Děsivější než čert? Na tento zvyk se v Čechám už téměř zapomnělo

Rok se nám s rokem pomalu sešel a do českých ulic opět vyrazí Sv. Mikuláš doprovázený čertem a andělem. Hodné děti dostanou sladkosti, zatímco zlobivé se mohou těšit, že si je odnesou do pekla. Mnozí čeští psychologové nad tím lomí rukama, a přitom se zapomíná, že v našich dějinách existovaly mnohem bizarnější vánoční tradice, včetně strašidelných percht hlídajících, zda děti dodržují půst, věštění z polínek atd. Informoval o tom Irozhlas.cz.

Ačkoliv si myslíme opak, většina z nás toho ví o skutečném smyslu a hlavně původu Vánoc velmi málo. Skoro všechny děti vám ve škole řeknou, že se jedná o křesťanské svátky. Není se také čemu divit. Skoro v každé koledě se zpívá o narození Ježíše Krista. Nicméně zpočátku se jednalo o keltské, tedy pohanské, oslavy slunovratu, a křesťanský ráz jim byl vdechnut, až později.

Z tohoto důvodů se zřejmě podle dochovaných historických zdrojů začaly v Římě slavit, až ve 4. století. Další zvláštností je také fakt, že se v dřívějších dobách považoval za konec roku 25. prosinec, protože se jednalo o Den narození Páně. To, co je nám všem dobře známo, je fakt, že se Vánoce netýkají pouze jednoho dne, ale čtyřtýdenního adventu, kdy křesťané příchod Krista teprve očekávají.

Samotné Vánoce, jak je nám všem známo (však také nemusíme do práce a do školy), začínají až na Štědrý den a končí příchodem Tří králů 6. ledna nového roku. Protože se věřilo, že je příchod Syna Boží mimořádnou událostí, musela v rodině panovat pohodová atmosféra, a nikdo se nesměl hádat. I proto jsou dodnes Vánoce tradičně vnímány jako svátky klidu a míru. Správně bychom se neměli stresovat a honit za kariérou, ale naopak se plně věnovat své rodině a nejbližším lidem. Alespoň to je ideál většiny z nás.

V dřívějších dobách se narození Páně dokonce bralo tak vážně, že si jej někteří lidé spojovali i s příchodem tragických událostí. Na vesnicích děti vyhlížely, kdy vyjde na obloze první hvězdička, po níž se teprve začalo večeřet. Zase ale panovala pověra, že v domě, který rozsvítí jako první, někdo zemře.

Kromě stromku, kapra, dárku a cukroví je neoddělitelným symbolem Vánoc také Betlém. Tím prvním, kdo tuto tradici zavedl, byl na přelomu 12. - 13. století Svatý František z Assisi. Vzhledem k tomu, že se Ježíš narodil do chudoby, proti níž stále bohatá výzdoba křesťanských kostelů, byla zřejmě velká poptávka po znázornění poměrů, v jakých se Boží dítě narodilo, tedy chlév, Betlém. Sám František proto postavil vlastníma rukama první jesličky s dítětem na seně, obklopeném volkem a oslíkem. I na dnešních vánočních trzích nechybějí domácí zvířata.

Půst a strašidelné perchty

Po krátkém shrnutí původu a tradic spojených s vánočními svátky se nyní vracíme k jádru věci. 5. prosince chodí městem Mikuláš, čert a anděl a rozdávají hodným dětem sladkosti, zatímco zlobivým brambory a uhlí. Těm nejrozpustilejším hrozí dokonce i cesta do pekla. "Ale brambory došly a uhlí taky," jak pravil Sv. Mikuláš ve filmu Anděl Páně.

V dřívějších dobách však bylo potřeba dohlížet nejen na to, aby děti poslouchaly rodiče, nýbrž aby také dodržovaly půst. Jednou z příprav na Štědrý den večer byla také skromnost v jídle, kterou bylo třeba držet po celé čtyři týdny. Nejednalo se o konzumaci žádných postních jídel, nýbrž pouze o zdržení se hodů. Normálně se dál jedly polévka, brambory, chleba, zelenina atd. Jak symbolické, že se v dnešní době o vánočních svátcích spíš přejídáme, a zadlužujeme?

Což o to přimět dospělé k postování není nic složitého, protože už mají svůj vlastní rozum, a umějí, nebo alespoň by měli, ovládat své pudy. U dětí je to však složitější, a proto na ně víc zabírá princip odměn a trestů. Dříve se jim například slibovalo, že pokud budou dodržovat vánoční tradice, včetně půstu, tak uvidí zlaté prasátko. V opačném případě jim hrozilo, že na ně přijde takzvaná perchta. 

Podobně, jako polednice chodila pro nezdárné děti v pravé poledne, klekánice v noci, tedy po klekání, perchta, mající původ v pohanské mytologii, dohlížela, aby byl dodržován půst. Trest za porušení pravidel byl velmi krutý. Nejednalo se pouze o brambory a uhlí za zlobení, nýbrž o rozpárání břicha.

Samotné strašidlo vystupovalo v podobě draka s krabicovitým obličejem a vyplazeným jazykem a symbolizovalo zlo a  pokání. V jedné ruce držela perchta škopek a ve druhé kudlu. Dodnes neuvěřitelné, co všechno si naši předci nedokázali vymyslet.

Související

Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Svátek svatého Mikuláše 2022: Děti dnes jako každý rok navštíví Mikuláš s čertem a andělem

Do ulic měst a domácností s dětmi dnes jako každý rok vyrazí Mikuláš s čertem a andělem. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou dětem za dobré chování rozdávat sladkosti, ovoce, oříšky nebo drobné dárky, v některých případech za zlobení uhlí nebo brambory. Zájem o mikulášskou nadílku je stále velký, přestože v některých rodinách bohatost nabídky ovlivní ekonomické problémy.
Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy

Dnes se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je dle ekonoma Lukáše Kovandy z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz informace níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.  

Více souvisejících

Mikuláš Vánoce

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy