Svět se zaměřil na českou Kofolu. Řeší, proč nám nestačí Coca Cola a Pepsi

Britská BBC se v zajímavém článku podívala na tajemství úspěchu Kofoly, která se zrodila jako alternativa ke slavným americkým kolovým nápojům v době, kdy Coca-Cola i Pepsi byly pro Čechoslováky neúměrně drahé. Proč je však v Česku a na Slovensku populární dodnes?

Nejprve je dobré si připomenout historii nápoje, který podle autora článku Daryla Mersoma vizuálně připomíná černé pivo, přesto je nealkoholický. Sirup, který je základní ingrediencí, vynalezl na konci 50. let minulého století vědec Zdeněk Blažek, který dostal za úkol vytvořit alternativu k americké konkurenci. Výsledkem byl Kofo sirup.

Někteří lidé tvrdí, že recept na sirup, který je dodnes tajný, vznikl, když Blažek a jeho tým experimentovali s odpadem, který vzniká pražením kávy. Ačkoliv Kofola kofein obsahuje, důvěryhodnost takových svědectví se prokázat nepodařilo.

Kofola je dodnes velice populární v obou zemích, na Facebooku společnost sleduje půl milionu lidí, což z ní dělá jednu z nejpopulárnějších československých značek na sociálních sítích. Popularita je dokonce taková, že v Česku i na Slovensku vznikají různé náhražky. Některé restaurace tak raději vyvěsily informaci, že točí skutečnou Kofolu.

Průvodkyně Linda Metesová, která provádí zahraniční turisty po Bratislavě, řekla BBC, že většina lidí o Kofole předtím neslyšela. Během prohlídek je proto často bere do podniku, kde jí mají. Turisté často říkají, že „chutná jako Jägermeister“, mnoho z nich proto překvapí fakt, že jde o nealkoholický nápoj.

„V éře Sovětského svazu byla Coca-Cola a Pepsi k dispozici pouze v Tuzexu, kde se nakupovalo za bony," připomíná ve svém článku pro BBC Mersom. Dostupná byla i ve vybraných podnicích, většinou ale pouze těm majetnějším. Bony se sice daly sehnat i pokoutně, ale to bylo značné riziko. Sklenice Kofoly naopak přinášela osvěžení bez hrozby jakéhokoliv skandálu.

Kofola byla jedinou opravdu úspěšnou alternativou k americkým kolovým nápojům, což dokazuje především fakt, že je na trhu dodnes. Může za to především specifická bylinná chuť, která ji od Coca-Coly a Pepsi odlišuje, což u dalších náhražek z bývalého Východního bloku neplatilo.

Přetrvávající popularitu však zajišťuje i jistá nostalgie, což potvrzují Bratislavané, které Mersom zpovídal. „Vzpomínám si, jak jsem šel s tátou do hospody, a s dalšími dětmi jsme pili točenou Kofolu. Připadali jsme si jako dospělí,“ říká pro BBC kuchař a porotce soutěže MasterChef Martin Záhumenský.

Kofola už se prosazuje i na druhé straně železné opony. „V roce 2004, kdy obě země vstoupily do EU, jsme prodali pár lahví. Dnes prodáme i 3 tisíce litrů měsíčně,“ uvedl pro BBC šéf firmy Halusky Anish Shah, který dodává do Velké Británie produkty z Česka a Slovenska. Jeho klienty jsou především naši krajané na Ostrovech.

Související

Kofola

Kofola vstupuje do neprobádaných vod. Kupuje pivovary Holba, Zubr a Litovel

Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. 
Kofola

Kofola expanduje. Koupí Karlovarskou Korunní a Ondrášovku

Skupina Kofola kupuje stoprocentní podíl ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kofola to dnes uvedla na svých webových stránkách, cenu obchodu po dohodě s druhou stranou nezveřejnila. Dokončení obchodu firmy očekávají v první polovině příštího roku.

Více souvisejících

kofola BBC nápoje Coca-Cola Pepsi

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 34 minutami

před 36 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy