Nankingský masakr: Japonsko ukázalo krutou tvář Číně

Nanking/Praha - Nankingský masakr v Číně, ke kterému došlo v průběhu asi sedmi týdnů na přelomu let 1937 až 1938, představoval jednu z nejtragičtějších kapitol takzvané druhé čínsko-japonské války. Během šesti týdnů při něm zahynulo podle různých odhadů na 150.000-300.000 Číňanů, převážně civilistů. Dodnes jde o kontroverzní téma ve vzájemných čínsko-japonských vztazích, při němž se historici i nacionalisté z obou stran osočují z důvodně nepřesných formulací. Japonská armáda obsadila Nanking 13. prosince 1937.

Druhá čínsko-japonská válka začala nenápadně - neplánovanou potyčkou mezi oddíly obou zemí v červenci 1937 v oblasti Pekingu. Brzy se ale rozšířila a přerostla ve válku totální. Mezi některými japonskými důstojníky narůstaly v polovině 30. let obavy, že se kuomingtanská vláda se sídlem v Nankingu spojí se Sovětským svazem a ohrozí tak japonský loutkový stát Mandžukuo z jihu. Po nečekaně dlouhé, ale vítězné bitvě o Šanghaj se japonská armáda v listopadu 1937 vydala dobýt přes 300 km vzdálené hlavní město, do kterého se uchýlily porážkou demoralizované čínské jednotky.

Se zvěstmi o blížící se nepřátelské armádě začala čínská armáda v okolí Nankingu pálit a ničit vše, z čeho by japonští okupanti mohli mít užitek. Z města odcestovali představitelé kuomingtanské vlády v čele s Čankajškem a téměř všichni cizinci, až na 22 odvážlivců. Ti vytvořili výbor v čele s Johnem Rabem a v západní čtvrti města vyhlásili takzvanou Nankingskou zónu bezpečí, která měla chránit uprchlíky (zóně se násilnosti docela nevyhnuly, ale neděly se v takovém rozsahu jako v okolních čtvrtích).

Japonské jednotky prorazily poslední linie odporu a 9. prosince stanuly před městskými branami Nankingu. Následující noci se na město snesly propagandistické letáky vyzývající ke kapitulaci. Poté, co Japonci nedostali očekávanou odpověď, zavelel vrchní velitel japonské armády v centrální Číně Iwane Macui k útoku. Po dvou dnech těžké kanonády a leteckého bombardování vydal čínský generál Tchang Šeng-č' rozkaz k ústupu. Mezi vyděšenými čínskými vojáky včetně jejich velitelů zavládl při ústupu naprostý chaos: někteří strhávali oblečení z civilistů, aby splynuli s davem, jiné zasáhla kulka vlastních spolubojovníků, další se utopili v řece Jang-c'-ťiang. Šestá a 16. divize japonské armády tak bez vojenského odporu vstoupila za hradby města 13. prosince.

Útok japonské armády doprovázelo znásilňování (20.000 případů), žhářství (třetina města lehla popelem), loupeže, rabování a hromadné popravy, které zasáhly město, v němž podle různých odhadů žilo až 500.000 (s přilehlým okolím) obyvatel. Celkové odhady počtu obětí se rozcházejí: na válečném tribunálu v Tokiu se mluvilo o 155.000 obětech, Mezinárodní vojenský tribunál pro dálný východ odhadl jejich počet na 260.000, Čína tvrdí, že celkový počet obětí byl 300.000. Tento údaj je také vryt do kamenné zdi Památníku obětí masakru v Nankingu.Čína byla později pobouřena japonskými učebnicemi dějepisu, které vyšly po druhé světové válce a počet obětí odhadovaly na 3000 a krutosti spáchané japonskou armádou značně bagatelizovaly.

Po obsazení nejdůležitějších čínských oblastí, včetně přístavů, zřídili Japonci v Nankingu loutkovou vládu. Násilnosti ustoupily až poté, co Tokio začalo stahovat svá vojska z města koncem ledna 1938. Druhá čínsko-japonská válka však skončila až v září 1945, kdy se japonské oddíly vzdaly Čankajškovým nacionalistům a sovětské Rudé armádě.

Tokijský válečný tribunál, který se zabýval japonskými válečnými zločiny po druhé světové válce, odsoudil generála Macuiho k trestu smrti oběšením. Soudnímu přelíčení ale unikl další velitel japonské armády v Nankingu princ Asaka Jasuhiko, na kterého se jakožto člena císařské rodiny vztahovala imunita amerického generála Douglase.

Související

Nankingský masakr: Generál Macui Iwane triumfálně vjíždí do města

Největší vojenská záhada v historii: Kam přes noc zmizely tisíce vojáků?

Když šel 10. prosince 1939 plukovník Li Fu Sien spát, byla jeho jednotka rozmístěná proti Japoncům na břehu řeky Jang-c’-ťiang v naprostém pořádku a připravena k obraně strategického mostu u města Nankingu. O to horší překvapení jej čekalo ráno. Vzbudil jej jeho pobočník a oznámil mu, že muži z jeho pluku prostě zmizeli. V zákopech našli zbraně připravené k palbě, kulomety mířící na nepřítele, osobní věci vojáků a dokonce ještě vařící varnice s čajem. Po 2988 mužích, kteří drželi 3,2 kilometrů fronty, však ani stopy.
Vojáci u Nankingu

Největší záhadné zmizení v historii? V noci šlo 3000 vojáků spát, do rána všichni zmizeli a nikdy je nikdo nenašel

Když šel 10. prosince 1939 plukovník Li Fu Sien spát, byla jeho jednotka rozmístěná proti Japoncům na břehu řeky Jang-c’-ťiang v naprostém pořádku a připravena k obraně strategického mostu u města Nankingu. O to horší překvapení jej čekalo ráno. Vzbudil jej jeho pobočník a oznámil mu, že muži z jeho pluku prostě zmizeli. V zákopech našli zbraně připravené k palbě, kulomety mířící na nepřítele, osobní věci vojáků a dokonce ještě vařící varnice s čajem. Po 2988 mužích, kteří drželi 3,2 kilometrů fronty, však ani stopy.

Více souvisejících

nankingský masakr Čína Japonsko

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy