Maso je jednou z nejrizikovějších potravin, kterou lze v obchodech zakoupit. Ukazují to i nedávné případy dovozu závadného masa z nemocného dobytka ze zahraničí. Při následných kontrolách se zjistilo, že část masa skončila u spotřebitelů, a je pravděpodobně snědená. Závadné maso však nemusí představovat až tak velké riziko, pokud je správně připraveno. S tím souvisí fakt, že mnohdy nejde jen o to maso správně uvařit, usmažit či upéct.
Nákup a uskladnění
„Rozděl a panuj“. Hygienici radí myslet na možná rizika už od chvíle, kdy si maso přinesete domů. Doporučují proto rozdělovat potraviny už od nákupu. Je podle nich dobrý nápad využít plastové sáčky, které by měly předejít tomu, aby šťáva z masa nakapala do jiných potravin.
Většina z nás dá maso automaticky do mrazáku, v čemž jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.
Rizika zmražených potravin jsou skryta jinde. Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.
Odpověď je jednoduchá - bezpečné to není. Vezměme si jako modelový příklad kuřecí maso. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a vakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sáčku, musíme řádně vymáčknout vzduch, sáček přeložit a maso pak může být v mrazáku cca 1 až 2 měsíce. Pokud jsme ale do mrazáku maso uložili v srpnu a jeho expirační doba je v polovině září, po této době není bezpečné maso jíst, bez ohledu na to, že v mrazáku nebylo ani jeden měsíc.
Příprava
Pokud máte maso mražené, nechte ho roztát v lednici či ponořené v horké vodě. Rozhodně ho nenechte tát venku. V horku se může maso zkazit i za krátkou dobu, natož za několik hodin. Pokud zůstane na pracovní ploše, mohou se bakterie rozšířit.
Odborníci na hygienu také nedoporučují omývat syrové maso před zpracováním. Bakterie přímo na mase zahubí horko. Při mytí se vám však může povést nechtěně bakterie rozšířit a kontaminovat ostatní potraviny či nástroje a plochy.
Rozhodně rukama od syrového masa během přípravy pokrmu nesahejte na ostatní potraviny, hlavně ne ty, které chcete jíst za syrova. Jako například zeleninu, tu byste opravdu měli od syrového masa držet daleko. Nebezpečné můžou být i šťávy z masa.
Tepelná úprava a konzumace
Velmi důležité je i samotné vaření, pečení nebo smažení. Například bakterie salmonely ničí teplota nad 70 až 75 °C po dobu alespoň 10 až 15 minut. Jde ale o teplotu v jádru pokrmu, nikoliv na povrchu. Doporučuje se proto je vystavit maso alespoň 20minutovému teplu, nebo ekvivalentním systémem, tedy připravovat maso při vyšší teplotě po kratší dobu nebo naopak delší dobu při nižší teplotě.
Čerstvě připravené potraviny by poté měly být zkonzumovány či uskladněny v lednici maximálně 2 hodiny po přípravě. Pokud je opravdu horko, bezpečnější je uklidit jídlo už hodinu po zpracování. Pokud jste venku, skladujte jídlo v přenosném chladícím boxu.
Úklid
Po práci s masem umyjte veškeré povrchy a kuchyňské náčiní, které přišly s masem do kontaktu. Doporučené je užívat při práci gumové rukavice. Ať se je rozhodnete použít nebo ne, je rozhodně dobrý nápad si ruce pečlivě umýt teplou vodou a mýdlem. Pod vodou je nechte minimálně 20 vteřin.
Ukazuje se také, že obyčejný mycí prostředek ve skutečnosti není nejlepší čistící prostředek pro vaše prkénko - a to zejména v případě, že je jedno prkénko používáno pro různé druhy potravin.
Dokonce i když prkénko mezi sekáním masa a krájením syrového ovoce nebo zeleniny pořádně vydrhnete, číhají na něm škodlivé bakterie, píše server Business Insider.
Podle odborníků je proto nejlepší mít na přípravu syrového masa vyhrazené samostatné prkénko a stejně tak i kuchyňské náčiní, jako jsou nože apod. Tím lze zajistit, že se možné přeživší bakterie nedostanou na žádné jiné potraviny, které před konzumací neprojdou tepelnou úpravou.
Související

Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny
Maso , závadné maso z Polska , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 10 minutami

Co se děje v Bílém domě: Waltz do OSN nechtěl, Trump ho vyhodil, aby zabránil škodám
před 1 hodinou

TikTok dostal obří pokutu půl miliardy eur. Posílal data evropských uživatelů do Číny
před 2 hodinami

Počasí: Česko zasáhnou bouřky, varují meteorologové
před 3 hodinami

Počasí jen v Evropě tvrdě dopadá na statisíce lidí. A bude to jen horší
před 4 hodinami

Pronásledování odpůrců, návrat detektorů lži, citování předních nacistů. Amerika se za Trumpa mění
před 4 hodinami

Na konci světa se francouzské a švédské stíhačky snaží odradit Putina. Trumpova nejistota Evropu spojuje
před 5 hodinami

Obchodní válka zažehnána? Čína zvažuje zásadní změnu
před 7 hodinami

Počasí do Česka přinese příští týden mrazíky i sněžení
včera

Trump posílá Waltze do OSN. Nahradí ho Rubio
včera

Ozzy Osbourne naposledy vystoupí s Black Sabbath. Strach o jeho zdraví sílí
včera

Už jim s Trumpem dochází trpělivost. McDonald’s a General Motors důrazně varují
včera

„Amerika nás nezajímá.“ Čínští vývozci si s Trumpem hlavu nelámou, zboží prodají jinde
včera

Otřes v Bílém domě: Mike Waltz končí
včera

Co říká ukrajinsko-americká dohoda o nerostech? Je hlavně symbolická, ale Trumpovi to stačí
včera

RECENZE: Vraždění upírů v rytmu černošské hudby. Hříšníci jsou eruptivním kino zážitkem
včera

Co se děje s počasím na Zemi? To, čeho se vědci obávali, se naplnilo
včera

Pardubice se po prohraném finále loučí s trenérem Hořavou. Klub s ním smlouvu neprodloužil
včera

Na hradecký hokejový klub padl opět stín dopingu. Pozitivní test měl útočník Chalupa
včera

Největší novodobý podvod? Musk nečekaně napadnul Pentagon
včera
Kamala Harris po třech měsících prolomila mlčení. Poprvé od voleb tvrdě zkritizovala Trumpa
Bývalá viceprezidentka Spojených států Kamala Harris vystoupila ve středu večer v rámci své první významné veřejné řeči od porážky v prezidentských volbách s ostrou kritikou prezidenta Donalda Trumpa. V proslovu, který zazněl na slavnostním galavečeru organizace Emerge America, Harris varovala před systematickým rozkladem demokratických hodnot, k němuž podle ní dochází od nástupu nové administrativy.
Zdroj: Libor Novák