Turečtí šéfkuchaři, kteří si přejí vyvrátit stereotypy o tučné a příliš jednoduché stravě, se snaží očistit pověst národní gastronomie a ukázat světu, že turecká kuchyně má co nabídnout.
Nová generace kuchařů tak rozbouřila tureckou gastronomickou scénu s novátorskými postupy a přístupy. Cílem je překonat tradiční představu o tom, že turecká kuchyně rovná se döner kebab.
V zahraničí se turecká kuchyně často spojuje s tímto sendvičem s grilovaným masem. Je to pokrm exportovaný do Evropy prostřednictvím turecké diaspory v Německu, kde se většinou podává s majonézou a salátem, což ale turecká verze nezná.
Málo lidí mimo Turecko však dosud ochutnalo karniyarik (baklažán s masem) nebo yaprak sarma (plněné vinné listy). Upozornila na to agentura AFP.
Tyto pokrmy mohou být doplněny sýrem, jako je tulum (kozí sýr připravovaný v kůži zvířete) nebo kasar (většinou na bázi ovčího mléka), a ještě s trochou cezerye (mrkev karamelizovaná s kokosovým ořechem) jako dezertu.
"Turecká kuchyně je podceňovaná. Bohužel je mnoho špatných příkladů," říká Aylin Yaziciogluová, šéfkuchařka restaurace Nicole v Istanbulu. "Děláme všechno pro to, aby se to změnilo," dodává.
Nicole nabízí ochutnávku menu složeného z několika chodů, aby host poznal mnohotvárnost místních produktů a to nejlepší z turecké kuchyně.
"Ve světě, kde se všechno obrací směrem k lokálním potravinám, začínáme chápat hodnotu naší kuchyně, našich produktů. V naší zemi je všechno k dispozici po celý rok," zdůrazňuje Yaziciogluová. Turecko se musí naučit zdůrazňovat své přednosti, jako je olivový olej, soudí.
Šéfkuchař Serkan Bozkurt z istanbulské gastronomické akademie Chef's Table, se raduje, že v Evropě rostou jako houby po dešti turecké restaurace a kavárny a také turecké řetězce, jako je pekařství Simit Sarayi nebo kavárny Kahve Dünyasi.
Podle Aylin Yaziciogluové je však třeba ještě mnoho vykonat, aby se názory na tureckou kuchyni změnily.
Arnaud de Clercq, který vyučuje na istanbulské odbočce mezinárodní kuchařské školy Cordon Bleu se sídlem ve Francii, soudí, že turecká kuchyně je příliš "rustikální" se svými omáčkami a ragú. "Má to blízko k tradiční francouzské kuchyni, ale je to tady trochu jiné," říká.
Naopak turecké meze, soubor chodů (deset až sto) servírovaných u příležitosti oslav nebo rodinných jídel, je typicky turecké. "Osmanská říše rozšířila všude i svou kuchyni. Turecké meze se udrželo ve všech regionech a každá země si ho uzpůsobila, jako třeba Libanon, Sýrie nebo Jordánsko," uvádí Arnaud de Clercq.
Cizinci považují tureckou kuchyni za homogenní, ale ona má mnoho místních podob a egejské speciality se třeba radikálně liší od těch, které se připravují u Černého moře.
Šéfkuchař Serkan Bozkurt zdůrazňuje mnohotvárnost turecké kuchyně, počínaje zeleninou s olivovým olejem u Egejského moře a konče převážně masovými pokrmy na východě země. Turecko by podle něho mělo vynakládat více úsilí, například pokud jde o škálu místních sýrů.
"Vždy říkám, že kdyby si turista zajistil týdenní pobyt a soustředil se při něm na degustaci sýrů sedmi regionů, byl by ohromen. Turecká kuchyně se neomezuje na maso nebo kebab," říká.
Související
Turecko zadrželo stovku sympatizantů Islámského státu. Chystali teroristické útoky během novoročních oslav
Turecko se chce vrátit k projektu F-35. Zvažuje, že se zbaví ruských zbraní
Turecko , kuchyň , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 44 minutami
Zelenskyj i Putin chtějí ukončit válku na Ukrajině, prohlásil Trump
Aktualizováno před 1 hodinou
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 2 hodinami
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
před 2 hodinami
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 3 hodinami
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 4 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 5 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 6 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 7 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 8 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 9 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 10 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 11 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 12 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 12 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 14 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
Uplynulý rok 2025 se do dějin evropské ekonomiky zapíše jako období hlubokého otřesu a nejistoty. Server Politico jej popisuje jako jeden z nejvíce vyčerpávajících roků pro unijní obchod, kterému dominoval nevybíravý tlak staronového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten od svého lednového návratu do úřadu nešetřil na adresu Bruselu urážkami a označil Evropskou unii za uskupení vytvořené k parazitování na Americe, což následně podpořil zavedením nejtvrdších celních bariér za posledních sto let.
Zdroj: Libor Novák