Nejhorší žena historie? Její krutost podle pověsti zaskočila i ďábla

Že jsou boty pro spoustu žen velkou vášní a slabostí asi nikoho nepřekvapí. Evidentně to ale není zcela moderní fenomén, protože jinak by nevznikl ve středověkém Švédsku příběh o Sko-Elle, dívce, která kvůli novým botám zaprodalo svou duši ďáblu. Rozhodně není náhodou, že si tento moralizující příběh o lidské chamtivosti vybral boty jako hlavní námět, některé symboly totiž přetrvávají po staletí.

Příběh dívky, která se jmenovala Titta-Gra (vypadá šedě) častěji ale přezdívané jako Sko-Ella (Sko znamená ve švédštině bota) se dochoval znázorněný ve vikingském kostelu na sever od švédské Uppsaly a je datován někam do 13. století.

Podle pověsti Sko-Ella velmi dlouho toužila po novém páru bot, a to tak moc, že to neušlo ani samotnému Ďáblu. Ten proto oslovil Sko-Ellu a slíbil ji vysněné boty, pokud se jí podaří rozvrátit manželství jejích sousedů a donutit je porušit slib, který uzavřeli před Bohem. Sko-Ella vymyslela doslova a do písmene ďábelský plán. Sousedce řekla, že ji manžel podvádí s jinou a hned ji i poradila, jak získat manželovu náklonost zpět – stačí prý pouze uprostřed noci vzít nůž a manželovi uříznout pramen vlasů. Poté ale přišla za sousedem a začala ho přesvědčovat, že ho jeho vlastní žena chce zavraždit. Ten ji sice zpočátku nechtěl moc věřit, ale když Sko-Ella dokázala přesně popsat plán vraždy – manželka se ho prý pokusí podřezat nožem ve spánku, tak začal pochybovat. Nakonec se Sko-Elle podařilo souseda přesvědčit, ať v noci spánek předstírá a dává si pozor co bude dělat jeho manželka. Soused nakonec následoval její radu a v noci opravu šel spát pouze jenom na oko. A ke svému zděšení jeho žena opravdu o půlnoci přišla k jeho lůžku s nožem v ruce. Soused proto nezaváhal a v návalu vzteku svou žena na místě zabil - čímž dokonal Sko-Ellinu intriku.

Jenomže Sko-Ellina krutost zaskočila dokonce i ďábla. Ten si totiž původně představoval, že Sko-Ella nějakými drby a narážkami rozkmotří manželství svých sousedů a možná své sousedy dotlačí k rozluce, ale ani sám ďábel nepočítal, že Sko-Ella dovede souseda k vraždě vlastní manželky. Samotný ´ďábel tak dostal strach a snažil se Sko-Elle vyhnout, ale po nějakém čase neměl na výběr a musel vyplnit svou část dohody. Nakonec Sko-Elle dodal její boty, ale protože se k ní bál přiblížit příliš blízko, tak ji boty podal přivezené na konci dlouhé tyče – přesně tuto scénu zobrazuje výjev v kostele Viksta kyrka.

Celý příběh se samozřejmě točí kolem moralizujícího poselství, které varuje před chamtivostí a nebezpečností drbů a pomluv. A proto se také asi ocitl na stěnách kostela, přímo před samotným vstupem do kostela v jakémsi předsálí, kterému se říká Vapenhus (přeloženo do češtiny místnost zbraní). Na tomto místě měli návštěvníci kostela ponechat veškeré své zbraně – šlo tak o symbolický přechod mezi světským životem a svatou půdou kostela. Samozřejmě stěny vlastního chrámu byly zdobeny pouze vyloženě náboženskými náměty spojenými s Biblí a tak se obraz zobrazující lidovou pověst musel zobrazit v předsálí, kde sloužil jako upozornění, že podle křesťanských zásad by se lidé měli chovat nejen v kostele. Kromě symbolického významu měl ale Vapenhus i význam velmi praktický. Vikingové byli totiž bojovní a hašteřiví, a tak by se velmi snadno mohlo stát, že by došlo k souboji i uvnitř kostela, a protože prolití krve na posvěcené půdě se považovalo za svatokrádežné, tak bylo z preventivních důvodů lepší, když zbraně na své majitele čekaly v před chrámem.

Samozřejmě není také náhodou, že hlavní hrdinkou příběhu je žena (ne kvůli tomu, že v něm jde o boty), protože ženy byly ve středověku považovány za pohlaví náchylnější k podlehnutí k ´ďáblovu pokušení. Koneckonců byla to Eva, kdo podlehl ´ďáblu v Ráji a spáchal prvotní hřích. V tom se švédští Vikingové nijak nelišili od souvěkých obyvatel kontinentální Evropy.

Související

Snímek z dánského filmu Divoch.

RECENZE: Netradiční dánský snímek Divoch maskuje lidské drama za krimi komedii

Temná tragikomedie o krizi středního věku, ztraceném mužství i o vlivu vlastního kriminálního jednání na člověka. Divoch od mladého dánského režiséra se vymyká z běžného žánru komedie, do níž vkládá silné myšlenky podněcující diváka k přemýšlení. Příběh je silně spjat s krásnou norskou krajinou, jejíž nástrahy jsou často katalyzátorem událostí.

Více souvisejících

vikingové Švédsko zajímavosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

před 35 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy