Seriál, který Češi milovali? Se skutečnými příběhy pořadu Věřte nevěřte to bylo trochu jinak

Málokterý pořad se stal takovým fenoménem, jako Věřte nevěřte. Americký seriál vysílaný společností Fox v letech 1997 až 2002 díky své temné a záhadné tématice získal na takové popularitě, že si jej řada států po celém světě upravovala k obrazu svému nebo jej dokonce celý přetáčela. Jak to ale bylo s příběhy, které měly být skutečné?

Představovat koncept seriálu je zřejmě zbytečné. Dodnes běží na televizních obrazovkách nejen v Česku, ale jeho opakování do televizního vysílání stále zařazuje mnoho zemí světa.

Samotná tématika je přitom až jednoduše geniální. Každý díl pořadu představí divákům pět příběhů se záhadným a mnohdy až magickým příběhem, který zdánlivě nelze vysvětlit racionálními způsoby. Diváci mají hádat, který z příběhů se skutečně odehrál a který je pouze scénáristická fikce. Na konci pořadu se to dozví.

Seriál se dočkal pouhých čtyř sérií a měl dohromady něco málo pod 50 dílů, přesto se stal celosvětovým fenoménem. Nejedna země si jej předabovala, navzdory tomu, že v zahraničí je dabing spíše výjimkou. V Německu mu dokonce vytvořili vlastní znělku a v Rusku seriál celý přetočili, dostal totiž vlastního moderátora.

Diváky fascinovaly nejen samotné příběhy, ale i práce moderátora. Uvaděč pořadu, James Brolin a později Jonathan Frakes, vždy na úvodu epizody ukázal nějaký optický klam a před jednotlivými příběhy tajemně nastínil jejich téma.

Celkově bylo odvysíláno 225 příběhů, z nichž 132 příběhů pravdivých a 93 příběhů vymyšlených. Většina těch skutečných byla sesbírána spisovatelem Robertem Tralinsem, který má na svém kontě řadu především science fiction knih.

Díky mnohdy neuvěřitelným příběhům ale pořad budil kontroverze. Mnoho lidí pátralo především po tom, jestli se ony příběhy prezentované jako pravdivé skutečně odehrály a pokud ano, tak kdy a jak.

Moderátoři totiž nikdy neopomněli zmínit, že v pořadu si u pravdivých příběhů pozměnili nejen jména, ale i samotnou událost si upravili k obrazu svému. Mnoho skutečných příběhů přitom vycházelo z legend a bájí nebo z novinových článků. Do novin ale mohl zejména v zapadlých amerických městech v 70. a 80. letech říci kdokoliv skoro cokoliv.

Debaty o tom, jak moc byly údajně pravdivé příběhy reálné, lze pozorovat už od prvních dílů pořadu. Jeden z nejslavnějších příběhů byl odvysílán hned ve druhém díle a věnuje se příběhu chlapce, který se bál strašidla ve skříni.

Spolužáci vedení jeho bratrem o jeho strachu vědí a trýzní jej, jednou se ale rozhodnou ukázat mu, že ve skříni ve skutečnosti nic není. Tyranský bratr do ní vleze, zavře a už se nikdy neobjeví. Policie potvrdí, že ze skříně se žádným způsobem dostat nemohl, ale dveřmi ven také nevyšel. Následně moderátor prozradí, že zmizelého chlapce už nikdy nikdo neviděl.

Je to jeden z příběhů, který se skutečně odehrál. Bohužel ale jinak, než pořad prezentuje. Scénáristé až po dlouhých letech přiznali, že ve skutečnosti se tyranský bratr ze skříně dostal ven šachtou a schoval se u svého kamaráda, kde ho po pár dnech našli. 

Ve světle těchto okolností už příběh nevypadá natolik záhadně a mysticky, není ale první ani poslední z těch pravdivých, které si tvůrci pořadu podobným způsobem upravili k obrazu svému. Většina z povídek, které se skutečně odehrály, se dá podobným způsobem racionálně vysvětlit, pak by ale ztratily ono tajemné kouzlo. A to je něco, co scénáristé nemohli dopustit. A proto si pravdu vždy mírně upravili.

Související

Velký Blaník (zdroj: Dr. Ivan Rozkošný)

Záhada kolem bájného hradu na hoře Blaník. Podle pověsti tu dřímají rytíři

Pověst o blanických rytířích dřímajících v posvátné hoře, kteří v čele se sv. Václavem přijedou na pomoc české zemi, až jí bude nejhůř, zná snad každý. Zájemci o turistiku si vzpomenou i na místní nejmenší CHKO v České republice, případně rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku. Málo kdo už ovšem zná záhadu blanického hradu, jehož lokalizaci se dodnes věrohodně nepodařilo určit.

Více souvisejících

tajemství záhady Věřte nevěřte

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy