Místa, která jsou turistům zakázaná: Vyhněte se jim pro vlastní bezpečnost

Svět není dostupný pro každého a o některých místech to platí dvojnásob. Pokud je váš sen procestovat celý svět, pak vás musíme zklamat. Nejde o přísně hlídané trezory a vojenské základy, ale na některých ostrovech je lidská noha nevítaná. A nezáleží na tom, kolik máte peněz.

1. Ostrov Heard s vulkánem Big Ben

I přes neobvyklý název se jedná o ostrov, který se nachází mezi Madagaskarem a Antarktidou. Oficiálně  je součástí australského území a patří mezi nejhůře přístupná místa na světě. Praktický celý ostrov je pokryt stále aktivní sopkou Big Ben, jejíž vrchol je trvale zaledněný. K nejbližšímu ostrovu byste odtud museli plout celé dva týdny, navíc zdejší počasí je extrémní. Chlad, silný vítr a rozbouřené moře odradí nejednoho dobrodruha.

2. Havajský ostrov Niihau

Mezi lidmi známý také jako "Zakázaný ostrov". Velmi málo obydlený ostrov, který se nachází v Tichém oceánu. Podle všeho počet obyvatel nikdy nepřesahoval 350 osob, protože víc nemůže neúrodná půda ani uživit, ale v poslední době dochází k vylidnění. Na ostrově se nachází velmi křehký ekosystém s některými ohroženými druhy zvířat, ptáků, plazů, rostlin a stromu. Aby se uchovala přírodní rezervace, vstoupit na zdejší půdu smí jen obyvatelé, vládní činitelé nebo hosté se speciální pozvánkou.

3. Jeskynní komplex Lascaux

Jeskyně jsou na seznamu světového dědictví UNESCO právem, zdejší malby pocházejí z doby mladšího paleolitu datované mezi roky 15 000 až 13 000 před naším letopočtem. Realistická vyobrazení představují především býložravá zvířata, jako jsou jeleni, bizoni, koně a býci, tedy především lovná zvěř, v menší míře i silně stylizovaný člověk. Lidská přítomnost by mohla malby silně poškodit, kromě hrstky badatelů sem tak nemá od roku 2008 veřejnost přístup.

4. Poveglia - ostrov s hrůzostrašnou minulostí

Italský ostrov Poveglia nepatří mezi zakázaná místa, přesto dostat se na něj představuje docela složitý úkol. Nikdo z místních na nejbližším pobřeží vás k němu neodveze, i kdybyste jim nabídli hodně peněz. Pověry, které zde kolují, by se mohly stát námětem několika hororových filmů. V minulosti zde byla pevnost, ale ostrov se proslavil zejména jako místo, kde byli nemocní postižení epidemií ponecháni vlastnímu osudu. Později zde vybudovali i psychiatrickou léčebnu, která místu dodala hrůzostrašný nádech. Mnozí věří, že zde straší duch šíleného lékaře, který prováděl pokusy na svých pacientech. Jiní se domnívají, že vzduch je zamořen bakteriemi, morem a dalšími nemocemi, které v minulosti zabíjely miliony lidí.

5. Hadí ostrov poblíž Brazílie

Možná vámi cloumá zvědavost, ale sem radši nejezděte. Ostrov s oficiálním jménem Ilha da Queimada Grande je nejen nepřístupný na příkaz vlády, domovem je i pro křovináře ostrovního, což je druh hada, který zde žije v hojném počtu. Na jeden metr čtvereční jich zde můžete nalézt až pět. Tento had z rodu chřestýšovitých je nesmírně jedovatý, člověka dokáže zabít do hodiny. Kromě nebezpečných tvorů není ostrov vhodný ani k obydlení, má jen velmi tenkou vrstvu půdy a nedaří se zde téměř žádným plodinám.

6. Surtsey je jen pro vědce

Sopečný ostrov vzdálený přibližně 32 kilometrů jižně od Islandu vznikl vulkanickými erupcemi v roce 1963. Na ostrov smí jen malá skupina vědců z několika oborů, jako je ornitologie, ekologie nebo biologie, kteří zdejší místo využívají jako přírodní laboratoř. Odborníci sem jezdí studovat adaptaci organismů a jejich schopnost osídlovat nová prostředí, každý přinášený materiál musí být sterilizován, aby nedošlo k „umělému“ zanesení mikroorganismů. To se ovšem nepodařilo zcela dodržet, jeden vědec si prý během výzkumu odskočil na záchod někam, kam neměl, a v místě, kde vykonával potřebu, vyrostlo několik rostlin.

7. North Sentinel a jeho původní obyvatelé

Tento ostrov v Bengálským zálivu je nejen těžko dostupný, okolní moře je plné korálových útesů. Původní obyvatelstvo navíc zcela odmítá jakýkoliv kontakt s civilizací, Sentinelci jsou tak mezi posledními lidmi prakticky nedotčenými moderní civilizací. Jejich populace čítá asi 50 až 400 lidí a čelí potenciální hrozbě infekčních nemocí, ke kterým nemají vybudovanou imunitu, stejně jako násilí vetřelců. Indická vláda prohlásila ostrov za ochrannou zónu, pokud byste se přesto sem chtěli tajně vydat, mějte na paměti, že místní lidé jsou známí jako lovci lebek.

8. Moskevské Metro-2

Zde se dostáváme do míst, které můžou, ale také nemusí existovat. Teoretici věří, že Stalin nechal v minulosti vybudovat podzemní komplex, který měl sloužit v případě evakuace jako bezpečné útočiště pro hlavu státu a další významné vládní činitele. Metro-2 by měla být série propojených chodeb a tunelů, které měly propojit všechna strategická místa v hlavním městě. Těžko můžete navštívit místo, které možná neexistuje, ale kdo ví... Ruská vláda odmítla informace potvrdit, ale nechtěla se vyslovit ani k neexistenci komplexu.

9. Místnost 39 v Pchjongjangu

Izolovaná Severní Korea má mnoho míst, kam mají zahraniční turisté přístup zakázaný, ale jedno je možná střeženější než zbytek. A nejedná se o sídlo Kim Čong-Una. Místnost 39 má odkazovat na tajnou organizaci, která se stará o nekonečný přísun peněz do kapsy milovaného vůdce. Instituce má zajišťovat až miliardu dolarů ročně a pravděpodobně zde leží veškeré tajemství, jak režim financuje svůj jaderný program. Místnost 39 je zapojená do řady mezinárodních podvodů a hlavní příjem má z nelegálního obchodu s drogami, jako je heroin, ale třeba i morfium.

10. Jiangsu - muzeum čínské špionáže

Pokud vás zajímá historie špionáže a chtěli byste vědět, jaké nástroje používali v minulosti, pak jste určitě už navštívili řadu výstav a exhibicí. Do jednoho čínského muzea se však nepodíváte, teda pokud nejste původem Číňan. Jiangsu se proslavilo jako místo, kam mají cizinci přístup zakázaný. Zdejší výstava obsahuje řadu důležitých historických dokumentů včetně tajných zbraní, které měli špioni k dispozici při získávání informací.

Související

Více souvisejících

zajímavosti cestování jeskyně Lascaux sopky Lovci lebek

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy