Záhada významné české listiny. Proč je Rudolfův majestát přestřižený?

Do dnes se dochovalo jen málo listin tak významných jako Rudolfův majestát z roku 1609. Nejen, že uzákonil náboženskou toleranci v českých zemích a zcela tak změnil poměry v zemi, zároveň je dodnes svědkem konce tolerantního soužití. Cesta k vydání listiny o síle zákona však byla dlouhá a trnitá.

Rudolfínská doba je dnes známa pro rozvoj okultních praktik nebo pozoruhodného renesančního umění. Císař Rudolf II. na svém dvoře hostil nejvýznamnější umělce, vědce i šarlatány, stejně tak shromažďoval pozoruhodné předměty. Kdyby se jeho sbírka dochovala dodnes, měla by dost možná větší hodnotu než všechno lithium v Krušných horách. Války, které následovaly po smrti Rudolfa II., však měly za následek nejen drancování českých vesnic, ale bohužel si také švédští dobyvatelé odvezli na sever rudolfínské poklady jako hodnotnou kořist.

Král, kterého politika obtěžovala

Zatímco Rudolf II. by ze všeho nejraději věnoval veškerou pozornost budování své hodnotné kunstkomory, musel jako panovník čelit turbulencím doby. V celé Evropě docházelo ke konfliktům mezi protestanty a katolíky. Od do Martina Luthera sice již uplynula řada let, nicméně uklidnění nepřicházelo, naopak docházelo ke krvavým střetům, jakým byla například Bartolomějská noc ve Francii (1572), kdy došlo k vyvražďování hugenotským protestantů. Událost silně rezonovala i v českých zemích a asi není náhodou, že nedlouho nato Rudolfův předchůdce císař Maxmilián II. polevil českým nekatolíkům a ústně schválil Českou konfesi.

Nepořádek ve víře

Než k tomu došlo, panoval na tuzemské náboženské scéně chaos. Jinak se to říci nedá. Oficiálně bylo povoleno vyznávat katolictví, ovšem také podobojí tzv. utrakvismus. Většina Čechů ještě stále následovala starou víru vzešlou s husitských náboženských válek. Jenže zejména šlechta a německé obyvatelstvo tíhlo k luterství a k dalším novotám. Aby se vyhnuli postihu, přihlásili se k podobojím. Z dnešního pohledu šlo o vychytralou taktiku, jak obelstít zákon, nicméně na první pohled banální rozdíly ve způsobu vzývání boha mohly vést k závažnému obvinění. Naopak pod pravidla České konfese se vešlo leccos.

Rudolf slíbil, co nechtěl

Jenomže co je psáno, to je dáno. A slib České konfese byl jenom slib, který se dal snadno odvolat, byť realita byla taková, že panovník neměl dost sil zájem dominantních protestantů jakkoliv zvrátit. Maxmilián však o to ani příliš nestál, ve víře byl podobně jako jeho otec poměrně tolerantní (dokonce ho mnozí podezírali s kryptoluteránství). Rudolf, vychovávaný mezi bigotními španělskými katolíky, byl jiného ražení. Paradoxně se však politická situace za jeho vlády vyhrotila do takové míry, že se do dějin zapsal jako ten, kdo udělal pro náboženskou toleranci největší kus práce. Při tom mu nic jiného nezbývalo. Rudolfovo psychické onemocnění spojené s nezájmem o politiku kontrastovalo s mocenskými ambicemi jeho bratra Matyáše. Vojenský konflikt mezi oběma bratry došel až k roztržení českých zemí (Čechy Rudolfovi, Morava Matyášovi), ovšem aby čeští stavové zůstali Rudolfovi věrni, musel jim něco slíbit.

Rudolf slíbil listinu garantující Českou konfesi, situace však vydržela pouhých 11 let. Za vším stál mocenský souboj a zastánci protestantské opozice prohráli v bitvě na Bílé hoře roku 1620. Vítěz této bitvy, císař Ferdinand, pracně získané právo jednoduše zrušil. Spálil pečeť listiny a samotný pergamen přestřihl nůžkami. Naštěstí jen symbolicky a tak se vzácná listina dochovala s kuriózním rozstřižením ve tvaru písmene V. Proč Ferdinand nerozstříhal dokument důkladněji? Možná šlo o symbolickou hru anebo se mu tvrdý materiál listiny špatně stříhal.

Související

Zámek v Benátkách nad Jizerou.

Benátky nad Jizerou. Místo, odkud se pozorovaly hvězdy a určoval osud

Malebné město Benátky nad Jizerou leží v okrese Mladá Boleslav asi 30 km od hlavního města Prahy. Historie místa spadá již do 14. století. Velké slávy se však město dočkalo především v období renesance, kdy na místním zámku na přání Rudolfa II. pobýval slavný alchymista a astronom Tycho Brahe.
Umění

Historik poznal v díle "neznámého českého malíře" obraz Hanse von Aachena

Obraz v břevnovském klášteře dosud připisovaný neznámému českému malíři druhé poloviny 17. století je podle historika Štěpána Váchy dílem Hanse von Aachena, dvorního malíře císaře Rudolfa II. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Akademie věd. Dnes začíná ve Window Gallery, výlohách knihovny Ústavu dějin umění AV v Husově ulici, výstava Něžné utrpení podle Hanse von Aachena, která představuje obraz a seznamuje s výsledky bádání i s jeho restaurováním.

Více souvisejících

rudolf II. historie Náboženství křesťanství

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy