Pít během jídla? Pokud vám to babičky a rodiče zakazovali, možná byli úplně vedle

Jídlo a pití k sobě neodmyslitelně patří, zároveň ale děli společnost na dvě skupiny. Ta jedna se napije před jídlem a poté až po něm, ta druhá jídlo normálně zapíjí a během žvýkání soust si lokne, kdy má zrovna chuť. I taková drobnost jako pití při kupříkladu vydatném nedělním obědě ale má svá specifika, a pokud je nebudete dodržovat, zaděláváte si na problémy.

Abychom správně pochopili, jestli je lepší v průběhu jídla pít či nikoliv, podívejme se nejprve, co se vlastně s jídlem v těle děje. Samotná konzumace potravy probíhá tak, že sousto člověk nejprve rozkouše, za pomocí slin rozmělní a spolkne do žaludku, kde se smíchá s žaludeční šťávou a natráví se.

Trávenina poté projde tenkým střevem, kde enzymy a kyseliny potravu připraví na vstřebávání živin a následně tak vykonají. Živiny vstřebané do krve se dostávají do různých částí těla a nestrávené zbytky putují do tlustého střeva, odkud se z těla dostanou přes konečník. 

Poměrně složitý a důmyslný proces jde samozřejmě ovlivnit, a to například právě vodou či jiným nápojem. Ty totiž určují, jak bude samotné trávení probíhat. A pokud vám doma babičky či rodiče říkali, že se máte napít před jídlem a poté až po něm, měli větší pravdu, než vůbec tušily. V opačném případě totiž dáváte své trávicí soustavě pořádně zabrat.

Zapíjení jídla má totiž negativní dopad při trávení potravin. Je to zejména proto, že žaludeční kyseliny se v žaludku zředí s vodou, a dojde tak ke snížení natrávení potravy. Pití během jídla ale neovlivňuje pouze přirozené hladiny kyselin a žluči, ředí i enzymy a vyhání potravu ze žaludku příliš brzy.

Voda navíc přináší do žaludku vzduch, což může vést k pocitu nafouknutého břicha. Navíc, když vypijete při jídle více vody, proteče žaludkem do dvanáctníku a spláchne trávicí šťávy, které pak chybí při samotném trávení.

Zní to logicky. Tak proč to není pravda?

Všechny výše uvedené znějí logicky a vysvětlují, proč není pití během jídla dobrý nápad. Problém je v tom, že podle některých odborníků jsou zcela mylné a pití během jídla je naopak prospěšné.

Obě skupiny se shodnou na jediném. Je prospěšné pít před jídlem. Nejen, že pití aktivuje enzymy, které se připraví a příjem potravy, navíc ale pomáhá hubnout. Jedna ze studií například prokázala, že lidé, kteří vypili 500 ml vody před každým jídlem, zhubli o 2 kg v porovnání s jedinci, kteří vodu před jídlem nepili.

To je to jediné, na čem se obě skupiny shodnou. Část odborníků pak argumenty odpůrců pití při jídle poměrně dobře rozstřeluje. Tvrdí například není pravda, že by konzumace tekutin v průběhu jídla ředila žaludeční kyseliny. To by totiž znamenalo, že trávicí systém není schopen přizpůsobit sekreci konzistenci jídla. A to není pravda.

Stejně tak reagují na argument, že pití v průběhu jídla zvyšuje rychlost pohybu stravy trávicím traktem. Žádný vědecký výzkum jej ale zatím nepotvrdil a žádná studie neprokázala, že by pití ovlivnilo schopnosti trávení. 

Odpůrci naopak tvrdí, že nápoje pomáhají rozmělnit velké kusy potravin, které se poté stávají stravitelnější a lépe se posouvají do žaludku. Napomáhají také snadnému pohybu tráveniny, což zbraňuje vzniku nadýmání či zácpy, a voda navíc podporuje správnou funkci enzymů.

Přesto existují dvě skupiny lidí, které by měly pití během jídla omezit na nejnižší možnou míru. Lidé trpící nadýmáním a refluxní chorobou. Těm totiž pití při jídle spíše uškodí než pomůže.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé nápoje potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

Záplava výrobků "Made in China" už vadí i EU. Von der Leyenová chce jednat s Ťin-pchingem

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy