Energetické nápoje nepatří dětem do rukou. Nadměrná konzumace neprospívá ani dospělým

Energetické nápoje, které mají vysoký obsah cukru a kofeinu, by podle odborníků neměly pít děti. Mohou zhoršovat jejich soustředění, zvyšovat agresivitu nebo vést k úzkostem. Nadměrná konzumace neprospívá ani dospělým, zejména diabetikům nebo lidem s nemocným srdcem, řekli ČTK. Před 75 lety se narodil rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz, který stál u zrodu energetického nápoje Red Bull.

"Největší rizika jsou spojena s konzumací energetických nápojů dětmi a dospívajícími. Nadměrná konzumace může vést ke zvýšené nervozitě, horší schopnosti soustředění, úzkosti a zvýšené agresivitě a v dlouhodobém horizontu i ke zhoršení paměti," uvedl vedoucí oddělení experimentální diabetologie a zástupce přednosty Centra experimentální medicíny IKEM Martin Haluzík.

Dlouhodobé a nadměrné pití těchto nápojů může podle něj ovlivnit duševní vývoj a mentální schopnosti dětí. Některé země, například Velká Británie nebo Litva, prodej těchto nápojů dětem úplně zakázaly, pro zákaz je podle loňského průzkumu i většina Norů. V Česku se o zákazu debatovalo před pěti lety. V roce 2015 před konzumací energetických nápojů dětmi varovala i evropská organizace kardiologů. V Česku je podle dat z tohoto roku pilo 40 procent dětí a 82 procent náctiletých.

"Princip jejich užití není v dodání energie jako takové, ale energie ve smyslu povzbuzení, zlepšení pozornosti a výkonu. Užívají jej například řidiči k udržení pozornosti nebo sportovci," vysvětlil Lukáš Zlatohlávek z III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle něj ale každý organismus potřebuje odpočinek, a pokud se únava příliš zahání těmito nápoji, může nastat i kolaps.

Obecně mají energetické nápoje vysoký obsah cukru, což může při dlouhodobé konzumaci přispívat ke zvyšování hmotnosti a vést k dalším komplikacím spojeným s nadváhou a obezitou. Podle Haluzíka je nejlepší je nepít vůbec, nebo jen výjimečně. Vyhnout by se jim měli pacienti s poruchami srdečního rytmu, nadváhou nebo cukrovkou.

"Poměrně vysoký je také obsah kofeinu, který při nadměrné konzumaci může způsobovat bušení srdce a rychlejší srdeční rytmus, u pacientů s onemocněním srdce může vyvolat i srdeční arytmii. Kofein také může způsobovat nespavost a jiné poruchy spánku," dodal Haluzík.

Podle Zlatohlávka se obsah kofeinu v různých druzích nápojů liší. Některé obsahují ekvivalent méně než jednoho šálku kávy, jiné ale třeba i více než dvou. Zvýšená konzumace může přes prvotní nabuzení způsobit podle něj následný útlum. U pravidelných konzumentů se může objevit třes, nepozornost nebo roztěkanost.

"Často je konzumace těchto látek spojena s konzumací alkoholu, či dokonce drog a v tom tkví asi jedno z největších nebezpečí, zejména ve zvýšené toleranci alkoholu s následnými negativními následky," doplnil Zlatohlávek.

Související

Ilustrační foto

U nikotinu či energetických nápojů se málo mluví o vlivu na děti, varují experti

O nežádoucích účincích nikotinu, kofeinu a dalších látek a jejich vlivu na děti se podle odborníků mluví málo. O možné škodlivosti například nikotinových sáčků, energetických nápojů či prášku kratom nevědí ani sami nezletilí uživatelé. Poslanci chtějí u některých větší regulaci včetně zákazu prodej dětem, mohla by vzniknout samostatná kategorie psychomodulačních látek mezi regulovanými a zakázanými. Informace dnes zazněly na semináři ve sněmovně.
Drogy, ilustrační foto

Mladí užívají návykové látky méně, víc jsou na internetu

Mladí Češi čím dál méně kouří, pijí alkohol či berou drogy. Důvodem je zřejmě hlavně nárůst on-line komunikace na úkor osobního kontaktu s vrstevníky a to, že rodiče mohou mladé lidi díky moderním technologiím snáze kontrolovat. Pokud mají šestnáctiletí zkušenosti s návykovými látkami, tak je získávají v pozdějším věku než dříve. Roste jejich zájem o elektronické cigarety či energetické nápoje.

Více souvisejících

Energetické nápoje zdraví děti

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy