Tajemství nejslavnějšího obrazu světa: V čem je Mona Lisa tak zvláštní?

Skutečně asi žádný obraz v současnosti není tak slavný jako Mona Lisa Leonarda da Vinciho. Jedná se o jedno z mistrovských děl renesančního mistra, ale v čem spočívá její kouzlo?

V podstatě každý obraz některého z nejslavnějších renesančních mistrů má takřka nevyčíslitelnou hodnotu. Povětšinou již za svého života byli autoři oceňování a prodávali své obrazy za horentní sumy. S časem samozřejmě hodnota obrazu stoupala.

Za nejlepší Leonardův kus je dlouhodobě považován obraz Poslední večeře páně, jenže slavný jako drobný obraz ženy Mony Lisy zdaleka není. Obraz se dnes nachází ve francouzském Louvru, jelikož se s ním do Francie sám umělec přestěhoval a prodal ho francouzskému králi Františku I. Už to, že si ho král koupil svědčí o jeho výjimečnosti.

Výjimečného toho je na obrazu více. Nejen slavný pohled na všechny pozorovatele obrazu, ale také technika a kompozice, jsou na svou dobu nezvyklé. Výsledkem byl vrchol tehdejší realistické tvorby, kdy snaha, co nejvěrněji zachytit živou bytost, byla novinkou renesančního umění.

Jenže ani ta nejšpičkovější kvalita by jeden z mnoha obrazů neučinila známým i pro ty největší ignoranty dějin umění. Skutečnou nehynoucí slávu přinesla obrazu jeho krádež v roce 1911, kterou rozmázly tehdejší noviny. Podezření padlo na slavného malíře Pabla Picassa stejně jako na spisovatele dekadentních veršů Guillauma Apollinaire. Jenže realita byla poněkud prostší. K objevení obrazu došlo v Itálii, když se neznámý muž pokusil obraz prodat galerii ve Florencii.

Šlo o Vincenza Peruggia, který nebyl ani protřelým překupníkem obrazů ani prohnaným zlodějem. Pro obraz si došel do Louvru v plášti pracovníků muzea. Věděl kam má jít, jelikož tam pomáhal s výmalbou stěn. Proč nevzdělaný Ital vzal zrovna Monu Lisu, nevíme, možná proto že se jednalo o jeden z menších obrazů a on ho snadno ukryl pod plášť.

V muzeu ho dokonce zamkli, ale nepropadl panice, čekal u zamčených dveří až mu někdo odemkne, což se i stalo. Odemkl mu procházející klempíř, který ho pak nebyl schopný ani popsat policii. S obrazem pak bez problému dokráčel do svého bytu, kde ho měl ukrytý dva roky v truhlici pod postelí.

Svůj lup se však rozhodl zpeněžit v Itálii, i když svůj čin považoval za vlastenecký pokus o návrat obrazu, za který chtěl astronomickou sumu půl miliónu lir (dnes cca 1,5 mil euro), pokus nevyšel. Ředitel galerie ve Florencii rozpoznal pravost obrazu a zavolal na naivního obchodníka policii.

Kuriózní loupež spáchaná chudým natěračem byla světovou senzací a udělala z obrazu dnešní legendu.

Související

Mona Lisa

Muzeum Louvre nabízí v dražbě i zážitky, můžete zkontrolovat obraz Mony Lisy

Pařížské muzeum Louvre přišlo kvůli pandemii covidu-19 o řadu návštěvníků a tedy i velkou část příjmu ze vstupného. Díru v rozpočtu chce zalepit i pomocí dražby, v níž nabízí zájemcům třeba blízké setkání s asi nejznámějším exponátem ze svých sbírek: obrazem Mony Lisy italského renesančního malíře Leonarda da Vinciho. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Mona Lisa Umění krádeže historie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy