tak v repertoáru titul, který diváky potěší.
Divadla

Vlasta Chramostová je hereckým i etickým vzorem, říká rektor JAMU

Uměleckým i etickým vzorem nejen pro mladé adepty herectví byla herečka Vlasta Chramostová podle rektora brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Petra Oslzlého. Chramostové herecké umění podle něj patří k vrcholům českého divadla druhé poloviny 20. století, uvedl dnes ve vyjádření pro ČTK.
muzikál Tarzan v divadle Hybernia Praha

Tarzan uchvátil Prahu: Velká premiéra v divadle Hybernia

Jeden z nejúspěšnějších světových muzikálů Tarzan viděli na slavnostní premiéře první diváci. Jeviště Divadla Hybernia se doslova proměnilo v džungli, kde vzduchem létaly opice a sálem zněly hity Phila Collinse. Romantické pasáže rozplakaly nejednu divačku, multimediální show a akrobacie uchvátila návštěvníky. Hvězdně obsazenému představení aplaudovaly i hvězdy showbyznysu a představitelé politické scény.
Inscenace Poprask na laguně ve Studiu Marta

Studenti JAMU nabídnou slavnou komedii Poprask na laguně

Věhlasným komediálním titulem Poprask na laguně zahájí novou divadelní sezónu studenti Divadelní fakulty JAMU z činoherního ročníku docenta Aleše Bergmana, který inscenaci také režíruje. Premiéra této rozverné novinky se uskuteční ve čtvrtek 5. září v 19 hodin ve Studiu Marta, jediná zářijová repríza o den později.
Biskupský dvůr Brno

Brněnský Biskupský dvůr je centrem open air představení

Tak se nám to už končí. Léto bohaté na kulturní akce. Stojí za to se ohlédnout, třeba jen po nejbližším okolí. Pro mne to byly akce na brněnském Biskupském dvoře. Nejdřív pár základních informací: Jádro objektu Biskupský dvůr v Brně tvoří gotické proboštství brněnské kapituly, z něhož se dochovala gotická věž. Autorem renesanční přestavby z konce 16. století je stavitel Antonio Gabri.
Čtyři dohody

Malé zastavení u tvorby Jaroslava Duška: Divadlo s kapkou mystiky

V nádherném prostředí Beskyd probíhal koncem srpna Týden kultury na Valašsku. Bylo to ve Velkých Karlovicích, tedy kousek dál za obcí, v cirkusovém šapitó pod hotelem Lanterna. Kladl jsem si otázku: Kdo se tam bude trmácet, až na okraj republiky u hranic se Slovenskem? Na mé překvapení bylo velké parkoviště docela obsazené a na představení čekal přeplněný cirkusový stan.
V Brně vzniká koprodukce Motion Hub a BuranTeatr

V Brně vzniká koprodukce Motion Hub a BuranTeatr

V oblasti živého umění v Brně se chystá zcela nová meziinstitucionální spolupráce. V umělecké koprodukci se spojí již zavedené brněnské divadlo BuranTeatr a nová brněnská producentská skupina pro tanec a pohyb - Motion Hub.

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy