Vraž tam žloutek, rozkverluj to. Zvládli byste dnes uvařit podle Magdaleny Dobromily Rettigové?

Před 234 lety se narodila legendární autorka Magdalena Dobromila Rettigová. Ačkoliv se během svého života zabývala psaním básní a divadelních her, do podvědomí Čechů se nejvíce zapsala jako autorka kuchařky.

Magdalena Dobromila Rettigová se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích, krátce na to jí ale zemřel otec i sestry a zůstala s maminkou sama. Projevovala ale velké nadání a byla velmi učenlivá, proto se již v raném věku učila o katolické víře a německý jazyk.

Problémy měla naopak s českým jazykem, který, navzdory tomu že se s maminkou odstěhovala do Prahy, neuměla až do svých 18 let. Později tento neduh napravila a po sňatku s českým buditelem a spisovatelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem se stala vlastenkyní.

Rettigová se zasloužila o rozvoj české kultury. Věnovala se výchově a výuce dívek, které učila hospodaření, vaření, domácím pracím a české literatuře. Vedla společenský salon knihovnu, a v Litomyšli, kde později bydlela a zemřela, dokonce nechala postavit altán.

Pořádala také literární posezení a setkávala se například s Františkem Palackým nebo s Josefem Jungmannem. Sama také publikovala mnoho děl, přičemž první pokusy byly v němčině. Až později začala svou prózu i poezii psát česky.

Dílo, které jí proslavilo, ale pocházelo z úplně jiného soudku. Je jím Domácí kuchařka vydaná v roce 1826. Mezi Čechy se stala tak oblíbená, že nová vydání vycházela i po sto letech. Zvládli byste podle ní některé recepty uvařit i dnes?

Polenta

Utři čtvrt libry čerstvého másla, vraz do něho 4 žloutky, a zamíchej do toho znenáhla půl žejdlíka sladké smetany a žejdlík pěkné mouky, osol to trochu, dej k tomu s půl citronu drobně rozkrájenou kůru a trochu květu, a konečně do toho vmíchej ze čtyr bílků pevného sněhu; nyní pomaž servít novým máslem, vlej to do něho, zavaž to volně a nech to ve slané vodě něco přes hodinu vařit; potom to vyndej ze servítu, rozkrájej to na lístky (nejlépe silnou nití), posyp to hodně tlučeným mákem, smíchaným s cukrem, a polej to rozpáleným novým máslem.

Lité smažené štrudle

Vraz do hrnku 4 celé vejce a dva žloutky, nalej do toho žejdlík dobrého mléka, přidej k tomu trochu soli a mouky tolik, aby z toho bylo těstíčko jako na řidounké kapání, dobře to umíchej a lej z toho štrudle. Nádivku dělej takto: Utluč čtyry loty sladkých mandlí, vmíchej do nich čtyry žloutky a sníh ze čtyr bílků, citronovou kůru a čtyry loty cukru, a hodně to utři. Nyní tím pomaž ty štrudle, zaviň je, rozkroj každou v půli, omoč je v rozkloktaných vejcích, obal ve strouhané žemličce a usmaž je v rozpáleném přepouštěném másle, pak je posyp cukrem a nes na stůl.

Rejže s jablkami

Uvař ze čtyr lotů dobře vyprané rejže hustou kaši a nech ji vychladnout; utři ve smetaně 4 loty čerstvého másla, dej do něho tu vychladlou kaši, vraz do toho 4 žloutky, přidej k tomu 4 loty tlučeného cukru, dobře to utři, vmíchej do toho ze třech bílku tuhý sníh, na lístky rozkrájená míšeňská jablka, dva loty velkých hrozinek bez jadýrek, trochu to osol, vymaž formu, vy-. syp ji ‚žemličkovou kůrou, vylož ji hrozinkama bez jadýrek, dej to do ní a nech to hodinu v páře vařit; pak to vyklop a dej to na tabuli.

Polívka tlučená

Uvař starou slepici při hovězím mase do měkká, potom vyřízni prsíčka, ostatní slepici v moždíři dobře utluč, dej ji do hrnce, přidej k ni rozkrájenou mrkev, petružel, celer a kousek zázvoru, nalej na to polívku, v níž se slepice vařila, a nech to hodinu vařit. Zatím usekej drobně ta vyříznutá prsíčka, dej je do hrnku, přidej k tomu kousek nového másla, čtyry žloutky, rozkloktej to s půl žejdlíkem vlažné polivky, tu ostatní polívku proceď skrze husté sejtko, a když se vaří, zakloktej (zakverluj) ji s těmi žloutky a prsíčkama, a vlej ji hned do mísy, sice by se srazila.

Související

Zmrzlina, ilustrační fotografie.

Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová

V horkých letních dnech si vydatně dopřáváme osvěžující zmrzlinu. Tuto ledovou pochoutku si oblíbili lidé již před 200 lety. Zmrzlina byla v minulosti poměrně drahou až luxusní záležitostí, kterou si mohly dovolit jen zámožné vrstvy společnosti. Mnohé šikovné hospodyňky v 19. století začaly vyrábět zmrzlinu samy doma, a to podle osvědčených receptů Magdaleny Dobromily Rettigové coby sváteční dezert v letním období.

Více souvisejících

Magdalena Dobromila Rettigová recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy