Chléb již tradičně patří mezi základní druhy pečiva i základní potraviny. Připravovali si ho již naši pravěcí předci. Jak první chléb asi vypadal? Co nám o jeho pečení v minulosti říkají archeologické a písemné prameny?
Obilné placky
Ještě předtím, než lidé začali péct chleba, připravovali z nadrceného obilí a vody placky, které opekli nad ohništěm nebo na rozpáleném kameni. Ve starověkém Řecku byly oblíbené i nepečené placky, kterým se říkalo máza. Jednalo se o usušené obilné placky. Pečené i nepečené placky se připravovaly většinou ve velkém do zásoby. Před konzumací se pak jenom navlhčily.
Archeologické doklady pečení těchto placek se zpravidla nedochovaly. Výjimku tvoří pozůstatky švýcarského pravěkého sídliště Twann z mladší až pozdní doby kamenné, kde byly zjištěny jakési placičky z obilí.
Chlebové placky byly nekvašené a připravovaly se buď z drceného obilí a vody, nebo z uvařené obilné kaše. O pšeničných plackách pečených nad ohněm se zmiňoval třeba Plinius. Tento autor rovněž psal, že placky byly konzumovány jenom teplé, a nepekly se tedy do zásoby. Ovšem některé písemné prameny zase tvrdí pravý opak.
Kvašený chléb
Na lokalitě Twann (tedy tam, kde se našly obilné placky) archeologové objevily také vůbec nejstarší doklady pečení kvašeného chleba. V roce 1976 zde byl nalezen malý bochník, který je zhruba o dvě stě let mladší než zmíněné obilné placky. Protože na sídlišti byly objeveny rovněž zbytky obilné kaše, odborníci soudí, že právě z ní byl zdejší chléb upečen.
V období pravěku nebyl chléb pečen běžně, ale spíše výjimečně. Už jenom z toho důvodu, jak náročná byla tehdy příprava mouky. Až díky vynálezu rotačního mlýnku na obilí ve 3. století před naším letopočtem se začal chleba péct častěji, a to zejména v římském prostředí. Písemné zprávy o pečení kvašeného chleba nám opět podává Plinius. Ten také doporučoval připravovat nejlepší kvásek z namleté pšenice či prosa a moštu. Díky Pliniovi rovněž víme, jaké přísady se do chleba přidávaly – například olej, sýr, tvaroh, vosk, mák, mléko nebo třeba med. Starověké a pravěké chleby byly menší než ty dnešní a většinou kulatého tvaru. Chléb pak nebyl nikdy krájen nožem, ale lámán, což ostatně známe z Bible. Kvůli snadnějšímu lámání byl chléb ještě před upečením opatřen zářezy.
Chléb prokazatelně pekli i staří Keltové, díky kterým se masivně rozšířilo používání rotačního mlýnku na obilí. Běžně pak chleba již připravovali Slované. Na našem území pocházejí archeologické doklady o pečení chleba Slovany z hradiště Klučov nedaleko Českého Brodu.
Středověké chleby již byly větší než ty pravěké a velmi se podobaly těm dnešním. Tehdy představoval chléb základní potravinu, a to jak pro bohaté, tak pro chudé. Také vznikla celá řada druhů tohoto pečiva. Postupem času se rozmáhaly speciální pekárny, kde pekaři-specialisté chléb připravovali. Ve venkovském prostředí však stále převládala domácí výroba chleba.
V radách mistra Pavla Žídka z Prahy Jiřímu z Poděbrad bychom se mohli dočíst, jaké druhy chleba se tenkrát pekly:
„Chléb je rozličný a dobře dvacaterý, totiž chléb žemlový, tj. nejčistší. Pod ním vláskový, nebo rovně v Římě jest vláskový, potom žitný, húscový, potom pecnový, nakyslý, potom mazancový, v mnoha rozdielích, mezi kterými nejlepší jest kořenný, čistě připravený. Jest chléb ječný, preclíkový, prosný, z žaluduov, jáhlový, pohankový, z rejže, oplatkový, koláčový, perníkový, ale nejlepší jest žemlový a z režného chleba húscový.“
Od pozdního středověku se již chléb přestal lámat, ale začal se krájet. Z krajíců pak byly připravovány jakési topinky, na kterých bylo servírováno maso. Takový opečený krajíc chleba pak mnohdy sloužil spíše jako talíř a nebyl k masu konzumován.
Související
Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?
Aktuálně se děje
před 3 minutami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 23 minutami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 1 hodinou
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 1 hodinou
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 2 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 3 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 4 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
včera
Eurovize čelí nejtěžšímu rozhodnutí v historii: Rozhodne, zda vyhodí Izrael
Soutěž Eurovision Song Contest čelí v Ženevě klíčovému "přelomovému" zasedání, které rozhodne o její budoucnosti. Organizátoři a zúčastněné země budou ve čtvrtek diskutovat o tom, zda by Izraeli měla být povolena další účast v soutěži. Důvodem jsou protesty proti způsobu, jakým izraelská vláda vede válku v Gaze, a obvinění z nekalých praktik při hlasování.
Zdroj: Libor Novák