Věčné dilema: Je zdravější máslo, nebo margarín?

Co používáte a jíte častěji? Máslo, nebo margarín? Ze všech stran na nás útočí různé zprávy a studie o tom, co je zdravé a co ne. A to není jen případ másla, ale třeba i sádla nebo vajec. Abyste se lépe zorientovali, podívali jsme se na studie z poslední doby.

Je zdravější máslo nebo margarín? 

V první řadě je dobré zmínit, že margaríny jsou průmyslově připravovanými náhradami másla, která se začala vyrábět v době války, kdy byl másla nedostatek. Nabízí se tedy otázka, proč jíst náhradu, kdy dnes nedostatkem másla netrpíme. Margaríny byly po mnoho let doporučovány potravinářským průmyslem i celou řadou lékařů jako zdravá náhrada živočišných tuků, jenže dnes se tento pohled výrazně mění.

Máslo je plné nasycených tuků, zatímco margarín obsahuje mono a polynenasycené tuky, které jsou pro zdraví člověka tou horší variantou. Mají negativní dopad zejména na kardiovaskulární systém a cholesterol. Důležité je ale zmínit to, že nepříliš kvalitní margaríny v sobě obsahuje i tzv. trans-tuky, které jsou pro zdraví ještě nebezpečnější. Přidávají se kvůli ztužování, jenže významně zvyšují riziko onemocnění rakovinou nebo třeba infarktu.

Přestože některé margaríny neobsahují trans tuky, stále jde o průmyslově poškozené rostlinné oleje s celou řadou potenciálních rizik, varují někteří experti. Podle jiných margarín představuje méně kalorickou alternativu.

Nevýhodou levnějších margarínů je vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých má většina obyvatel vyspělých zemí ve stravě nadbytek. Jejich nadbytečný příjem vede k silnému narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, která je kvůli prozánětlivému prostředí v organismu spojována s řadou zdravotních problémů.

Studie také nedávno prokázal, že vyšší konzumace nasycených tuků nezvyšuje riziko srdečních chorob. Pokud tedy preferujete máslo, jste absolutně v bezpečí. A pokud máte rádi margarín, dobře se podívejte na jeho složení a rozhodně nekupujte ty nejlevnější. 

Hlavní zásadou je používat zdravý rozum. Při rozhodování, zda na pečivo namazat máslo nebo margarín, do hry vstupuje také zásadní faktor a tím jsou chuťové preference každého z nás. Obecně platí, že pokud budeme tuky přijímat ve stravě v optimálním množství a vyhneme-li se tran- mastných kyselinám ( to jsou ty, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu), nemůžeme pro zdraví udělat lépe.

Související

Máslo, ilustrační foto

Je lepší máslo, nebo margarín? Dilema lze vyřešit šalamounsky

Zda je lepší máslo nebo margarín, se podle odborníka Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nedá jednoznačně říct. Obecně je podle něj dobré tuky střídat. Při konkrétním doporučení záleží na věku, složení stravy a aktuálním zdravotním stavu, řekl v rozhovoru s ČTK Suchánek. Výhodou margarínů na namazání je podle něj nižší energetická hodnota, navíc mohou také obsahovat ve vyšším podílu prospěšné omega3 mastné kyseliny, nevýhodou oproti máslu je méně výrazná chuť. V západní Evropě se proto podle Suchánka prosazuje trend takzvaných směsných tuků.
máslo

Máslo se prodává víc než margarín, trendem je české a bez laktózy

Zatímco v roce 1989 průměrná roční spotřeba másla na jednoho Čecha přesahovala devět kilogramů, od té doby se podle Českého statistického úřadu snížila zhruba o polovinu. Rostlinného tuku před 30 lety jeden Čech spotřeboval průměrně 2,4 kilogramu, v 90. letech se tato hodnota zvýšila na zhruba 3,5 kilogramu a doposud vzrostla jen mírně. Prodeje másla podle prodejců rostou. Zákazníci podle nich dávají přednost českým značkám před dovozem ze zahraničí, prodeje margarínu stagnují. Trendem jsou bezlaktózová, bio másla nebo másla z kozího mléka.

Více souvisejících

máslo potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy