Ničivý požár památky zažili i Češi. V čem se liší Notre-Dame od Národního divadla?

Zřejmě nic lépe nevykresluje šok, který člověk cítí při pohledu na hořící katedrálu Notre-Dame než záběry zdrcených Francouzů modlících se na ulici za to, aby slavná národní památka přežila požár v co nejmenší újmě. Je nepochybné, že pro hrdé Francouze byl včerejšek dnem národní tragédie. Češi s nimi mohou velmi dobře soucítit, protože i my, respektive naši předci, zažili požár milované budovy vzbuzující silnou národní hrdost.

„Kruté nevýslovné neštěstí“, „celonárodní katastrofa“, „zalkej,vlasti“. Tak tehdejší noviny referovaly o zkáze „chlouby Prahy,“, „pýchy vlasti“, „naději národa“, „skvělého pomníku našeho znovuzrození“, o požáru „ Velkého Národního divadla“, který se odehrál 12. srpna 1881.

S událostí je dodnes spojeno mnoho nejasností. Vina za požár byla přičtena nedbalosti dvou zámečníků, Emila Jenische a Václava Zinniburga z firmy Deckert a Homolka. Měli špatně uhasit dřevěné uhlí v kamínkách na letování. Uhlíky se znovu rozhořely a od nich se rozhořel měděný okap novinky, která paradoxně měla zabránit možnosti požáru – hromosvodu. Požár byl doslova na střeše.

Neprokázalo se nicméně, že by oba zámečníci měli spáchat zločin žhářství. Oba muži tak byli odsouzeni jen pro přestupek a vyvázli s mírným trestem. Šli na týden do vězení, byly jim uděleny dva dny půstu a museli nahradit soudní výlohy. Podle dnešních historiků zřejmě byli neviní.

Podle tehdejšího tisku se na požáru velkým dílem podílela i neschopnost hasičů. Byli obviňováni, že zmatkovali, přijeli pozdě. Existovala též pomluva, že nebyli připravení, protože byli na pohřbu svého kamaráda. Zpráva Výboru sboru pro zřízení Národního divadla kritizovala i špatnou funkčnost hydrantů.

Podle hasičských historiků a dnešních specialistů však hasiči do určité míry se stali obětmi národního smutku a celospolečenského hledání viníků celé katastrofy. Hasiče a spoluautor zákonů o požární ochraně Zoltán Szaszo tvrdí, že ne všichni pražští hasiči byli na pohřbu kolegy. Jejich pozdní příchod byl zapříčiněn řadou faktorů.

Řada nešťastných příhod

Požár národní chlouby přitáhl pozornost davů lidí, nikoho však nenapadlo zavolat hasiče. Ti se o situaci dozvěděli od požárních automatů, které fungovaly (až do roku 1971) na principu morseova telegrafu. Signály z několik automatů umístěných na budově Národního divadla, České spořitelny (dnešní Akademie věd), na budově na roku Mikulandské ulice a na Policejním ředitelství v dnešní ulici Karolíny Světlé splynuly dohromady a hasiči v centrále je nedokázali přesně rozluštit.

Hasiči tak vyjeli k požáru k Poštovské ulici aniž by věděli, že se jedná o požár Národního divadla. Na místě zjistili, že potřebují posily. Navíc je brzdily shromážděné šokované a zmatené davy lidí.

Hasiči se vlivem řady nešťastných příhod potýkali s velkými problémy. Voda určená na požár budovy brzy přestala tryskat, protože bylo spuštěno kropící zařízení nad jevištěm a otevřeny všechny hydranty v budově, což srazilo tlak vody a brzo vyčerpalo její zásoby.

Divadlo zásobovala vodárna na Karlově, kde den předtím prasklo přívodní potrubí. Tím v nádrži značně klesla hladina vody. Šíření ohně navíc podporoval tehdejší silný vítr, též vzplanul zbytkový plyn v potrubí.

Požár zcela zničil střechu divadla, jeviště i hlediště včetně dekorací k chystané premiéře Libuše. Hasičům se nicméně podařilo zachránit vestibul, foyer, lodžie, řadu místností jako byl archiv, šatna, divadelní kancelář či řadu uměleckých památek.

Podle hasičského historika Radka Stránského se hasičům v kontextu doby a nepříznivé situace zásah zdařil. Ocenil na nich především to, že se podařilo zabránit přenesení požáru na ostatní budovy, např. Prozatimní divadlo. Nikdo během požáru též nezahynul, na rozdíl od požáru vídeňského divadla Ringtheater, který se udál ve stejném roce a při kterém zahynulo 400 osob.

Kromě zámečníků a hasičů byli z požáru obviňováni i pražští Němci. Mezi buršáky, členy nacionalistických německých studentských organizací, a Pražáky probíhaly řady potyček. To, že by požár byl pomstou za prohru v jedné z nich, se nikdy neprokázalo.

Národní divadlo byla skutečnou národní pýchou a jeho požár byl pro mnohé nejčernější den jejich životů. Okamžitě, ještě během požáru, se rozeběhla národní sbírka. Za čtyři týdny se sešlo přes milión zlatých. Hlavní finanční prostředky však poskytl stát. Významnou sumou přispěl císař František Josef I., členové císařské rodiny, ruský car a česká šlechta.

Národní divadlo bylo do dvou let opraveno, vylepšeno o elektrické osvícení a slavnostně otevřeno znovu 18. listopadu 1883. Nicméně, na přestavbě se už nepodílel autor projektu Josef Zítek, který měl spory s Výborem pro přestavbu a do budovy už nikdy nevkročil. Přestavbu provedl jeho žák, Josef Schulz.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Požáry sbírka Hasiči

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 4 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy