Muž deset dní jedl jenom jídla z fastfoodu. Neuvěříte, co to s ním udělalo

Většina z nás čas od času zhřeší a dá si něco nezdravého, kalorického nebo hodně tučného. Někdo má rád čokoládu, jiný kus bůčku. Češi si často dopřávají také jídlo ve fastfoodech. Položili jste si ale otázku, co s člověkem takové jídlo může udělat? Americký profesor se rozhodl experimentovat na svém synovi a výsledky pečlivě zapisoval. Zprávu přinesl magazín Time.

Jíst v McDonaldu po deset dní v kuse může být pro tělo velmi namáhavé. Zdravé bakterie v lidském těle, které tvoří váš střevní mikrobiom. Tim Spector, profesor genetické epidemiologie na King's College v Londýně spolu se svým synem Tomem, studentem genetiky na univerzitě v Aberystwyth vymysleli malý experiment.

Tom se po dobu deseti dnů musel stravovat pouze ve fastfoodech značky McDonald. Mohl jíst kuřecí nugety, hranolky nebo burgery a zapíjet to kolou, to vše na tátův účet.

Tom se podle svých slov tři dny cítil v pořádku, ale pak se začal stále více cítit letargický a jeho barva kůže se podle jeho přátel změnila na mírně šedou. Posledních pár dní se prý cítil velmi zle a prý na sobě pozoroval i abstinenční příznaky.

Tom poslal vzorky svojí stolice do laboratoří, aby potvrdily jeho domněnky. Výsledky, které ondržel ho šokovaly. Tomovy střevní bakterie byly „zdevastované". Mladý muž prý přišel o 40 % druhů bakterií z celkového počtu asi 1400 druhů. Taková ztráta rozmanitosti mikrobiomu je podle vědců znepokojující, jde o červenou vlajku, která varuje před vážnými zdravotními problémy, jako jsou obezita nebo cukrovka.

Tím, že se experimentu zúčastnil jen Tom, nemůže být řeč o tom, že by tyto výsledky byly přínosné z vědeckého hlediska, nicméně naznačuje, kam může vést způsob života založený na stravování v rychlých občerstveních, bez dostatku přísunu ovoce a zeleniny. Zdravý mikrobiom podporuje správnou funkci imunitního systému, a nezdravé jídlo může tento vztah vážně narušit.

Dobré tak podle vědců není ani jíst neustále dokola stejné věci, i kdyby šlo o těstoviny nebo saláty. Pro střeva je prý nejlepší rozmanitost. Ideální je tak strava, kde převažují zdravé potraviny nad nezdravými. Ani nezdravé jídlo ale čas od času tělu neuškodí.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo mcdonald's

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy