Pití vína patří mezi společenské záležitosti a ten, kdo se v něm skutečně vyzná, se většinou těší velké vážnosti. Pečlivě vybere láhev, nechá víno dýchat, zvolí vhodnou sklenici a poté za srkání a převalování určí desítky nemožně znějících chutí jako je angrešt či tráva, které prý v lahodném moku cítí. Co z toho je realita a čím se jen snaží ohromit přátele?
Tvrzení: Tvar skleničky ovlivňuje chuť vínaRealita: Pravda!
Malé, velké, tlusté a tenké. Sklenice na víno mají snad všechny tvary a velikosti. Tvar sklenice skutečně ovlivňuje chuť vína, jakkoliv smyšleně to zní. Velká část požitku je totiž vůně a právě ta na tvaru závisí. „Styl sklenice pomáhá koncentrovat aroma, což je důležité pro zážitek z konzumace vína,“ vysvětluje sommeliérka Mandy Oser.
Klíčovou vlastností je "šířka hladiny", tedy prostor, který se dotýká vzduchu. Čím větší je, tím více aroma je vypouštěno. Proto bývá červené víno ve větších sklenicích a bílé v menších. Není to jen pro parádu, ale i z praktických důvodů - co kterému typu vína více vyhovuje.
Tvrzení: Zakroužit, poválet a srkat. Jinak si víno nevychutnáte.Realita: Pravda!
Kroužení vínem ve sklenici pomáhá přístupu kyslíku k nápoji, což pomáhá uvolnit všechny vůně. Stejný důvod stojí i za převalováním a srkáním. To má za úkol vpustit do úst trochu vzduchu mezi zuby a víno dále okysličit. Navíc přenáší aromatické látky i do zadní části úst.
Tvrzení: Ve svém víně cítím jahodu, pepř, lékořici a červenou švestku!Realita: Pravda!
Všechny tyto chutě, respektive spíše vůně ve víně skutečně najdete. Není to tak, že by si je sommeliéři prostě na místě vymýšleli. Když hovoří například o trávě či tabáku, je to proto, že konkrétní víno a to co cítí sdílí některé stejné molekuly. Rozhodně ve své sklenici nemají něco vyloženě s tou příchutí.
Chutě mohou pocházet z hroznů, které sloužili k výrobě vína. Z půdy, ve které vyrostly či z dřevěných sudů, kde víno zrálo.
Tvrzení: Víno musí dýchat!Realita: Ano a ne.
Každý přece ví, že když otevře víno, musí nechat láhev chvíli stát, aby mohlo víno "dýchat". V dnešní době... už spíše pro parádu. Tento zvyk byl důležitý dříve, když víno obsahovalo velké množství oxidu siřičitého. Ten zabíjí bakterie a víno konzervuje. Jeho užití však v posledních dekádách téměř vymizelo. Nechat víno odpočinout dávalo v minulosti oxidu šanci se vypařit a zanechat produkt čistý.
Tvrzení: Čím dražší víno, tím lepší.Realita: Ne vždycky.
Rozhodně je tam rozdíl. Dražší vína používají hrozny, které jsou zdravější a v mnohem lepší kondici. Zachází se s nimi velmi opatrně, což zamezí ve vytvoření špatné chuti vznikající z poškozeného produktu. Takové víno také určitě zraje v kvalitnějších sudech, které mu přidávají více chuti.
Je však důležité si uvědomit, že záleží především na tom, co vám chutná. Chuť je subjektivní. Snadno můžete utratit tísíce korun za lahev, která vám vůbec nebude chutnat. Často také hraje roli placebo efekt. Existují studie, při kterých lidé testovali alkohol (whisky, víno a další). Jednou jim byla předložena "drahá" a podruhé "levná" láhev. V obou byl stejný obsah, ale ta "drahá" jim přišla vždy lepší.
Tvrzení: Bílé víno servírovat studené, červené v pokojové teplotě.Realita: Lež!
Mnoho lidí pije bílé víno příliš studené a červené příliš teplé. Optimální teplota pro bílé víno je 9-11°C, růžové 11-13° a červené 14-16°. Benevolentnější sommeliéři hovoří o 4 - 10° pro bílé a 15-18°C pro červené. Teplota je v podstatě hodnota, jak rychle se hýbou molekuly. Proto je tak důležitá pro chuť.
Rada pro jednoduché využití doma je - dejte červené víno do lednice na 15 minut před konzumací a dostanete se na správnou teplotu. U bílého podobný postup naruby. Čtvrt hodinky před pitím je dobré ho z lednice vyndat.
Tvrzení: Červené víno patří k masu, bílé k rybě. Realita: Zastaralé!
Podle některých sommeliérů je tohle pravidlo nejen staré, ale i zastaralé. Je třeba vnímat konkrétní recept, suroviny a omáčku a až podle toho vybírat své víno. Jako příklad uvádí sommeliérka Mandy Oser rybu halibut, která má výraznou chuť bývá konzumována s omáčkou z červeného vína. To by podle expertky úplně přemohlo jemnou chuť bílého vína. K takovému pokrmu by tedy doporučila například Rulandské modré.
13. dubna 2025 19:31
OBRAZEM: Anna Slováčková (†29): Veřejnost se dnes rozloučila se slavnou umělkyní
Související

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Víno v minulosti sloužilo jako lék a využívalo se v kuchyni
víno , Lidé , Alkohol , společnost
Aktuálně se děje
před 15 minutami

Když Hollywood truchlil. Před 35 lety zemřela Greta Garbo
před 42 minutami

Stinná stránka teplého počasí. Meteorologové už v dubnu varují před požáry
před 1 hodinou

Joe Biden se vrací. V prvním zásadním projevu od odchodu z Bílého domu zkritizuje Trumpa
před 1 hodinou

Česko se rozloučilo s Annou Slováčkovou. Přišel i prezident Pavel
před 2 hodinami

Trump znepokojuje Evropu. Počet zemí, které varují před cestou do USA, přibývá
před 2 hodinami

Slovensko dostalo od Moskvy pozvánku na oslavy Dne vítězství. EU varuje evropské lídry před účastí
před 3 hodinami

Vance opět tvrdě zkritizoval Evropu. Nazval ji vazalem USA
před 4 hodinami

Jak Putin balamutí Trumpa: Šlo o omyl, prohlásil po útoku v Sumy. Ve skutečnosti to bylo přesně naopak
před 5 hodinami

Británie hasí obří skandál: Čína má přístup ke zdravotním záznamů statisíců Britů
před 5 hodinami

Trump sestřelil Zelenského: Pořád chcete rakety, neměl jste si začínat se silnějším nepřítelem
před 6 hodinami

Brutální konflikt si vybral svou daň. Súdán zažívá nejhorší krizi na světě, stojí na pokraji totálního kolapsu
před 7 hodinami

Trump obvinil Zelenského ze zahájení války, den po masivním útoku Ruska na Ukrajinu
před 7 hodinami

Postupná okupace Gazy pokračuje. Izrael zaútočil na poslední plně funkční nemocnici
před 8 hodinami

Všichni prezidentovi muži: Jak vypadá uzavřený svět Putinových klíčových poradců?
před 10 hodinami

Skutečné dopady extrémního počasí? Smrtící povodně loni zasáhly jen v Evropě na půl milionu lidí
před 11 hodinami

Počasí o prodlouženém víkendu: Meteorologové nemají dobré zprávy
včera

Přijde Zuckerberg o Instagram a WhatsApp? V USA odstartoval ostře sledovaný soudní spor
včera

Jižní Kalifornii zasáhlo silné zemětřesení
včera

Policie vyšetřuje vraždu na Karlovarsku. Vše nahlásil podezřelý
včera
Mladým kuřákům v EU hrozí horší časy. V čele boje stojí Nizozemsko
Nizozemsko spolu s dalšími dvanácti zeměmi žádá Evropskou komisi, aby zrevidovala legislativu o tabákových výrobcích. Současná verze této legislativy totiž nezahrnuje elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Podle těchto zemí by stávající pravidla měla zahrnovat i nové nikotinové produkty.
Zdroj: Tereza Marešová