Pitva mimozemšťana: Jak dokázalo legendární video oklamat svět?

Měl to být nejslavnější a nezpochybnitelný důkaz o existenci mimozemských bytostí. Ve skutečnosti ale šlo o podvrh, kterému uvěřili miliony lidí po celém světě. Jak dokázalo legendární video zachycující pitvu údajného mimozemšťana oblafnout svět?

V roce 1995 se v televizi a na videokazetách objevilo video, které šokovalo svět. zachycovalo pitvu bytosti, která vzdáleně připomínala člověka, avšak fyziologie mrtvoly působila spíše mimozemsky. Video, které dostalo název Pitva mimozemšťana, se okamžitě stalo hitem.

A není divu. Video bylo černobílé, působilo staře a bytost ležící na pitevním stole člověka připomínala jen stěží. Veřejnosti i novinářům proto bylo ihned jasné, o co jde. Mimozemskou bytost, a dokonce možná tu, která byla nalezena po takzvaném Roswellském incidentu.

Ten se datuje až do 2. červenec roku 1947. Zhruba 127 kilometrů od amerického města Roswell ve státě Nové Mexiko farmář William Brazel našel něco, s čím se doposud nesetkal. Zbytky létajícího talíře, o kterém se dozví nejprve šerif, posléze i média a skrze ně doslova celý svět.

Několik dní před incidentem v Roswellu, 24. června 1947, spatřil americký pilot Kenneth Arnold nad Kaskádovým pohořím devět podivných letících objektů, jež popsal jako "talířky, které hodíte přes vodní hladinu". Ani Arnold tehdy netušil, že se právě zrodil výraz létající talíř.

Tato událost ale neměla takový dopad jako ty, které se odehrály o týden později, přesněji již zmíněného 2. července, kdy si někteří obyvatelé Roswellu všimli přeletu meteoru nebo objektu vejcovitého tvaru směrem na severozápad. 

Na nález upozornil místního šerifa, který se spolu s majorem Jessem A. Marcelem z letecké základny v Roswellu ocitl po zajištění místa události na několik dní ve vězení. Důvod sdělen nebyl, úřady ale oběma nařídili, aby o celé události s nikým nemluvili.

Armáda převzala vyšetřování incidentu a místo zajistila. K její smůle se ale o všem dozvěděl tisk, který napsal, že v Roswellské oblasti havaroval létající talíř. To donutilo vojenské představitele reagovat a v oficiální zprávě uvedli, že na místě pouze havaroval meteorologický balón.

Co přesně se ale stalo v Roswellu zůstává dodnes záhadou. Jedním z vodítek může být nedávno odhalený dokument z Německa, který tvrdí, že v oblasti havaroval nacistický Zvon, tři metry dlouhá stíhačka, předchůdce dnešních stealth letounů.

Pitvali roswellského mimozemšťana?

Po zveřejnění videa měli lidé jasno. Ačkoliv se za ty desítky let objevily tisíce hlášení o nevysvětlitelných světlech, prapodivných létajících objektech a dalších záhadách, tento konkrétní mimozemšťan byl neodmyslitelně spjat s Roswellským incidentem.

Záhy se ale objevila řada skeptiků, která poukazovala na zjevný podvrh. Nejsilnějším argumentem byl telefon, který lze spatřit ve videu na zdi. Má totiž šroubovicově točený kabel, který se poprvé objevil až téměř o deset let později.

Lidé věřící ve skutečného mimozemšťana, ale kritiky odbyli s tím, že CIA tyto technologie zajisté vlastnila už dříve a dál spokojeně žili s představou, že konečně nejsou ve vesmíru sami. Moderní analýzy ale odhalovaly stále více rozporů s realitou, těm ale miliony lidí po celém světě odmítly naslouchat. A s tvrzením, že na stole neleží skutečný ufon, nýbrž filmový panák potažený umělou kůží, nevěřli.

Vše rozseknul teprve před rokem autor videa, režisér Spyros Melaris. Ten přiznal, že ve filmu se skutečně nenachází žádný mimozemšťan, ale tělo oběti, která byla v roce 1947 zastřelena v Londýně. Film pro Melarise natočil John Humphreys, sochař a odborník na speciální efekty.

Prostory na natáčení poskytl jeho bratr, který bydlel v londýnském Camdenu. Při natáčení byly použity kravské a jehněčí orgány od místního řezníka, a místo mozku posloužilo želé.

Zdálo by se, že odhalením skutečnosti padne jedna z největších konspiračních teorií světa. Opak je ale pravdou. Mnoho lidí je totiž stále přesvědčeno o pravosti videa. Domnívají se například, že autor byl pod tlakem ze strany vlády nucen lhát o jeho původu, a že legendární Pitva mimozemšťana skutečně zobrazuje patologický zákrok na zesnulém cestovali z vesmíru.

Související

Více souvisejících

mimozemšťané / ufo

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 17 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy