Bájný ragnarök: I vikingové měli vize o konci světa

Konec světa předpovídá téměř každé náboženství – od křesťanství po starodávné mytologie. Každé z náboženství má však svou jasnou představu, co se stane a jak to bude pobíhat. Křesťané věří, že konec světa je koncem absolutním, kdy budou všechny duše souzeny. Vikingové věřili v něco jiného.

V severské mytologii, která byla polyteistická, existovali dva druhy bohů. Asgarďané a Vanirové, bohové války a bohové plodnosti. Kromě nich se v 9 světech stromu života Yggdrasilu pohybovali lidé, trpaslíci, elfové i obři. Ragnarök je v překladu „večerem bohů“ či „úpadkem bohů“.

Jejich konec světa však není koncem finálním. A nejedná se také o něco, co se stane naráz. Přijde postupně. Bohové prý o ragnaröku vědí a připravují se na něho. Přesto k němu dojde a bohové nejsou zcela nesmrtelní.

Zima a orgie

Začátek konce podle vikingů přijde s velkou zimou. Rok a půl bude celý svět skrytý v temnotě a zakrytý ledem, ledové větry zabijí všechno, co se neopatrně pohybuje venku. Zima bude mít špatný vliv na lidi.

Protože přestane růst obilí a rostlinné potraviny, lidé se obrátí proti sobě. Rodiny se budou zabíjet a podle vikingského přísloví „ve vraždách syn neušetří otce ani syna“. Aby to nebylo málo děsivé, mýty k vraždám ještě dodávají incest. Ragnarök tedy začne krvavými a incestními orgiemi.

Vlk sní Slunce

Ne všichni severští bohové byli hodní. Ti zlí byli tak děsiví, že je ostatní museli uvěznit daleko od lidí. Jedním z nich je bůh Loki, který zabil boha Baldra a za to je uvězněn. Leží spoután na kameni střevy svého syna a do obličeje mu kape jed jedovatý had. Jeho manželka Sygin se snaží jed chytat do nádoby, ale čas od času ji musí vyprázdnit – a pak se Loki vzpíná tak silně, že prý způsobuje zemětřesení.

Lokiho synem je obrovský vlk Fenrir, který je také spoutaný a jeho čelist drží rozevřenou kouzelný meč. Fenrir se však má ze svých okovů dostat. Jeho synové – také vlci – ho osvobodí tak, že chytí bohyni slunce Sol a boha měsíce Maniho, kteří se po obloze pohybují v kočáře.

Vlci Skoll a Hati je honí již dlouho, nyní se jim to však povede a snědí je oba. Následující zemětřesení osvobodí Fenrira, který je v poslední bitvě bohů velmi důležitý.

Loki se osvobodí

Loki patří mezi „strašáky“ severské mytologie, ovšem bohové ho mezi sebou dlouho tolerovali. Často pro ně byl velmi užitečný, a tak mu odpouštěli mnohé. Když však pohár trpělivosti přetekl, rozhodli se ho potrestat důkladně. Loki musel sledovat, jak jeho synovi zaživa vytrhávají vnitřnosti a jeho střevy ho pak spoutali. Jeho žena pak strávila věčnost snahou uchránit Lokiho od jedu.

Protože ragnarök budou provázet silné otřesy, Loki se ze svého vězení vysvobodí. A nebude nakloněný tomu pomáhat svým věznitelům.

Svět bude zaplavený

Někteří ze zlých se raději schovávají a čekají na svou šanci. Jedním z nich je Zemský had Jörmungandr, který je také Lokiho synem. Toho král bohů Odin kdysi hodil do moře na Zem. Od té doby Jörmungandr vyrostl a obepíná celou zemi. Je protivníkem boha blesku Thora.

Až se Země začne třást, Jörmungandr vyleze na pevninu. Jeho pohybem vznikne množství potop, které zatopí většinu Země. Aby toho nebylo málo, bude chrlit jed do vody i vzduchu, takže voda bude jedovatá a pršet bude toxický déšť.

Mrtví se vrátí na lodi z nehtů

Podle mytologie se mrtví, kteří si nezasloužili přístup do Valhally, osvobodí z Helheimu (verze pekla) a připlují na lodi z nehtů, kterou tvoří z nehtů každého mrtvého. V čele jim bude stát právě Loki, jejich kapitán. U kormidla bude obr Hrymr, který loď naviguje přímo k bohům. Podle severských pověstí se na toto mrtví připravovali již od počátku věků.

Bohové zemřou

V této době je lidstvo již mrtvé. Ovšem ragnarök byl hlavně bojem a smrtí bohů. Ti vyrazí do boje s Fenrirem, Jörmungandrem, Lokim, obry a armádou mrtvých. Prakticky všichni zemřou. Thor bojuje s Jörmungandrem. Sice ho zabije, ovšem sám zemře na otravu.

Nepřežije ani král bohů Odin. Ten bude bojovat s hadem Fenrirem, který ho spolkne v jednom soustu. Odinův syn Vidarr musí svého otce pomstít. To bylo předpovězeno. A jediný způsob, jak to udělat, je zapřít se nohama o Fenrirovu spodní čelist, rukama se zapřít o vrchní a roztrhnout ho na dvě půlky.

Aby se mu to povedlo a nezničily ho ostré zuby, potřeboval hodně pevnou botu. Vikingové věřili, že každý nevyužitý kousek kůže půjde na Vidarrovu botu. Ševci ve starodávné Skandinávii měli za úkol pokaždé kousek kůže vyhodit, když se pustili do výroby bot. Pomáhali tak zachránit svět.

Svět pohltí plameny

Ohnivý obr Surtr zabije boha Freye a odhodí svůj plamenný meč. Svět pohltí plameny, horko dosahuje až k nebesům. Celá Země bude hořet a zabije tím všechny, kteří nějakou náhodou přežije. „A mrtví jsou bozi a šampioni a celé lidstvo,“ prohlásila prý věštkyně.

Rozdělení mrtvých

Mrtví se budou dělit do třech míst. Ti dobří a stateční půjdou do Gimle, kde se budou navždy veselit a pít a užívat si. Loki a všichni, kteří kdy spáchali vraždu či podvod, půjdou do Nastrandu, veliké místnosti zla. Místnost je tvořena z hadů – jejich hlavy jsou otočeny dovnitř a hadi dýchají a plivají jed. Vězni se v něm navždy topí.

Ti nejhorší skončí v Hvergelmiru, který býval pramenem všech řek, dokud nedošlo k apokalypse. Nyní v něm sídlí prokletý had Nidhogg. Ten se bude hostit na mrtvolách.

Nebude to konec

Ragnarök má přežít šest bohů a dva lidé. Přeživšími bohy jsou potomci Thora a Odina, včetně Vidarra, který zabil Fenrira. Dalším z nich je Baldr, který se po apokalypse dostane z Helheimu, v němž byl uvězněn po té, co ho zabil Loki. Přežije také dcera bohyně slunce – povstane a zaujme její místo.

Dva lidé Lif a Lifthrasir ragnarök přežijí, protože se schovají v magických kořenech stromu Yggdrasilu. Pak však vyjdou a z nich vzejde nové lidstvo. Nový svět má být lepší a plodnější než ten starý.

Související

Více souvisejících

zajímavosti mytologie vikingové konec světa Apokalypsa

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy