Gumoví medvídci jsou zdraví, prospívají kloubům. Tato představa je mezi lidmi poměrně rozšířená. Spolu s myšlenkou, že gumoví medvídci jsou dietní, protože v nich není žádný tuk. Jak to s nimi však je? Jsou zdraví?
Želé medvídci, delfínci či žížalky a jiné tvary bonbonů jsou často považovány za zdravou svačinku pro děti i dospělé. Dospělí myslí, že želatina jim pomůže na klouby a také je to dobrý zdroj bílkovin. Pro děti je to barevná dobrota bez tuků. Určitě je to lepší než čokoláda a bonbony, nebo ne?
Proč jsou prý medvídci zdraví?
Gumídci obsahují želatinu. V želatině je kolagen a kolagen je pro tělo důležitý, ne? Ano, kolagen je pro tělo velice důležitý, protože je součástí chrupavek, kostí, vlasů, ale také nehtů a pokožky. Protože s věkem ubývá, je dobrý nápad ho doplňovat.
Ačkoliv je toto pravda, množství kolagenu v gumových medvídcích je příliš malé na to, aby člověku nějak výrazně pomohlo. Kolagen je mezi ostatními látkami v medvídcích v menšině a člověk by jich musel sníst mnoho, aby se kolagen projevil.
Medvídci neobsahují tuk. Tento argument využívají i celebrity, co chtějí hubnout. Nemůžete ztloustnout, když v něčem není tuk. Ano, tuk v bonbonech není, protože by se želé neudrželo pohromadě.
Jsou v nich bílkoviny. Bílkoviny jsou důležité pro lidské tělo, zvláště pro tělo fyzicky aktivní. Kvůli obsahu želatiny je v medvídcích určité množství proteinů, rozhodně ho však není dostatek. Proteiny pomáhají předejít přejídání a tvoří v žaludku pocit najedení. Bohužel pro fanoušky medvídků se podle serveru Live Strond dá najít více bílkovin v jogurtu než v pytlíku bonbonů.
Z čeho medvídci jsou?
Z čeho jsou vlastně gumoví medvídci vyrobení? Základem bonbonů je želatina, existují dva druhy. Agarová a vepřová. Agarová želatina se vyrábí z mořských řas se jménem agar. Řasy se ručně sklidí, vysouší se a pak drtí. Je to práce zdlouhavá, proto je agarová želatina poměrně drahá.
Většina výrobců tedy dává přednost vepřové želatině. Při výrobě se vyvaří klouby, kosti a vepřová kůže, aby vznikl klih. Během vaření se ve směsi tvoří glutin, který je rosolovitý a dává želatině její strukturu.
Oba druhy želatiny jsou zdravé. V té vepřové je kolagen, zatímco v agarové jsou bílkoviny, vitamíny a železo, vápník či hořčík. Agar navíc pomáhá proti nadváze či vysokému krevnímu tlaku. Množství kolagenu v gumových medvídcích je však minimální.
Hlavní přísadou gumových medvídků je však cukr. Hodně cukru. Obvykle se jedná o směs glukózového syrupu, cukru a dextrózy – všechno toto je sladké. V jednom sáčku bonbonů se tak schová několik kostek cukru.
Ve sto gramech bonbonů JoJo tak můžete najít 59,1 gramů cukru. To je při váze kostky cukru 5 gramů téměř 12 kostek cukru. Ve sto gramech medvídků Harribo najdete 76,8 gramů sacharidů, z nichž více než polovina jsou cukry. Rozhodně se tedy nejedná o dietní jídlo.
Dalšími ingrediencemi jsou pak extrakty z ovoce, často chemická barviva a leštící látky, mezi které patří vosky či palmový olej. Přestože jsou podle serveru Vím, co jím gumoví medvíci zdravější než klasické bonbony, rozhodně se nejedná o zdravou svačinku a lepší by bylo se jim vyhnout.
Související

Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?

Tatranka obřích rozměrů vzniká v Lovosicích. Má namířeno do knihy rekordů
sladkosti , gumoví medvídci , želatina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera

Příměří, návrat dětí i závazky. Kyjev předložil Rusku podmínky pro uzavření míru
včera

Satelitní snímky: Ukrajinci zasáhli bašty ruského strategického letectva
včera

Paris Saint Germain ovládl nevídaným způsobem finále Ligy mistrů. Deklasoval v něm Inter
včera

Pelta nemusí Jablonec opouštět. Kyvadlo poměrů českého fotbalu se vrací do starých časů
včera

Ukrajinský útok ponížil Trumpa. Důvěryhodnost USA klesá, mír stále nikde
včera

Je pozdě. I kdybychom změny počasí okamžitě zastavili, ledovce nezachráníme, zjistili vědci
včera

NATO: Čelíme zásadní hrozbě ze strany Ruska, největší za desítky let
včera

Jednání v Istanbulu skončila. Zelenskyj očekává nové sankce i propuštění ukrajinských zajatců
včera

Midttun pro EZ: Jednání v Istanbulu jsou předem odsouzena k neúspěchu z řady důvodů
včera

Orbán a Le Penová slaví. Výhra Nawrockého by mohla pomoci Babišovi, píše The Guardian
včera

Šampion F1 Max Verstappen přistál v noci v Praze. Co ho po GP Španělska v Česku čeká?
včera

V Istanbulu začalo nové kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. S Turky místo Američanů
včera

Ukrajina překvapila svět. Operace Pavučina poslala silný vzkaz Rusku i Západu
včera

Pondělní bouřky podle nové výstrahy. Meteorologové upřesnili, co a kde hrozí
včera

Nejvýznamnější útok od začátku války. Rusko přišlo po ukrajinském útoku o značnou část kapacit
včera

Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou v Istanbulu začnou už za chvíli
včera

Extrémní počasí padá politikům na hlavu. Šéf klimatické politiky EU lobboval v Německu
včera

Zvolení Trumpova spojence otřese Evropou: Jak se změní postoj Polska k EU a Ukrajině
včera

Politický otřes v Polsku: Tuskova vláda chystá hlasování o důvěře. Máme svého Trumpa, píší tamní média
včera
Skeptik a fanoušek Trumpa. Kdo je Karol Nawrocki, jehož vizí je návrat k "normálnímu Polsku"?
Karol Nawrocki, narozený v roce 1983 v Gdaňsku, je historik, bývalý ředitel Institutu národní paměti (IPN) a od června 2025 prezident Polska. Jeho vítězství ve volbách znamená posun země směrem k nacionalistickému a konzervativnímu kurzu, který zdůrazňuje tradiční hodnoty, suverenitu a skeptický postoj k Evropské unii.
Zdroj: Libor Novák