Nedávno se do zpráv dostala informace, že Fond antarktického dědictví objevil biskupský chlebíček z výpravy kapitána Scotta. Po 106 letech chlebíček vypadal a byl cítit jedle. Existují další jídla, která dlouho vydrží?
Med
V roce 2015 archeologové nahlásili nález 3000 let starého medu, zatímco zkoumali hrobky v Egyptě. Med byl přitom zcela jedlý. Tato dlouhá výdrž je následkem speciálních vlastností medu – má v sobě vysoký obsah cukru a minimální množství vody. Bakterie v něm nemohou růst.
Med navíc obsahuje drobné množství peroxidu vodíku, který zastavuje růst mikrobů. Je to jedním z důvodů, proč včely v úlech produkují med pro své mladé – je to jídlo i ochrana před nemocemi. Zpracovávání medu pomáhá, protože cukry v medu přitahují vodu ze vzduchu, což není ideální.
Při zpracování a balení se však med zahřívá. Zahřátí se zbavuje vody a uzavření nádoby udržuje vodu pryč od medu. Díky tomu vydrží déle. Ačkoliv se med může zakalit a zcukernatět, když se med otevře a cukry do něho natáhnou vodu, stačí med opět zahřát.
Sušené luštěniny
Stejně jako u medu je u luštěnin klíčové zpracování a uchovávání. Sušení luštěnin navyšuje koncentrace cukru a zbavuje se vody. To opět ztěžuje bakteriím růst. V luštěninách existuje mnoho enzymů, které po sklizni postupem času znehodnotí produkt.
Protože se však produkt zbaví vody a navýší se koncentrace cukru, život těchto enzymů se zastaví. Pokud jsou ve vzduchotěsné nádobě, životnost těchto luštěnin je léta a léta. Jsou navíc skvělým zdrojem proteinů. Když se však do nádoby dostane voda, dlouho nevydrží, maximálně několik měsíců.
Sojová omáčka
Sojová omáčka může vydržet v pořádku minimálně tři roky. Kombinace množství soli v omáčce a toho, že je tekutina fermentovaná zajišťuje, že neotevřená lahev sojové omáčky vydrží velmi dlouho.
Jak dlouho, bude záležet přímo na typu omáčky. A také na teplotě skladiště, jakmile bude otevřená. Pokud se omáčka zkazí, příčinou bude pravděpodobně plíseň rostoucí na okolo víčka.
Ocet
Někdo by mohl namítat, že ocet je už vlastně zkažené víno. Ovšem kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
Destilovaný bílý ocet vydrží prakticky donekonečna. Ostatní octy mohou změnit barvu nebo v nich vzniknou usazeniny. Kvalitu a bezpečnost produktu to však typicky nezmění, uvádí The Conversation. Může to mít kromě vzhledu vliv i na chuť.
Bílá rýže
Bílá rýže je k jídlu i poté, co byla uskladněná třicet let. Klíčem je atmosféra a teplota. Nízké teploty (okolo 3° Celsia jsou ideální) a chybějící kyslík hrají důležitou roli. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho.
Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
Hořká čokoláda
Existují debaty o tom, jestli se čokoláda kazí nebo ne. Přídavek mléka do čokolády může výrazně zkrátit její životnost. Nicméně tmavá čokoláda se zdá mít větší výdrž, i když nemusí vždycky vypadat dobře.
Pokud se čokoláda neuskladní při stabilní teplotě, může se tuk v čokoládě dostat na povrch. Pak vytvoří šedivý povlak, který by mohl vypadat jako plíseň. Když ji však uskladníte při stabilní teplotě, čokoláda může vydržet dva roky nebo i více. Většině lidí čokoláda takhle dlouho nevydrží, než si ji snědí.
Cukr a sůl
Většina z jídel, které vydrží dlouho, obsahují velké množství soli a cukru. Zjednodušeně – vytahují z jídla vodu, takže když v něm zkusí bakterie růst, prostě uschnou. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
Samy o sobě, pokud se uskladní ve vzduchotěsné nádobě, vydrží téměř nekonečně. Aditiva, jako je jód přidávaný do soli, mohou její životnost zkrátit na přibližně pět let.
Související
Meteorit zasáhl zaparkované auto ve Štrasburku. Zanechal v něm půlmetrovou díru
Svatomartinská husa 2023: Produkce se snižuje, ceny letí vzhůru
zajímavosti , kuriozity , Čokoláda , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Kyjev sabotuje výměnu zajatců, tvrdí Rusko
před 1 hodinou
Amerikou hýbe falešné volební video. Rusko od něj dává ruce pryč
před 2 hodinami
Chameneí se chce za útoky Izraele pomstít USA
před 3 hodinami
Dva mladí Češi jeli na střeše vídeňského metra. Jeden zemřel, druhý bojuje o život
před 4 hodinami
Medveděv opět vyhrožuje: Když nás budete ignorovat, bude třetí světová válka
před 4 hodinami
Američtí experti pro EZ vysvětlili, proč lidé volí Trumpa, když hrozí opakování útoku na Kapitol
před 5 hodinami
Rakouský myslivec, který vraždil u hranic s Českem, je po smrti
před 5 hodinami
"Katastrofa, apokalypsa..." OSN popsala, co se odehrává v Pásmu Gazy
před 6 hodinami
Severokorejští vojáci na Ukrajině jsou hrozbou nejen pro Evropu, varují státy
před 7 hodinami
Írán chce rozpoutat válku na Blízkém východě? Do konfliktu se snaží zatáhnout i Irák
před 8 hodinami
EXKLUZIVNĚ: Šéfka volební komise v USA pro EZ popsala, jak hurikán ovlivní volby
před 9 hodinami
Zelenskyj vyzval svět, aby začal něco dělat se severokorejskými vojáky na Ukrajině
před 9 hodinami
Respirační onemocnění v Česku nabývají na síle. Stoupá počet lidí s covidem i černým kašlem
před 10 hodinami
Íránská hrozba sílí. Zvýší dolet balistických střel, může přehodnotit i jadernou doktrínu
před 12 hodinami
Výhled počasí na listopad. Předpověď budí obavy i jinde v Evropě
včera
Izraelci teď nejsou v bezpečí nikde, ukazuje případ ze Švédska
včera
Princ Harry se z USA poroučet nebude, naznačil syn Donalda Trumpa
včera
Policisté budou protestovat i za vyšší platy. S udělováním pokut se nepočítá
včera
Říjnové počasí bylo nadprůměrně teplé. Teď přijde ochlazení
včera
Día de los Muertos: Jak vypadají mexické Dušičky?
Přelom října a listopadu je u nás spojen s Dušičkami, kdy se vzpomíná na zemřelé předky a zapalují se za ně svíčky na hrobech. V Americe, v Anglii nebo třeba v Austrálii tento čas patří Halloweenu, s nímž se pojí koledování nebo vydlabané dýně. V Mexiku se konec října a počátek listopadu nese ve znamení oslav zvaných Día de los Muertos, při nichž se lidé veselí, protože se mohou setkat se svými mrtvými blízkými. Součástí svátku jsou i všudypřítomné masky kostlivců. Od roku 2003 figuruje svátek na seznamu ústního a nehmotného dědictví UNESCO.
Zdroj: Lucie Žáková