Polentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!
Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.
Vděčné zlato v kuchyni
Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.
Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.
Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 l vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
TIP! Hotová polenta. Můžete si ušetřit práci i mytí nádobí a zakoupit již hotovou polentu, kterou stačí nakrájet. Například v prodejnách s čerstvými sýry a italskými specialitami La Formaggeria Gran Moravia dostanete kvalitní Polentu Castello již hotovou v balení 2x 500g. Kromě výše uvedených tradičních italských kombinací můžete zkusit také experimentovat a využít ji jako originální přílohu k oblíbeným dušeným pokrmům české kuchyně, jako jsou guláše, ragú nebo třeba lečo.
Co jste možná o polentě nevěděli
* Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.
* Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna.
* Polenta má vysoký obsah vitaminů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.
* Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.
* Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin.
* Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky.
Polentový snack se sýrem a bylinkami
Všichni to známe – přijde nečekaná návštěva, kterou chceme pohostit něčím dobrým a originálním, nebo prostě na něco takového dostaneme chuť sami při sledování oblíbeného seriálu. Pro takové situace se skvěle hodí mít ve spíži hotovou Polentu Castello z La Formaggeria Gran Moravia, ze které snadno připravíme čerstvý snack, po kterém si budou moct všichni utlouct!
Ingredience: Hotová Polenta Castello z La Formaggeria Gran Moravia
Olivový olej
Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián nebo oregáno (mohou být i sušené)
Na jemno nastrouhaný oblíbený sýr, například parmezán, Gran Moravia nebo Tre Corti
Čerstvý pepř
Postup:
1) Polentu Castello nakrájíme na kostky.
2) Vložíme do hlubší misky a důkladně promícháme s olivovým olejem a bylinkami.
3) Obsah misky vysypeme na rozpálenou pánev a za stálého prohazování restujeme, dokud se polenta nezačne zbarvovat do zlatova.
4) Obsah pánve ještě za tepla přendáme do misky, posypeme oblíbeným nastrouhaným sýrem a špetkou čerstvého pepře, podáváme s vínem či pivem.
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
potraviny jídlo , protext , život , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
včera
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
včera
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
včera
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
včera
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
včera
Trump jmenoval nového vyslance pro Grónsko. Má obyvatele přesvědčit, aby se připojili k USA
včera
Trump také sdílí naši lásku k mladým dívkám, píše se v dopise, který zřejmě poslal Epstein
včera
Ukrajinští muži riskují smrt v horách, aby se vyhnuli frontové linii. Nikdo podle nich už nechce mír
včera
USA zveřejnily nové dokumenty z vyšetřování Epsteina. O Trumpovi se v nich píše víc než dřív
včera
Putin odvolal den před Vánoci ruského velvyslance v Česku. Nahradí ho Ponomarjovová
včera
Počasí na Vánoce bude mrazivé, místy napadne 20 cm sněhu. Meteorologové vydali výstrahu
včera
Vzdám se Agrofertu navždy, tvrdil Babiš. Ukázalo se, že to není pravda
včera
Jsme ochotni právně zakotvit, že nezaútočíme na EU a NATO, tvrdí Rusko. Pak si ale nadiktovalo podmínky
včera
Trumpův účet, Trumpův institut, teď třída Trump. Prezident USA po sobě nechal pojmenovat i Kennedyho centrum
včera
Trump oznámil plány na vybudování "zlaté flotily". Třída Trump mají být největší lodě na světě
včera
Počasí zase začne připomínat zimu, ukazuje dlouhodobý výhled
22. prosince 2025 21:58
Vánoce omezí vlakovou dopravu. Cestující si musí dát pozor na omezení
22. prosince 2025 21:04
Novým trenérem české fotbalové reprezentace je velezkušený Miroslav Koubek
22. prosince 2025 19:57
Bude se propouštět, rozhodla vláda. Babiš ale odmítá, že jde o čistky
Aktualizováno 22. prosince 2025 19:10
Turek u Pavla nepochodil. Prezident je připraven ho nejmenovat
22. prosince 2025 17:56
Zemřel hitmaker Chris Rea, podlehl krátké nemoci
Světovou hudební scénou otřásla smutná zpráva. Ve věku 74 let zemřel britský hitmaker Chris Rea, který opakovaně zavítal i do České republiky. Hudebník podle rodiny podlehl krátkému onemocnění.
Zdroj: Lucie Podzimková