Nedávno se do zpráv dostala informace, že Fond antarktického dědictví objevil biskupský chlebíček z výpravy kapitána Scotta. Po 106 letech chlebíček vypadal a byl cítit jedle. Existují další jídla, která dlouho vydrží?
Med
V roce 2015 archeologové nahlásili nález 3000 let starého medu, zatímco zkoumali hrobky v Egyptě. Med byl přitom zcela jedlý. Tato dlouhá výdrž je následkem speciálních vlastností medu – má v sobě vysoký obsah cukru a minimální množství vody. Bakterie v něm nemohou růst.
Med navíc obsahuje drobné množství peroxidu vodíku, který zastavuje růst mikrobů. Je to jedním z důvodů, proč včely v úlech produkují med pro své mladé – je to jídlo i ochrana před nemocemi. Zpracovávání medu pomáhá, protože cukry v medu přitahují vodu ze vzduchu, což není ideální.
Při zpracování a balení se však med zahřívá. Zahřátí se zbavuje vody a uzavření nádoby udržuje vodu pryč od medu. Díky tomu vydrží déle. Ačkoliv se med může zakalit a zcukernatět, když se med otevře a cukry do něho natáhnou vodu, stačí med opět zahřát.
Sušené luštěniny
Stejně jako u medu je u luštěnin klíčové zpracování a uchovávání. Sušení luštěnin navyšuje koncentrace cukru a zbavuje se vody. To opět ztěžuje bakteriím růst. V luštěninách existuje mnoho enzymů, které po sklizni postupem času znehodnotí produkt.
Protože se však produkt zbaví vody a navýší se koncentrace cukru, život těchto enzymů se zastaví. Pokud jsou ve vzduchotěsné nádobě, životnost těchto luštěnin je léta a léta. Jsou navíc skvělým zdrojem proteinů. Když se však do nádoby dostane voda, dlouho nevydrží, maximálně několik měsíců.
Sojová omáčka
Sojová omáčka může vydržet v pořádku minimálně tři roky. Kombinace množství soli v omáčce a toho, že je tekutina fermentovaná zajišťuje, že neotevřená lahev sojové omáčky vydrží velmi dlouho.
Jak dlouho, bude záležet přímo na typu omáčky. A také na teplotě skladiště, jakmile bude otevřená. Pokud se omáčka zkazí, příčinou bude pravděpodobně plíseň rostoucí na okolo víčka.
Ocet
Někdo by mohl namítat, že ocet je už vlastně zkažené víno. Ovšem kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
Destilovaný bílý ocet vydrží prakticky donekonečna. Ostatní octy mohou změnit barvu nebo v nich vzniknou usazeniny. Kvalitu a bezpečnost produktu to však typicky nezmění, uvádí The Conversation. Může to mít kromě vzhledu vliv i na chuť.
Bílá rýže
Bílá rýže je k jídlu i poté, co byla uskladněná třicet let. Klíčem je atmosféra a teplota. Nízké teploty (okolo 3° Celsia jsou ideální) a chybějící kyslík hrají důležitou roli. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho.
Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
Hořká čokoláda
Existují debaty o tom, jestli se čokoláda kazí nebo ne. Přídavek mléka do čokolády může výrazně zkrátit její životnost. Nicméně tmavá čokoláda se zdá mít větší výdrž, i když nemusí vždycky vypadat dobře.
Pokud se čokoláda neuskladní při stabilní teplotě, může se tuk v čokoládě dostat na povrch. Pak vytvoří šedivý povlak, který by mohl vypadat jako plíseň. Když ji však uskladníte při stabilní teplotě, čokoláda může vydržet dva roky nebo i více. Většině lidí čokoláda takhle dlouho nevydrží, než si ji snědí.
Cukr a sůl
Většina z jídel, které vydrží dlouho, obsahují velké množství soli a cukru. Zjednodušeně – vytahují z jídla vodu, takže když v něm zkusí bakterie růst, prostě uschnou. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
Samy o sobě, pokud se uskladní ve vzduchotěsné nádobě, vydrží téměř nekonečně. Aditiva, jako je jód přidávaný do soli, mohou její životnost zkrátit na přibližně pět let.
Související
Meteorit zasáhl zaparkované auto ve Štrasburku. Zanechal v něm půlmetrovou díru
Svatomartinská husa 2023: Produkce se snižuje, ceny letí vzhůru
zajímavosti , kuriozity , Čokoláda , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 20 minutami
Zelenskyj i Putin chtějí ukončit válku na Ukrajině, prohlásil Trump
Aktualizováno před 1 hodinou
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 1 hodinou
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
před 2 hodinami
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 3 hodinami
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 4 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 5 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 5 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 6 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 8 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 9 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 9 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 10 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 11 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 12 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 13 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
Uplynulý rok 2025 se do dějin evropské ekonomiky zapíše jako období hlubokého otřesu a nejistoty. Server Politico jej popisuje jako jeden z nejvíce vyčerpávajících roků pro unijní obchod, kterému dominoval nevybíravý tlak staronového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten od svého lednového návratu do úřadu nešetřil na adresu Bruselu urážkami a označil Evropskou unii za uskupení vytvořené k parazitování na Americe, což následně podpořil zavedením nejtvrdších celních bariér za posledních sto let.
Zdroj: Libor Novák