Nenávidíte gaye? Pak možná máte velký problém

Doby, kdy byla homosexualita zákonem zakázaná, jsou už dávno pryč. Přesto se stále najde mnoho lidí, kteří gaye a lesby otevřeně nenávidí. Není tedy divu, že vznikla řada studií, které se zajímají o motivaci za touto nenávistí. Jedna z nich přinesla velmi nečekaný výsledek.

LGBT+ komunita ušla za dobu existence lidstva předlouhou cestu. V antických civilizacích ani nikoho nenapadlo, že by šlo o něco nepřirozeného. V Římě by se nad láskou dvou mužů nikdo ani nepozastavil a v obávané sparťanské armádě byla dokonce žádoucí - to proto, že se muž o svého partnera mnohem více staral než jen o kolegu ve zbrani. I díky tomu byla tak efektivní.

V době temna, křesťanském středověku, přišla perzekuce. Nepřekonatelná dogmata se držela ve společnosti až téměř do konce 20. století. Až nové milénium přineslo návrat k antice a pomalou akceptaci. Tedy, v očích zákona. Mezi lidmi je stále rozšířená homofobie - nenávist k homosexuálně orientovaným lidem.

Nejvíce je mezi těmi, kteří si odmítají přiznat zkušenost

Z bezpočtu studií, které za poslední roky vznikly, je právě tato jedna z nejzajímavějších. Ukazuje na jasnou spojitost mezi homosexualitou a homofobií. Jednodušeji řečeno - zdá se pravděpodobné, že muž, který si (ať už důsledkem tvrdé křesťanské výchovy či něčeho jiného) odmítá přiznat svou orientaci, bude velmi pravděpodobně vystupovat na veřejnosti extrémně homofobně.

Vedoucí skupiny výzkumníků doktorka Netta Weinstein napsala:

Jednotlivci, kteří se veřejně identifikují jako heterosexuálové, ale v psychologických testech naznačují silnou přitažlivost ke stejnému pohlaví se cítí ohrožení ostatními gayi a lesbami, protože jim připomínají podobné city i v nich samých. 

Spoluautor textu Richard Ryan souhlasí a domnívá se, že tito lidé velmi často válčí sami se sebou. A tento interní konflikt poté promítají do okolního prostředí. 

Tito lidé, jejichž skutečná a veřejně prezentovaná sexualita se takto liší, pocházejí většinou z velmi autoritativně řízených rodin. Pokud jste rodič a skutečně věříte, že vaše dítě prostě nemůže být homosexuální, uděláte všechno pro to, aby jste ho přesvědčili, že pokud nebude heterosexuální, není jeho život dobrý a cenný. To tvoří v dítěti konflikt.

Rozdíl navenek a uvnitř

Základ studie je postavený na porovnání tzv. explicitní a implicitní sexuální atrakce. Tedy to, o čem vědomě víme, že nás přitahuje a to, co nás přitahuje podvědomě. Lidé nejprve popsali svou orientaci vlastními slovy a poté následoval bleskový test, kde neměli mnoho času na přemýšlení a volili to, co je jako první přirozeně napadlo.

Jedním z nejdůležitějších výsledků se ukázalo, že čím dál byla popisovaná heterosexualita od skutečně otestované homosexuality u daného člověka, tím nenávistnější postoje vůči gayům a lesbám projevoval/a.

Autoři zároveň přiznávají limit měření a to ten, že všichni testovaní byli mladší lidé. Do budoucna by se proto chtěli zaměřit na větší studii s podobným tématem, která by však obsáhla celou škálu od nejmladších po nejstarší.

Podobné testy už proběhly

Myšlenka autorů studie není úplnou novinkou. V roce 1996 se vědci zabývali podobným tématem, ačkoliv v mnohem jednodušším a kratším testu. Subjektům testování pouštěli erotické filmy s homosexuální tématikou. A co se nestalo. Muži, kteří na gaye neměli negativní názor si filmem bez reakce proseděli. Ti, kteří je otevřeně nenávidí, museli často přiznat erekci.

Související

Švýcarsko, ilustrační foto

Švýcaři dali v referendu zelenou sňatkům lidí stejného pohlaví

Švýcaři se dnes v referendu vyslovili pro uzákonění sňatků lidí stejného pohlaví. Podle agentury DPA to vyplývá z konečných výsledků hlasování. S "manželstvím pro všechny" souhlasilo 64,1 procenta Švýcarů, přičemž nadpoloviční podporu návrh získal ve všech 26 kantonech. Výsledek podle agentury AFP není překvapením, průzkumy připisovaly většinu zastáncům sňatků homosexuálů.

Více souvisejících

Gayové homosexualita Lidé

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy