Před devadesáti lety byl udělen první Oscar

Dne 16. května roku 1929, tedy před devadesáti lety, byl udělen první Oscar – prestižní ocenění v oblasti filmu. Slavnostní událost, kterou každoročně pořádá americká Akademie filmového umění a věd, patří k tem nejvýznamnějším (nejen) v Hollywoodu.

Akademie filmového umění a věd byla založena v roce 1927. Cílem této organizace bylo rozvíjení kinematografie a nejrůznějších filmových odvětví. A právě tato Akademie přišla s tradicí oceňování toho nejlepšího, co se v minulém roce ve filmovém průmyslu povedlo. První cena Akademie byla udělena 16. května roku 1929, místem předávání se stal hotel Roosevelt v Los Angeles.

První udílení Oscarů mělo oproti tomu dnešnímu poměrně skromnou podobu. Jednalo se o jakýsi větší večírek, kterého se zúčastnilo zhruba 250 lidí, z nichž většina navíc musela zaplatit za vstupenku. V roce 1929 se oceňovaly filmové počiny z předešlých dvou let. Na večírku nebylo ani tak velkým překvapením, kdo cenu obdrží – to bylo totiž veřejně prohlášeno již několik měsíců před jeho konáním. Oscara tehdy dostali například herec Emil Jannings (a to výjimečně před slavnostním udílením) nebo slavný Charles Chaplin, kterého Akademie ocenila nejen coby herce ve filmu Cirkus, ale také za režii, scénář a produkci zmíněného snímku. Dalšího Oscara dostal Charles Chaplin až v roce 1972, kdy bylo oceněno jeho celoživotní dílo. Tehdy publikum legendě tleskalo dlouhých pět minut, což se zapsalo do dějin udílení Oscarů jako vůbec nejdéle trvající potlesk.

Dnes se jména oceněných zveřejňují až při slavnostním předávání Oscarů, kdy jsou otevírány zapečetěné obálky. Tento systém byl zaveden roku 1941, aby se předešlo tomu, že média zveřejní výsledky ještě před slavnostním vyhlášením, což se skutečně stalo v roce 1940. Roku 1942 se začalo upouštět od banketu a udílení Oscarů se pomalu stávalo velkou americkou událostí. O dva roky později se udílení také přesunulo z prostoru hotelu do divadla, tedy většího prostoru. Roku 1953 se poprvé oceňování Oscary dostalo do televizního vysílání ve Spojených státech amerických a v Kanadě. Až v roce 1969 mohli udílení Ceny Akademie sledovat diváci u svých televizních obrazovek po celém světě.

Zpočátku byla cena určena pouze pro „hlavní“ filmové kategorie, tedy hlavní filmové role, scénář nebo režii. Později se oceňované kategorie přidávaly – roku 1937 vedlejší herecká role, v roce 1942 dokument, roku 1949 kostýmy nebo roku 1982 masky.

Notoricky známá zlatá soška Oscara má svůj oficiální název, jedná se o Cenu Akademie za zásluhy. Proč se tedy ceně Oscar říká? O tom existuje hned několik verzí. Podle jedné z nich knihovnice Akademie jménem Margaret Herrick v sošce spatřila podobu svého strýčka Oscara. Další verze za autorku přezdívky pro cenu uvádí herečku a zároveň ředitelku Akademie Bette Davis, která zase sošku připodobňovala ke svému muži. Jistý je pouze fakt, že označení Oscar se pro sošku objevilo v tisku v roce 1934, a to ve článku novináře jménem Sidney Skolsky. O pět let později se už zcela běžně hovořilo o předávání Oscarů coby filmových cen.

Autory podoby sošky jsou umělci Cedric Gibbons a Gerge Stanley. Jedná se o zlatou sošku muže s mečem, který je umístěn na filmovém pásu. Ten má pět kruhů, což symbolizuje pět filmových profesí – herec, producent, režisér, technik a scénárista. Cena váží bezmála čtyři kilogramy! V období druhé světové války byly sošky však mnohem lehčí, protože se z úsporných důvodů zhotovovaly ze sádry. Po skončení válečného konfliktu dostali ocenění umělci sošky kovové.

Největší počet Oscarů má na svém kontě za své filmy Walt Disney, který získal 22 sošek. Nejlepší herečkou v hlavní roli pak byla Katharine Hepburn, která si odnesla Oscary čtyři. Jednoho z nich v roce 1969, kdy byly poprvé a také naposledy oceněny ve stejné kategorii dvě herečky – s Katharine Hepburn Oscara dostala i Barbra Streisand.

Kromě kategorií, jako je nejlepší film nebo režie či herecký výkon, lze Oscara obdržet dnes třeba také za kameru, střih, masky, vizuální efekty, animaci, hudbu nebo píseň.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar Americká Akademie filmového umění a věd

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy