Zdravá superpotravina? Vědci pošlapali tvrzení našich babiček. Nepoužívejte ji, varují

Není olej jako olej. O tom kokosovém vám ale možná rodiče nebo babičky říkávali, že to je to nejlepší co si můžeme přát. I odborníci byli dlouhou dobu přesvědčeni o jeho prospěšnosti, nyní ale otočili. A tvrdí, že kokosový olej je jed.

Kokosový olej před lety zaznamenal velký boom v oblasti zdravého stravování. Odborníci jej nazývali superpotravinou a tvrdili, že by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku.

Podle posledních výzkumů je to ale přesně naopak. Dr. Karin Michelsová, vedoucí výzkumného centra na Univerzitě ve Freiburgu, tvrdí, že tato potravina je jednou z nejhorších, na světě.

Podle serveru The Independent se na tom shodují i kardiologové, kteří jsou si sice vědomi, že jde o chutnou potravinu, ale pro lidské tělo je prý zničující.

Lékaři dokonce tvrdí, že kokosový olej je mnohem horší, než vepřové sádlo, a to kvůli množství tuků, které obsahuje. Jak ale ukazují průzkumy, například 70 procent Američanů věří tomu, že kokosový olej je zdravý.

Popularita kokosového oleje stoupla poté, co byla zveřejněna studie Kolumbijské university. Účastníci studie, kteří jedli stravu s kokosovým olejem, spalovali tuk rychleji. Lékaři ale tvrdí, že kokosový olej ve skutečnosti obsahuje jen 14 procent středně dlouhých mastných kyselin, tedy látek spalujících tuk.

Na druhou stranu obsahuje kokosový olej nejvíce nasycených tuků ze všech druhů oleje, až přes 82 procent. Nasycené tuky ovlivňují problémy s cholesterolem a způsobují kardiovaskulární problémy.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo kokosový olej

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy