Můžete z klimatizace onemocnět? Bez ní jste v mnohem větším ohrožení

Řada lidí se bojí létat. Pokud musejí cestovat letadlem, pokouší se cestu přežít s pomocí léků proti nevolnosti, alkoholu, papírovým pytlíkům nebo puštěné klimatizaci. A přestože se často říká, že klimatizace může lidskému zdraví spíše uškodit, právě poslední jmenované opatření by podle odborníků měli používat všichni - tedy i ti, kteří se létat nebojí.

Odborníci radí, že jakmile si sednete do letadla, měli byste si klimatizaci pustit. Toto drobné odvzdušnění totiž přináší jednu velkou výhodu – může vám pomoci vyhnout se kontaktu s určitými mikroorganismy, které vám během letu mohou způsobit nevolnost.

Doktor Mark Gendreau, odborník na šíření infekčních onemocnění spojených s leteckou dopravou, popisuje, jak tato klimatizace funguje a jak cestujícím může prospívat. „Větrání v letadlech má špatnou pověst, ale je to zcela neopodstatněné," cituje Gendreaua server Business Insider.

Lékař poukazuje, že je to i proto, že za posledních 15 let neexistuje žádná studie, která by se tímto problémem zabývala. Druhým důvodem je častá mylná představa, kterou lidé mají o tom, jak fungují systémy ventilace v letadle. „Vzorek proudění vzduchu v letadle nemusí nutně proudit zepředu dozadu a zpátky dopředu. Ve skutečnosti jsou letadla v tomto směru rozdělena na různé části," řekl Gendreau.

„Pravděpodobně vdechujete a vydechujete stejný vzduch, jako lidé z dalších dvou až pěti řad od vašeho sedadla,“ vysvětluje. Každá z těchto částí známá jako zóny regulace teploty vypouští vzduch z horních rozvodných trysek. Vzduch opouští kabinu skrze rošt, který se často nachází pod okny nebo v místě, kde se boční stěny setkávají s podlahou letadla.

Obvykle se jedná o směs venkovního vzduchu a recirkulujícího vzduchu z kabiny letadla v poměru jedna ku jedné. Venkovní vzduch je v leteckých nadmořských výškách sterilní a bez choroboplodných zárodků. Recirkulující vzduch, ve kterém se mohou nacházet kapénky obsahující infekci (uvolňují se při kýchání, kašlání, ale i mluvení), prochází přes vysoce výkonné HEPA filtry. Ty odstraní minimálně 99,7 % všech těchto mikročástic, a vzduch je tak opět téměř sterilní.

Počet těchto ventilačních zón se liší v závislosti na letadle, ale každá zóna obvykle prochází tímto filtračním procesem 15 až 30krát za hodinu. Systémy byly navrženy většinou ještě v době, kdy bylo povoleno kouření v letadlech, připomíná Gendreau, což znamená, že letecké společnosti musely přijít s účinným a pravidelným filtračním systémem pro větrání, aby bylo možné odstranit kouř z kabin.

Gendreau zároveň radí, aby cestující používali menší osobní ventily pro větrání umístěné nad jednotlivými sedadly. „Je neuvěřitelně důležité větrat kvůli vzdušným virům, protože právě ventilace je stane vaším hlavním prostředkem kontroly - kromě izolování postižené osoby," vysvětluje Gendreau. Vzdušné viry, jako tuberkulóza a spalničky, jsou přenášeny drobnými kapénkami, které mohou zůstat ve vzduchu po dobu až pěti hodin, řekl Gendreau. 

Zatímco viry spojené s nachlazením nebo běžnými infekcemi horních cest dýchacích mají tendenci být větší a těžší, v důsledku čehož padají spíše k zemi, tyto částice ale zůstávají ve vzduchu. A v tuto chvíli hraje ventil důležitou roli. Pomocí větracího otvoru můžete kolem sebe vytvořit neviditelnou vzduchovou bariéru, která blokuje tyto částice a rychleji je dostává k zemi. 

„Letadla také mají nízkou vlhkost, což znamená, že během letu může vaše sliznice vyschnout. Když k tomu dojde, jste více náchylní k nakažení virem. A protože tyto částice se mohou při každém zakašlání, kýchnutí nebo mluvení dostat snadno do vzdálenosti dva a více metrů, je také dobré si utřít povrch kolem sebe a vyhnout se kontaktu povrchy, jako jsou stolky,“ dodává lékař.

Související

Niger

Za vysokou porodností je nepochopení islámu, tvrdí prezident Nigeru. Straší Evropu další vlnou uprchlíků

Za vysokou porodnost v Nigeru může špatné pochopení islámu. Ve dnes zveřejněném rozhovoru s britským listem The Guardian to prohlásil prezident země Mahamadou Issoufou. Vysoká porodnost podle něj ztěžuje přizpůsobení Nigeru na klimatické změny a vyčerpává jeho přírodní bohatství. Všechny tyto problémy budou mít stále větší přímý dopad na evropskou politiku, uvedl prezident.
Ilustrační foto

Dva modely klimatizací Sencor se stahují z trhu, jsou rizikové

Dva modely mobilních klimatizací Sencor se stahují z trhu kvůli riziku možného zkratu a vznícení. Zákazníci je mají přestat používat a vrátit prodejci nebo kontaktovat centrálu společnosti FAST ČR, která je výhradním distributorem produktů Sencor v Česku. Za rizikový model klimatizace zákazníci buď dostanou peníze zpět, nebo jim je servis opraví.

Více souvisejících

klimatizace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy