Země bez Slunce. Jak vypadal náš svět po dopadu obřího asteroidu?

Konec dlouhé éry dinosaurů, kdy se po Zemi proháněli obrovští ještěři, přinesl asteroid. Dopad a následná zničená atmosféra připravily o život naprostou většinu života na planetě. Nyní vědci došli k tomu, že po dopadu byla Země přes rok zahalena v temnotě.

Asteroid, který ukončil vládu dinosaurů, dopadl na zem přibližně před 66 miliony lety. Po dopadu asteroidu se do atmosféry dostalo takové množství popela a sazí, že vyhubilo dvě třetiny všech rostlinných a živočišných druhů, dinosauři zemřeli všichni.

Nová studie nyní zjistila, jak dlouho vlastně trvala doba temna. Pokud nají pravdu, není překvapivé, že to dinosauři nepřežili. Vlastně je spíše překvapením, že vůbec něco kromě všudypřítomných bakterií přežilo.

Ještě před objevem Chicxulubského kráteru na poloostrově Yucatan v Mexickém zálivu vědci došli k názoru, že za vyhynutí dinosaurů může asteroid. Toto jim napovědělo množství iridia v usazeninách z období vyhynutí dinosaurů. Ty samé vrstvy obsahují obrovské množství uhlíku ve formě popela.

„Popel je ve stejné oblasti jako iridium, takže se tam musel dostat v době, kdy se iridium vymanilo z atmosféry a dosáhlo země,“ prohlásil Charles Bardeen z National Center for Atmospheric Research v Proceedings of National Academy of Sciences.

Studie se věnuje množství popela z asteroidu, který měl průměr 10 kilometrů, a požárům, které vypukly hned po dopadu, ne těm, které vznikly později. Odhady množství popela, který tato situace vytvořila, se liší. Vědci tedy počítali čas s pěti různými množstvími.

Ve výpočtech tedy zahrnovali množství od 750 Terragramů (830 milionů tun) po 35 000 Terragramů (39 miliard tun). Při výpočtech zkoušeli počítat s přítomností velkého množství vody, které provázelo popel do atmosféry, i bez něho.

Využili model klimatu, který vznikl ke zkoumání spojení mezi atmosférou, oceány a ledovce, a zjistili, že popel byl ohřátý sluncem. Díky tomu se velké množství popela vzneslo až do výšky 90 kilometrů. Předpoklady s největším množstvím popela by zahrnovaly spojení popela do větších částic a 90 % popela by kleslo k Zemi v období jednoho roku.

Nelze však zapomínat, že vznikaly různé požáry později. To znovu rozdmýchávalo starý i nový popel. Proto by se popel ve vzduchu udržel poměrně déle. Za předpokladu, že na Zemi bylo 35 Terragramů, slunce by bylo asi tak jasné, jako je dnes měsíc. Tento stav by podle vědců trval okolo dvou let.

Protože světlo bylo velmi slabé, téměř dva roky by neexistovala možnost fotosyntézy. Dokonce i model s nejmenším množstvím popela by zablokoval 90-95 % slunečního záření skoro na dva roky – rostly by jen rostliny zvyklé na stín. Ve všech modelech by klesly teploty o 28° na pevnině a o 11° Celsia v oceánech.

Studie uvádí, že se do atmosféry pravděpodobně dostaly i další látky a prvky, ovšem v bylo jich málo nebo se v atmosféře dlouho neudržely. Každopádně neměly nijak výrazný vliv na život na Zemi, ačkoliv ho určitě nezjednodušily.

Související

Vyschlé popraskané dno jezera Lake Mead postiženého suchem 15. září 2022 v Boulder City v Nevadě. Jezero Mead, které se nachází u Las Vegas nedaleko hranic mezi Nevadou a Arizonou, zásobuje elektřinou několik částí Arizony, Kalifornie a Nevady a je také zdrojem vody pro venkovské, městské a kmenové oblasti na celém jihozápadě.

Země už není pro člověka bezpečná. Lidstvo ji poškodilo a znečistilo, oznámily vědci

Podle studie provedené 29 vědci z osmi zemí, se Země nachází mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo. Tento stav je důsledkem poškozování planety, nadměrného využívání přírodních zdrojů a znečištění. Studie ukázala, že bylo již překročeno šest z devíti planetárních limitů, a to v některých případech výrazně. Tato zjištění poukazují na naléhavou potřebu ochrany životního prostředí a udržitelnosti, aby se člověk mohl nadále bezpečně vyvíjet na této planetě.

Více souvisejících

Země asteroid

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy