Zelená víla nebo jed? Absinth inspiroval i ničil umělce zároveň

Absinth sloužil jako veliký zdroj inspirace pro umělce. Ne všem však pouze pomáhal. Co je absinth, jaký má vliv na člověka a jak se podílel na tvorbě umění?

Absinth, zvaný také absinthe či absint, je silně alkoholický nápoj, který vznikne macerováním tzv. Svaté trojice, kterou tvoří pelyněk, anýz a fenykl. Tento lihový macerát je zelenohnědý a aromatický. Je velice hořký a štiplavý.

Následuje destilace a přidání pelyňku římského a dalších bylin, které absinthu dodají jeho typickou zelenou barvu a jemnější chuť. Ne každý absinth však musí být zelený. Vyrábí se také Blanche absinthe, který vznikne tím, že producent přeskočí barvení. Tento absinth je lehce hořčejší než ten zelený.

Existuje také „falešný absinth“, kterému se přezdívá „bohémský absint“. Ten vzniká macerací bez dalšího destilování a jeho barva je obvykle dodána barvivy. Tento absinth má mnohem hořčejší chuť a odborníci na absinth jím opovrhují.

Pokud je absinth nabarvený přírodně, jeho barva může být nestabilní, pokud chlorofyl vystavíte slunci či vzduchu. Rakový absinth postupně zežloutne a zhnědne. Dříve to bylo považováno za znak toho, že je absinth barven přírodně. Aby se tomu vyhnuly, mnohé výrobny stáčí absinth do tmavých lahví.

Historie absinthu

Absinth není tak starý, jako jsou pivo či víno, i tak má však zajímavou historii. Zmínky o léčivých schopnostech pelyňku lze vysledovat až do Starověkého Egypta, v antickém Řecku se zase pilo víno s anýzem.

Absinth však vznikl až v 18. století ve Švýcarsku. Podle receptu se mělo jednat o jakýsi všelék. Recept od původních majitelů (kteří nejsou zcela jistí) získal major Dubied, který založil první výrobnu absinthu ve Francii.

V 19. století sloužil absinth jako lék proti malárii, který dostávali francouzští vojáci. Těm absinth zachutnal a po návratu domů se ho nechtěli vzdát. Obliba absinthu ve Francii rostla a v 60. letech se pátá hodina odpoledne jmenovala „l’heure verte“, neboli zelená hodinka.

Nápoj si kromě vyšších vrstev oblíbili i chudší lidé, ale především bohémští básníci a malíři. Snad každý malíř té doby namaloval obraz, který měl něco společného s absinthem, ať už zachytil skleničku zeleného nápoje či onu „zelenou vílu“.

Mezi ty, kteří si užívali zeleného nápoje, patřil například malíř Eduard Manet, Edgar Allan Poe, Vincent van Gogh, Oscar Wilde i prokletí básníci – Charles Baudelaire, Paul Verlaine a Arthur Rimbaud.

Bohužel, ne celá společnost absinthe přijímala s nadšením. Během jeho největší slávy vznikaly studie, které tvrdily, že absinth je jedovatý, způsobuje halucinace a poškozuje psychiku. To prý měl způsobit thujon, který se nachází v Pelyňku.

Dnes už věda ví, že thujonu v absinthu bylo příliš málo na to, aby působil problémy, které mu byly připisovány. Příčinou halucinací a prapodivného chování těch, kteří absinthu holdovali, je spíše to, že byli schopní vypít 12 až 20 panáků absinthu za den. A to by zatočilo z každým.

Lidé věřili nepřesným experimentům a studiím, a proto byl kolem roku 1915 absinth zakázaný v Americe, Francii a Švýcarku a téměř celém zbytku Evropy. Česká republika patřila k těm několika málo zemím, které absinth nezakázaly.

Absinth se však pomalu začal vracet na konci 20. století a počátku 21. V Americe byl absinth legalizován v roce 2007 a zvědaví Američané často jezdili na výlety do Evropy jen proto, aby mohli absinth ochutnat.

Jak se vlastně absinth pije?

Absinth sám o sobě je velice silný, proto se ředí vodou. Klasický rituál obsahuje absinthovou sklenku a ledovou fontánu. Absinth nalijete do skleničky a postavíte ho k fontánce, ze které kape ledová voda. Na skleničku položíte speciální mřížkovou lžičku a kostku cukru. Voda bude do absinthu kapat přes cukr.

Kombinace sladké vody a látek v absinthu změní barvu nápoje. Látky budou reagovat s cukrem a absint nabere mléčnou barvu. To se stane jen u tradičního absinthu, který je barven přírodně. Je to tedy dobrý způsob, jak poznat jeho pravost.

Český nebo bohémský absint takhle reagovat nebudou. Aby se nápoj osladil, vznikla takzvaná „bohémská metoda“. Stejně jako při původním rituálu se položí kostka cukru na absinthovou lžičku, tentokrát je však cukr namočen v absinthu.

Kostka se pak zapálí a vzniklý karamel skapává do nápoje, což absinth sladí. Ještě před dohořením kostku shodíte do zbytku absinthu, čímž vznikne větší plamen. Ten uhasíte skleničkou vody. U absinthových gurmetů je tato metoda považována za barbarskou. Nehledě na to, že alkohol a plamen jsou vždy špatný nápad.

Související

Více souvisejících

Alkohol absinth prokletí básníci Umění

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy