Maso je jednou z nejrizikovějších potravin, kterou lze v obchodech zakoupit. Ukazují to i nedávné případy dovozu závadného masa z nemocného dobytka ze zahraničí. Při následných kontrolách se zjistilo, že část masa skončila u spotřebitelů, a je pravděpodobně snědená. Závadné maso však nemusí představovat až tak velké riziko, pokud je správně připraveno. S tím souvisí fakt, že mnohdy nejde jen o to maso správně uvařit, usmažit či upéct.
Nákup a uskladnění
„Rozděl a panuj“. Hygienici radí myslet na možná rizika už od chvíle, kdy si maso přinesete domů. Doporučují proto rozdělovat potraviny už od nákupu. Je podle nich dobrý nápad využít plastové sáčky, které by měly předejít tomu, aby šťáva z masa nakapala do jiných potravin.
Většina z nás dá maso automaticky do mrazáku, v čemž jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.
Rizika zmražených potravin jsou skryta jinde. Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.
Odpověď je jednoduchá - bezpečné to není. Vezměme si jako modelový příklad kuřecí maso. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a vakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sáčku, musíme řádně vymáčknout vzduch, sáček přeložit a maso pak může být v mrazáku cca 1 až 2 měsíce. Pokud jsme ale do mrazáku maso uložili v srpnu a jeho expirační doba je v polovině září, po této době není bezpečné maso jíst, bez ohledu na to, že v mrazáku nebylo ani jeden měsíc.
Příprava
Pokud máte maso mražené, nechte ho roztát v lednici či ponořené v horké vodě. Rozhodně ho nenechte tát venku. V horku se může maso zkazit i za krátkou dobu, natož za několik hodin. Pokud zůstane na pracovní ploše, mohou se bakterie rozšířit.
Odborníci na hygienu také nedoporučují omývat syrové maso před zpracováním. Bakterie přímo na mase zahubí horko. Při mytí se vám však může povést nechtěně bakterie rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny či nástroje a plochy.
Rozhodně rukama od syrového masa během přípravy pokrmu nesahejte na ostatní potraviny, hlavně ne ty, které chcete jíst za syrova. Jako například zeleninu, tu byste opravdu měli od syrového masa držet daleko. Nebezpečné můžou být i šťávy z masa.
Tepelná úprava a konzumace
Velmi důležité je i samotné vaření, pečení nebo smažení. Například bakterie salmonely ničí teplota nad 70 až 75 °C po dobu alespoň 10 až 15 minut. Jde ale o teplotu v jádru pokrmu, nikoliv na povrchu. Doporučuje se proto je vystavit maso alespoň 20minutovému teplu, nebo ekvivalentním systémem, tedy připravovat maso při vyšší teplotě po kratší dobu nebo naopak delší dobu při nižší teplotě.
Čerstvě připravené potraviny by poté měly být zkonzumovány či uskladněny v lednici maximálně 2 hodiny po přípravě. Pokud je opravdu horko, bezpečnější je uklidit jídlo už hodinu po zpracování. Pokud jste venku, skladujte jídlo v přenosném chladícím boxu.
Úklid
Po práci s masem umyjte veškeré povrchy a kuchyňské náčiní, které přišly s masem do kontaktu. Doporučené je užívat při práci gumové rukavice. Ať se je rozhodnete použít nebo ne, je rozhodně dobrý nápad si ruce pečlivě umýt teplou vodou a mýdlem. Pod vodou je nechte minimálně 20 vteřin.
Ukazuje se také, že obyčejný mycí prostředek ve skutečnosti není nejlepší čistící prostředek pro vaše prkénko - a to zejména v případě, že je jedno prkénko používáno pro různé druhy potravin.
Dokonce i když prkénko mezi sekáním masa a krájením syrového ovoce nebo zeleniny pořádně vydrhnete, číhají na něm škodlivé bakterie, píše server Business Insider.
Podle odborníků je proto nejlepší mít na přípravu syrového masa vyhrazené samostatné prkénko a stejně tak i kuchyňské náčiní, jako jsou nože apod. Tím lze zajistit, že se možné přeživší bakterie nedostanou na žádné jiné potraviny, které před konzumací neprojdou tepelnou úpravou.
Související

Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny
Maso , závadné maso z Polska , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 2 minutami

Zemřelo 121 lidí, další se pohřešují. Experti už tuší, proč byly povodně v Texasu tak smrtící
před 32 minutami

Hrozba teroristického útoku v Česku prověřena. Policie uklidňuje veřejnost
před 1 hodinou

Počasí o víkendu čeká zlom, vrátí se léto
včera

Umělá inteligence sítě X chválila Hitlera. Musk přiznal problémy
včera

Slovinsko balancuje na ostří nože: Premiér Golob návrhem referenda o členství v NATO vyrazil dech
včera

Poprask v Nizozemsku: Každý jeden občan má v krvi chemikálie
včera

Tchaj-wan usiluje o omezení hospodářských vazeb na Čínu, úplné přerušení je však nereálné. Případná válka způsobí globální problémy s mikročipy
včera

Dalo se nedávným protestům v Los Angeles předejít? Podle expertů stačilo dodržet tři postupy
včera

Starmer a Macron vyzvali k tvrdším sankcím na Rusko, Rubio jednal s Lavrovem
včera

Nečekaný propad ANO. Babiš je v novém průzkumu pod 30 procenty
včera

Napětí na hranici Německa a Polska. Volný pohyb je minulostí, přinejmenším dočasně
včera

Politický darebák a lichvář. Trump z mezinárodního obchodu odstraňuje respekt, obětí budou i jeho voliči
včera

Důchody v roce 2026. Ministerstvo zveřejnilo první odhady růstu penzí
včera

Trump zahájil obchodní válku s Brazílií. Nejspíš hraje o osud Bolsonara
včera

Ministerstvo vnitra odhalilo útok hackerů. Citlivá data údajně neunikla
včera

Trump splnil slib poté, co ho rozzuřil Putin. Na Ukrajinu opět proudí americké dodávky
včera

Rusové se pokoušeli o další sabotáže v Česku. BIS je zastavila
včera

Rubio míří na klíčové jednání s Lavrovem. Trump stupňuje tlak na Putina i spojence v Asii
včera

Zdražování nafty má pokračovat. Ve světě panují obavy z jejího nedostatku
včera
Budoucnost ekonomických vztahů Moskvy se Západem. Ekonom si jeden scénář neumí představit
Tři roky po začátku ruské invaze zůstávají vztahy mezi Evropou a Moskvou zmrazené. Západ sází na sankce, ale řada firem v Rusku nadále působí a obchodní výměna pokračuje často přes třetí země. Ekonom Libor Žídek pro EuroZprávy.cz upozornil, že návrat k normálu je nepravděpodobný, a že některé firmy už tak obcházejí sankce. Evropa tak stojí před otázkou, jaký model vztahů s Ruskem je do budoucna vůbec možný.
Zdroj: Jakub Jurek