Problémy se spánkem? Příčina může být i tam, kde byste ji nečekali

Spí se vám v noci špatně? Možná to není jen tím, že jste ve stresu nebo že máte hlavu plnou myšlenek. Příjemný a klidný spánek je značně ovlivněn také tím, co jste večer nebo v noci snědli. Existují některé potraviny, které byste měli večer vynechat.

Vyjídat večer nebo v noci ledničku se nám může zdát jako dobrý nápad. Ale opak je pravdou. Takzvaný bílý sex může negativně ovlivnit nejen vaši váhu, ale také spánek, varují odborníci.

Hořká čokoláda

Před spaním byste rozhodně neměli jíst tmavnou čokoládu. Ta, stejně jako čaj, Coca-Cola nebo káva, obsahuje kofein. Navíc má v sobě theobromin, který má podobné účinky jako kofein. Tyto látky způsobují bdělost a nervozitu a neklid. Navíc zrychlují srdce. Dokonce i když je požijete šest hodin předtím, než půjdete do postele, bude se vám hůře usínat.

Jídlo bohaté na proteiny

Konzumace jídla bohatého na proteiny stimuluje látku orexit v mozku. Látka reguluje bdělost i chuť k jídlu. Pokusy na myších ukázaly, že orexin způsobuje větší aktivitu. Další studie pak ukázaly, že lidé, kteří nemají dost této látky, trpí narkolepsií, tedy chronickou neurologickou poruchou, kdy mozek není schopen správně regulovat cyklus spánku a bdění.

Alkohol

Alkohol může ovlivnit fázi spánku označovanou REM, která je charakterizovaná rychlými pohyby očí, nízkoúrovňovou svalovou aktivitou a nízkoproudým EEG. Také je to doba, kdy se nám zdají sny. U dospělého člověka představuje REM fáze asi 90–120 minut, tedy asi 20–25 % doby spánku. Narušení této fáze může způsobit ospalost a špatnou koncentraci. Navíc působí alkohol jako diuretikum, takže se můžete budit uprostřed noci kvůli tomu, že se vám chce na záchod.

Tučné a kořeněné jídlo

Kořeněná či tučná jídla mohou způsobit pálení žáhy. To může způsobit, že se budete uprostřed noci budit s nepříjemnými pocity. Takže pokud chcete jít brzy do postele, nedávejte si na večeři slaninu.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé potraviny jídlo spánek

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy