Zatmění Slunce v historii: Konec světa, nebo zuřící bohové?

Zatmění Slunce vzbuzovalo v historii paniku a pobízelo divokou fantasii dávných civilizací k tomu, aby si vymyslely, co se děje. Podle některých zuřili bohové, podle jiných mělo Slunce sex s Měsícem. Jiní zase čekali konec světa.

Dnes již víme, že zatmění Slunce vzniká tím, kdy se zkříží cesty Slunce a Měsíce tak, že Měsíc zakrývá Slunce. Protože je Slunce mnohem větší než Měsíc a oběžná dráha Země není dokonale kulatá, dochází k tomuto velmi zřídka. V dřívějších dobách o tomto nevěděli, proto pro ně bylo velkým šokem.

Protože při zatmění Slunce zmizí většina slunečního světla, je člověk ponořen do temnoty. I nyní to v lidech, kteří o zatmění vědí, může způsobit stavy strachu a paniky. O to děsivější to bylo, když zatmění přišlo bez jakéhokoliv vyrovnání. Různé kultury se s tím pak vyrovnávaly po svém.

Čína

Jeden z prvních záznamů zatmění Slunce pochází z Číny, přibližně k roku 2136 před naším letopočtem. Je možné, že se jedná o báchorku. Podle legendy císař Chung K‘ang nechal popravit své dva astronomy jménem Hi a Ho za to, že zatmění nepředpověděli.

Ačkoliv však byli Číňané schopni zatmění předpokládat, vysvětlovali ho mýty. Věřili tomu, že obrovští tvorové – buď psi, nebo draci – pojídali Slunce. Samo čínské slovo pro zatmění obsahuje písmeno „ši“, které znamená jíst. Aby zachránili Slunce a bestii odehnali, Číňané byli do bubnů, aby ji vyplašili rámusem.

Vikingové

Vikingové také věřili, že při zatmění někdo požírá Slunce. V jejich případě se jednalo o vlčí sourozence jmény Hati a Skoll, kteří Slunce a Měsíc honili po obloze. Skoll chtěl sežrat Měsíc, zatímco Hati honil Slunce. Když jeden svou kořist dohnal, nastala tma.

I Vikingové dělali rámus, aby odehnali vlky od Slunce a Měsíce a přinesli zpět světlo. Jejich snaha byla podpořená vírou v to, že Ragnarok – jejich konec světa – nastane poté, co vlci pohltí Slunce i Měsíc. Vikingové tedy oddalovali konec světa, když se snažili odehnat vlky od Slunce či Měsíce.

Grónsko, Aljaška a Arktida

Inuité z Grónska, Aljašky a Arktidy věřili, že Slunce a Měsíc jsou dvě nebeské bytosti, sourozence. Měsíční bůh Anningan měl sestru bohyni Malinu. Tím si vysvětlovali zatmění Slunce i Měsíce. Začalo to tím, když Anningan honil Malinu po boji.

Jak se za ní opakovaně hnal, zapomínal jít a ztrácel váhu – čímž vysvětlili i fáze měsíce. Nakonec pak zmizel, když se zastavil, aby nabral síly. Nový Měsíc rostl. Zatmění Slunce pak nastalo ve chvíli, kdy Anningan Malinu dohnal, stejně jako Měsíc dohnal Slunce.

Řecko

Řekové uctívali božstva, která byla lidská a prchlivá. Zatmění Slunce si tedy vysvětlovali tak, že jsou bohové rozzuření a seberou lidem Sluncem, pokud to nenapraví. Podle historika Herodota přišlo zatmění Slunce během bitvy u řeky Halys, kde spolu válčili lidé z Lýdie a Médské říše.

Díky zatmění historici vypočítali, že k bitvě došlo 28. května 585 před naším letopočtem. Vojáci odhodili zbraně a země se usmířily, což ukončilo dlouhou válku. Zatmění si všichni vyložili jako znak toho, že bohy jejich válka rozzuřila a měli by ji ukončit.

Indiáni

Různé indiánské kmeny měly svá vlastní vysvětlení toho, co se dělo. Cherokee věřili, že na obloze žije veliká žába a chce sežrat Slunce. Všichni tedy vyšli ven a dělali co nejvíce rámusu s bubny, píšťalami i křikem, aby žábu odehnali.

Araphové Slunce a Měsíc považovali za sourozence a ve chvíli, kdy se tato tělesa překryla, došlo ke zmatení. První myšlenkou bylo, že mají sex. A nikdo nechápal, proč k tomu došlo a proč by Měsíc a Slunce měli sex v nebesích.

Podle některých kmenů se o snědení Slunce pokoušela černá veverka nebo velký medvěd. Další věřili, že mladý lovec Slunce uvěznil v pasti. Odžibvejové pak měli strach, že Slunce vyhaslo. Aby nepřišli o světlo, stříleli směrem ke slunci zapálené šípy, aby ho znovu zapálili.

Související

Více souvisejících

Zatmění slunce Zatmění měsíce mytologie historie zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy