Zaměstnanec, HR nebo bohužel: Proč je v některých firmách zakázáno používat tyto slova?

Zkuste požádat o práci v Davio a nikdy zde neuslyšíte slovo "zaměstnanec". Ředitel této malé sítí italských steakhousů ve Spojených státech, Steve DiFillippo, zakázal užívání tohoto velmi běžného slova. Údajně zní podle něj až příliš negativně.

"Mnoho lidí jde z restaurace do restaurace a snaží se uplatnit," řekl DiFillippo. "Chceme to zastavit. Když jsem přijdou, musí jim být jasné, že my jsme jiní. Máme odlišný přístup." Sám své zaměstnance nazývá "vnitřními hosty". Pro podnikatele je tento neobvyklý krok způsobem, jak podpořit své pracovníky, ale taky jasnou zprávou pro zákazníky, jinak nazývání "vnější hosté", o základních hodnotách společnosti.

Majitel restaurací přitom není jediný, kdo se snaží o změnu vnímání zákazem určitých slov. Například počítačová firma GSOFT se sídlem v Montrealu nahradila oddělení lidských zdrojů. Označení se jim zdálo být příliš neosobní vůči zaměstnancům, proto se nově užívá oddělení kultury a organizace pověřenou "harmonizací kolektivních akcí".

Jenže můžou zákazem tradiční mluvy opravdu něco změnit? Nebo se tím jen zbytečně matou lidi, kteří jsou již zvyklí používat určité profesní názvy?Chceme-li pochopit, proč narůstá počet zakázaných termínů, měli bychom se podívat na to, jak vznikají a šíří se nová označení. Už dávno se můžeme setkat se "sendvičovým umělcem", který nám připravuje v Subway sendvič, nebo "módním evangelistou" pracujícím v Tumblru. Technologické společnosti jsou v tomhle směru obzvlášť obratní, v Applu vám telefon nastaví "génius", v AOL mají zase "digitální proroky".

Dan Cable z London Business School tvrdí, že i když výraz "imagineer" neudělá z inženýrů u Walta Disneyho nijak víc tvůrčí, rozhodně to může mít pozitivní vliv na pracovní prostředí a vztahy v kolektivu. "Svým způsobem to přiměje jednotlivce, aby měl pocit jedinečnosti ve firmě. Že je ve společnosti nepostradatelný," řekl Cable. Kreativní tituly na pracovištích mohou snížit stres a pozitivně nabít zaměstnance.

Mnohem více než profesní názvy se zakázána slova objevují přímo v manuálech oddělení, která přichází do kontaktu se zákazníky. Pokladní v restauracích rychlého občerstvení McDonald's nesmí pokládat negativní otázky (Nedáte si kávu? Nechcete hranolky?), a právě "géniové" u Applu nepoužívají slovo "bohužel", ale spíše říkají "vypadá to".

Podle Dana Cable je právě akt zakázaných slov pevně spojován s firemní politikou. Dává se tím vzkaz nejen zákazníkům, ale i zaměstnancům o záměrech firmy. V podstatě nahrazením tradičních slov novými chtějí firmy ukázat, že se pohybují v nové éře, kde mladé a inovativní věci nahrazují starší a neinspirující. Jenže firmy často ve snaze "držet krok s dobou" přehání a přílišná modernizace nefunguje dobře. Když se do inzerátu napíše, že hledají "rock star", málokdo pochopí, že se jedná o pozici účetního.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce řeč názvy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy