Chléb již tradičně patří mezi základní druhy pečiva i základní potraviny. Připravovali si ho již naši pravěcí předci. Jak první chléb asi vypadal? Co nám o jeho pečení v minulosti říkají archeologické a písemné prameny?
Obilné placky
Ještě předtím, než lidé začali péct chleba, připravovali z nadrceného obilí a vody placky, které opekli nad ohništěm nebo na rozpáleném kameni. Ve starověkém Řecku byly oblíbené i nepečené placky, kterým se říkalo máza. Jednalo se o usušené obilné placky. Pečené i nepečené placky se připravovaly většinou ve velkém do zásoby. Před konzumací se pak jenom navlhčily.
Archeologické doklady pečení těchto placek se zpravidla nedochovaly. Výjimku tvoří pozůstatky švýcarského pravěkého sídliště Twann z mladší až pozdní doby kamenné, kde byly zjištěny jakési placičky z obilí.
Chlebové placky byly nekvašené a připravovaly se buď z drceného obilí a vody, nebo z uvařené obilné kaše. O pšeničných plackách pečených nad ohněm se zmiňoval třeba Plinius. Tento autor rovněž psal, že placky byly konzumovány jenom teplé, a nepekly se tedy do zásoby. Ovšem některé písemné prameny zase tvrdí pravý opak.
Kvašený chléb
Na lokalitě Twann (tedy tam, kde se našly obilné placky) archeologové objevily také vůbec nejstarší doklady pečení kvašeného chleba. V roce 1976 zde byl nalezen malý bochník, který je zhruba o dvě stě let mladší než zmíněné obilné placky. Protože na sídlišti byly objeveny rovněž zbytky obilné kaše, odborníci soudí, že právě z ní byl zdejší chléb upečen.
V období pravěku nebyl chléb pečen běžně, ale spíše výjimečně. Už jenom z toho důvodu, jak náročná byla tehdy příprava mouky. Až díky vynálezu rotačního mlýnku na obilí ve 3. století před naším letopočtem se začal chleba péct častěji, a to zejména v římském prostředí. Písemné zprávy o pečení kvašeného chleba nám opět podává Plinius. Ten také doporučoval připravovat nejlepší kvásek z namleté pšenice či prosa a moštu. Díky Pliniovi rovněž víme, jaké přísady se do chleba přidávaly – například olej, sýr, tvaroh, vosk, mák, mléko nebo třeba med. Starověké a pravěké chleby byly menší než ty dnešní a většinou kulatého tvaru. Chléb pak nebyl nikdy krájen nožem, ale lámán, což ostatně známe z Bible. Kvůli snadnějšímu lámání byl chléb ještě před upečením opatřen zářezy.
Chléb prokazatelně pekli i staří Keltové, díky kterým se masivně rozšířilo používání rotačního mlýnku na obilí. Běžně pak chleba již připravovali Slované. Na našem území pocházejí archeologické doklady o pečení chleba Slovany z hradiště Klučov nedaleko Českého Brodu.
Středověké chleby již byly větší než ty pravěké a velmi se podobaly těm dnešním. Tehdy představoval chléb základní potravinu, a to jak pro bohaté, tak pro chudé. Také vznikla celá řada druhů tohoto pečiva. Postupem času se rozmáhaly speciální pekárny, kde pekaři-specialisté chléb připravovali. Ve venkovském prostředí však stále převládala domácí výroba chleba.
V radách mistra Pavla Žídka z Prahy Jiřímu z Poděbrad bychom se mohli dočíst, jaké druhy chleba se tenkrát pekly:
„Chléb je rozličný a dobře dvacaterý, totiž chléb žemlový, tj. nejčistší. Pod ním vláskový, nebo rovně v Římě jest vláskový, potom žitný, húscový, potom pecnový, nakyslý, potom mazancový, v mnoha rozdielích, mezi kterými nejlepší jest kořenný, čistě připravený. Jest chléb ječný, preclíkový, prosný, z žaluduov, jáhlový, pohankový, z rejže, oplatkový, koláčový, perníkový, ale nejlepší jest žemlový a z režného chleba húscový.“
Od pozdního středověku se již chléb přestal lámat, ale začal se krájet. Z krajíců pak byly připravovány jakési topinky, na kterých bylo servírováno maso. Takový opečený krajíc chleba pak mnohdy sloužil spíše jako talíř a nebyl k masu konzumován.
Související

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?
Aktuálně se děje
před 1 minutou

Demonstrace ve Francii pokračují. Po zásahu policie jsou desítky zraněných
Aktualizováno před 30 minutami

Mississippi se prohnalo tornádo a bouře, nejméně 24 lidí zemřelo
před 51 minutami

Fiala: Nové spalovací motory se budou moci prodávat i po roce 2035
Aktualizováno před 1 hodinou

Zemřel Emil Boček, legendární válečný veterán a bývalý stíhací pilot RAF se dožil sta let
před 1 hodinou

Hrozba pro bezpečnost země? Izrael zřejmě zastaví kontroverzní reformu soudnictví
před 1 hodinou

Papež přijal rezignaci německého bikupa spojenou s případy zneužívání
před 2 hodinami

Rusko rozmístí v Bělorusku jaderné zbraně, řekl Putin
před 3 hodinami

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí
před 3 hodinami

Svět se kvůli krachujícím bankám znovu děsí finanční krize. Je důvod k obavám?
Aktualizováno před 3 hodinami

Počet obětí amerických náletů na proíránské bojovníky v Sýrii stoupl na 19
před 4 hodinami

Úřad práce přišel o šéfa dle zákona? Jurečka reaguje na nahrávky
před 4 hodinami

Zničilo Nord Stream samo Rusko? Server zveřejnil informace tajných služeb
před 5 hodinami

Hrdina. Legenda. Vzor. Politici i vojáci vzpomínají na Bočka s úctou
před 5 hodinami

Proč se lidstvo 50 let nevrátilo na Měsíc a dodnes tam nemá základnu?
před 5 hodinami

Rusko omilostnilo přes 5000 vězňů naverbovaných do služeb žoldnéřské Wagnerovy skupiny
před 7 hodinami

Ukrajina nemůže zahájit novou protiofenzivu. Zelenskyj vysvětlil důvody
před 7 hodinami

Erdogan Putinovi poděkoval za pozitivní přístup k prodloužení obilných dohod
před 7 hodinami

Situaci u Bachmutu se podle Ukrajiny daří stabilizovat
před 8 hodinami

Jak se žije v Kyjevě rok po začátku války? Lidé nemají problémy s elektřinou, na ulicích je poměrně živo
před 9 hodinami
Proč obchodní řetězce nepodporují drobné farmáře? Problém je i v koncentraci výroby
Obchodní řetězce v ČR podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) podporují velké průmyslové producenty potravin. Předseda asociace Jaroslav Šebek v tiskové zprávě uvedl, že obchodníci velmi zřídka odebírají produkci od drobných farmářů, které asociace sdružuje.
Zdroj: ČTK