Absinth sloužil jako veliký zdroj inspirace pro umělce. Ne všem však pouze pomáhal. Co je absinth, jaký má vliv na člověka a jak se podílel na tvorbě umění?
Absinth, zvaný také absinthe či absint, je silně alkoholický nápoj, který vznikne macerováním tzv. Svaté trojice, kterou tvoří pelyněk, anýz a fenykl. Tento lihový macerát je zelenohnědý a aromatický. Je velice hořký a štiplavý.
Následuje destilace a přidání pelyňku římského a dalších bylin, které absinthu dodají jeho typickou zelenou barvu a jemnější chuť. Ne každý absinth však musí být zelený. Vyrábí se také Blanche absinthe, který vznikne tím, že producent přeskočí barvení. Tento absinth je lehce hořčejší než ten zelený.
Existuje také „falešný absinth“, kterému se přezdívá „bohémský absint“. Ten vzniká macerací bez dalšího destilování a jeho barva je obvykle dodána barvivy. Tento absinth má mnohem hořčejší chuť a odborníci na absinth jím opovrhují.
Pokud je absinth nabarvený přírodně, jeho barva může být nestabilní, pokud chlorofyl vystavíte slunci či vzduchu. Rakový absinth postupně zežloutne a zhnědne. Dříve to bylo považováno za znak toho, že je absinth barven přírodně. Aby se tomu vyhnuly, mnohé výrobny stáčí absinth do tmavých lahví.
Historie absinthu
Absinth není tak starý, jako jsou pivo či víno, i tak má však zajímavou historii. Zmínky o léčivých schopnostech pelyňku lze vysledovat až do Starověkého Egypta, v antickém Řecku se zase pilo víno s anýzem.
Absinth však vznikl až v 18. století ve Švýcarsku. Podle receptu se mělo jednat o jakýsi všelék. Recept od původních majitelů (kteří nejsou zcela jistí) získal major Dubied, který založil první výrobnu absinthu ve Francii.
V 19. století sloužil absinth jako lék proti malárii, který dostávali francouzští vojáci. Těm absinth zachutnal a po návratu domů se ho nechtěli vzdát. Obliba absinthu ve Francii rostla a v 60. letech se pátá hodina odpoledne jmenovala „l’heure verte“, neboli zelená hodinka.
Nápoj si kromě vyšších vrstev oblíbili i chudší lidé, ale především bohémští básníci a malíři. Snad každý malíř té doby namaloval obraz, který měl něco společného s absinthem, ať už zachytil skleničku zeleného nápoje či onu „zelenou vílu“.
Mezi ty, kteří si užívali zeleného nápoje, patřil například malíř Eduard Manet, Edgar Allan Poe, Vincent van Gogh, Oscar Wilde i prokletí básníci – Charles Baudelaire, Paul Verlaine a Arthur Rimbaud.
Bohužel, ne celá společnost absinthe přijímala s nadšením. Během jeho největší slávy vznikaly studie, které tvrdily, že absinth je jedovatý, způsobuje halucinace a poškozuje psychiku. To prý měl způsobit thujon, který se nachází v Pelyňku.
Dnes už věda ví, že thujonu v absinthu bylo příliš málo na to, aby působil problémy, které mu byly připisovány. Příčinou halucinací a prapodivného chování těch, kteří absinthu holdovali, je spíše to, že byli schopní vypít 12 až 20 panáků absinthu za den. A to by zatočilo z každým.
Lidé věřili nepřesným experimentům a studiím, a proto byl kolem roku 1915 absinth zakázaný v Americe, Francii a Švýcarku a téměř celém zbytku Evropy. Česká republika patřila k těm několika málo zemím, které absinth nezakázaly.
Absinth se však pomalu začal vracet na konci 20. století a počátku 21. V Americe byl absinth legalizován v roce 2007 a zvědaví Američané často jezdili na výlety do Evropy jen proto, aby mohli absinth ochutnat.
Jak se vlastně absinth pije?
Absinth sám o sobě je velice silný, proto se ředí vodou. Klasický rituál obsahuje absinthovou sklenku a ledovou fontánu. Absinth nalijete do skleničky a postavíte ho k fontánce, ze které kape ledová voda. Na skleničku položíte speciální mřížkovou lžičku a kostku cukru. Voda bude do absinthu kapat přes cukr.
Kombinace sladké vody a látek v absinthu změní barvu nápoje. Látky budou reagovat s cukrem a absint nabere mléčnou barvu. To se stane jen u tradičního absinthu, který je barven přírodně. Je to tedy dobrý způsob, jak poznat jeho pravost.
Český nebo bohémský absint takhle reagovat nebudou. Aby se nápoj osladil, vznikla takzvaná „bohémská metoda“. Stejně jako při původním rituálu se položí kostka cukru na absinthovou lžičku, tentokrát je však cukr namočen v absinthu.
Kostka se pak zapálí a vzniklý karamel skapává do nápoje, což absinth sladí. Ještě před dohořením kostku shodíte do zbytku absinthu, čímž vznikne větší plamen. Ten uhasíte skleničkou vody. U absinthových gurmetů je tato metoda považována za barbarskou. Nehledě na to, že alkohol a plamen jsou vždy špatný nápad.
Související
Vliv na extrémní počasí má i alkohol. Vědci zjistili, který je pro planetu nejbezpečnější
České filmy a alkohol. Které tuzemské snímky reflektují alkoholismus?
Alkohol , absinth , prokletí básníci , Umění
Aktuálně se děje
včera
RECENZE: Čarovné jablko v souboji nových vánočních pohádek obstálo
včera
Sněhová předpověď počasí. Meteorologové poskytli výhled do konce roku
včera
Britské královské rodině začaly Vánoce v kostele. Králi zazpívali hymnu
Aktualizováno včera
V Kazachstánu spadl letoun s desítkami lidí na palubě
včera
Karel III. ve vánočním projevu mluvil o svém boji s rakovinou
včera
Slováci mohou znovu vidět tajné nahrávky s Ficem z lesní chaty
včera
Může být Putin ještě více nelidský, ptá se Zelenskyj po dalším ruském útoku
včera
Současný charakter počasí v Česku setrvá, ukazuje předpověď
včera
Finsko hlásí problém s kabelem do Estonska. Může jít o sabotáž
včera
USA žijí kauzou vraždy ředitele zdravotní pojišťovny. Pachateli hrozí nejvyšší trest
včera
Hasiči stále zasahují u požáru v Bruntále, pomáhá jim těžká technika
včera
Tři princezny viděly více než dva miliony lidí. ČT zaujala nejvíce diváků
včera
Tragický vánoční požár ve Zlíně nepřežil jeden člověk
včera
V Praze vybuchla zábavní pyrotechnika v bytě. Čtyři lidé se zranili
včera
Válka na Ukrajině: Rusové masivně zaútočili na Charkov
včera
Povánoční počasí. Očekává se přechodné oteplení
24. prosince 2024 21:57
Zemřel krokodýl, který se stal filmovou hvězdou. Burt žil déle než 90 let
24. prosince 2024 20:30
RECENZE: Tři princezny jsou dalším nekonzistentním a paradoxně zpátečnickým pokusem o inovaci
24. prosince 2024 19:45
Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů
Aktualizováno 24. prosince 2024 19:06
Velký požár v Bruntále: Hoří bývalé kasárny, dva hasiči se zranili
Moravskoslezští hasiči na Štědrý den od ranních hodin zasahují u velkého požáru v Bruntále. Hoří bývalé kasárny, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Škoda jde do desítek milionů korun, dva hasiči utrpěli zranění. Událostí se zároveň zabývá policie.
Zdroj: Jan Hrabě