Dívku bolelo oko. To, co v něm našla, ji málem porazilo. Ani lékaři tomu nechtěli věřit

Všichni víme, jak nepříjemné je, když nám něco spadne do oka. A ještě horší je, když to nemůžeme dostat ven. To na vlastní kůži prožila i mladá Američanka. Jenže to byl pouze začátek toho, o čem ona sama mluví jako o "živé noční můře".

V létě roku 2016 žila Abby Beckley na neaktivním ranči v jižním Oregonu. „Byla tam jen jedna kráva," popisuje 28letá vysokoškolská studentka. O několik týdnů později začala mít pocit, že má něco v oku . „Víte, jaké to je, když máte něco v oku?" říká Beckleyová. „Přesně to jsem cítila, ale když jsem se podívala do zrcadla, nic jsem neviděla,“ popisuje dívka.

Ten pocit nezmizel. A její oko na tom bylo stále hůř – bylo červené, oteklé a zanícené. „Pak už jsem to nedokázala dál snést" říká. „Šla jsem k zrcadlu a rozhodla se, že prostě dostanu ven to, co je v mém oku - i kdybych musela vyndat i část oka,“ popisuje své zoufalství Abby.

Chytila si oční víčko a zpoza něj vytáhla něco, co vypadalo jako průhledná nit. „Bylo to na mém prstu," popisuje. „Pomyslela jsem si: To je šílené! Právě jsem si z oka vytáhla červa."

Než se Beckleyvá dostala k doktorovi, vytáhla si z oka čtyři další červy. Někteří z nich byly docela dlouzí. Většinou se objevili v prostoru mezi oční bulvou a víčkem. Ale někdy se plazili i přes oční bulvy. „Říkala jsem si - co se to sakra děje? A co sakra mám dělat?“ vzpomíná dívka.

Nakonec se objednala k očním lékařům z Oregonské univerzity pro zdraví a vědu. Jenže ti jí zpočátku vůbec nevěřili. „Nemohli ty červy najít," říká. Snažili se ji proto přesvědčit, že to byl asi jen hlen a že se dívka spletla. Abby jim ale řekla, ať chvíli vydrží. A asi za hodinu cítila, jak se červ pohybuje. „Řekla jsem lékařům: Podívejte teď, podívejte se!“ Lékaři nemohli věřit svým očím. Okamžitě kolem ní začali běhat a odebírat vzorky.

„Skepticismus lékařů je pochopitelný," říká Erin Bonuraová, lékařka a expertka na infekční nemoci v OHSU, která pomáhala dívku léčit. „V USA jen málokdy slyšíte o někom, kdo by měl v oku červy, ledaže by cestoval do nějaké rozvojové země. A to nebyl případ Beckleyové," říká Bonuraová. „Z tohoto důvodu jsem věděla, že musíme získat červy, abychom je mohli identifikovat.“

V příštích několika týdnech se v dívčiných očích objevilo 14 červů. Nakonec je lékaři poslali do Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Parazitolog Richard Bradbury a jeho tým se okamžitě snažili zjistit, o jakého červa vlastně jde.

Nejprve si mysleli, že jde o druh očního červa nazvaného Thelazia californiensis, který se dříve objevil v Kalifornii a Utahu. „Od roku 1930 se objevilo asi 10 případů tohoto červa. Takže je to extrémně vzácné,“ vysvětloval říká Bradbury. Jenže tahle diagnóza se brzy ukázala jako chybná. „Rychle jsem si uvědomil, že se mýlíme,“ přiznal lékař.

Červ, kterého měla Abby v očích, nebyl nikdy předtím hlášen u lidí, říká Bradbury. Aby zjistil, co to bylo, musel získat archivní vzorky z roku 1928. Nakonec Bradbury identifikoval viníka: šlo o červa Thelazia gulosa. Samci a samičky tohoto červa žijí na povrchu kravského oka, kde se páří a vytvářejí drobné larvy. Tento červ pak způsobuje, že z kravského oka vylévá hnis. A pak přiletí muška, přistane na hnisu a některé larvy se k ní přichytí.

„Nedospělí červi pak rostou ve větších larvách uvnitř mouchy," říká Bradbury. „A když červi dostatečně vyrostou, moucha je uvolní zpět do dalšího kravského oka - nebo do lidského oka,“ popisuje průběh nákazy lékař, který spolu se svými kolegy publikoval případ v odborném magazínu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

V podstatě je to tedy tak, že moucha vypustila červy přímo do dívčina oka. „Ano, to je pravda," říká Bradbury. „Moucha prostě vyzvracela červy do oka," říká drsně. Abby se nakonec uzdravila. Jakmile z jejího oka odstranili všechny červy, oko se vrátilo do normálu. Podle lékařů nemá ani žádné psychické následky. Bohužel pro skot není prognóza tak příznivá. Zvířata si sama nedokážou červy z očí vytáhnout. A když se červi v oku dlouho pohybují, mohou způsobit trvalé zjizvení, říká Bradbury. 

Související

Oči

Lidé, kteří prodělali covid, si podle optika stěžují, že "nevidí"

Lidé, kteří prodělali covid, si podle předsedy představenstva Společenstva českých optiků a optometristů Václava Antonína stěžují na to, že před nemocí viděli a teď "nevidí", řekl na brněnském veletrhu Opta ČTK. Jedná se o různé nepříjemnosti, které se se zrakem pojí a s nimiž se lidé svěřují při návštěvě optiků. Antonín již řadu let optiku provozuje.

Více souvisejících

oči lékaři zdraví

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy