Kouzelný nápoj: Podporuje zelený čaj hubnutí, nebo jde jen o mýtus?

Mnozí považují zelený čaj doslova za elixír života. Je ale opravdu je tak zázračný, jak se říká? A opravdu vám může pomoci zhubnout?

Funguje zelený čaj jako nápoj na hubnutí? Ani vědci si nejsou zcela jisti. Zjednodušeně se ale dá říci, zelený čaj má určitý vliv na metabolismus - konkrétně takový, že katechin, což je typ antioxidantu, ho dokážou urychlit. Zvyšuje se oxidace tuků a tělo spotřebuje více energie a to právě proto, že metabolismus se zrychlil.

Tato tvrzení podporuje i vědecká studie z roku 2009, která prokázala, že pití zeleného čaje urychluje proces hubnutí a to i tehdy, když se jen na 30 minut rychle projdete. O jeho účincích na metabolismus tedy není pochyb.

Jiná z roku 2012 však tento názor vyvrací, protože ukázala, že zelený čaj má jen velmi malý vliv na rychlost metabolismu a tedy i na hubnutí. Jednalo se však o výzkum, který byl dělán na lidech, kteří trpěli obezitou nebo nadváhou.

Obě studie však připouštějí, že zelený čaj skutečně vliv na hubnutí má, i když malý. Je dost možné, že účinky si nevšimnete ani vy sami. Od čaje tedy nečekejte zázraky. Nejhorší je, pokud si do zeleného čaje přidáváte sladidla. Účinek se zcela ztrácí. Také si dejte pozor na to, jaký zelený čaj si kupujete a vsaďte raději na kvalitu. Měl by obsahovat pouze přírodní složky, lístky a žádné příměsi. Nejlepší je mít čerstvé lístky. Pokud máte klasické sáčky, čaj spotřebujte do 6 měsíců. Samozřejmě sledujte i příjem kofeinu.

Takže po něm možná nezhubnete, pozitivní vliv na tělo ale má. Pomáhá zahánět stres, prospívá zubům a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Navíc slouží jako výborný prostředek při snižování špatného cholesterolu. Říká se, že antioxidanty v zeleném čaji likvidují některé z negativních efektů stárnutí těla. Kvůli kofeinu, který obsahuje, by se ho ale měly vystříhat především děti. Těhotné a kojící ženy by ho měly pít jen v omezeném množství.

Díky své schopnosti ničit bakterie napomáhá zelený čaj likvidovat zubní kámen. Působí tedy jako skvělá prevence. Na zubním povrchu se drží více než tři sta druhů bakterií. Tyto bakterie produkují kyselinu, která způsobuje zubní kaz. Jak bylo dokázáno, katechin přítomný v zeleném čaji zabraňuje nárůstu bakterií. Nezapomeňte ale, že slazený čaj tento účinek ruší.

Související

Ilustrační foto

Pití čaje podle vědců zřejmě může prodloužit život

Čaj je součástí zdravého životního stylu a lidé, kteří ho pijí, mají zřejmě o něco vyšší pravděpodobnost, že budou žít déle než ti, kteří ho nepijí. Vyplývá to z rozsáhlé studie amerických vědců, o které informovala agentura AP.

Více souvisejících

čaj obezita, nadváha, hubnutí zdraví

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy