Zdál se vám krásný sen a vy chcete, aby pokračoval? Vědci mají pár tipů

Je možné pokračovat v přerušeném snu, abychom se dozvěděli, co se bude dále dít a jak skončí? Všechno probíhá tak rychle. Zatímco se v našem snu všechno pěkně vyvíjí, náhlé probuzení přeruší naše stoupání po schodech na festivalu v Cannes, rodící se idylku s Tomem Hardym nebo tu skutečnost, že v ruce držíme vyhrávající los v Euromilionech. Lze znovu usnout a pokračovat v radostném snění? Na tuto otázku se francouzský deník Le Figaro ptá tří odborníků - neurovědkyně, psychoanalytika a experta na výklad snů.

Přestože neexistuje žádný vědecký důkaz, je možné podle dotázaných specialistů v nedokončeném snu pokračovat. Nejsou toho však schopni všichni lidé. Někteří lidé k tomu mají dispozice, jako jsou ti, kdo sní při vědomí. "Někteří z nás jsou schopni částečně kontrolovat scénář svých snů. Mohli by tedy případně pokračovat v příjemném snu v požadované chvíli," říká Delphine Oudiettová, neurovědkyně z Institutu mozku a míchy v Paříži.

Narkoleptici, kteří přes den upadají náhle do spánku, by to mohli mít snadnější. "Sní velmi často a více než ostatní, protože usínají ve fázi paradoxního spánku (fáze REM, cyklus, během něhož sníme). Během tohoto cyklu je mozková aktivita bližší bdělému stavu, a to vysvětluje, proč mají větší kontrolu nad svými sny, jsou více schopni je ovládat a pokračovat v nich," uvádí Ginevra Uguccioniová, neuropsycholožka z pařížské kliniky Pitié-Salpêtrière.

Kromě těch, kdo sní při vědomí, a narkoleptiků existuje způsob, jak se naučit pokračovat v přetrženém snu. Stačí několik sezení. Delphine Oudiettová doporučuje vzpomenout si na co nejvíce podrobností, abychom si tak pokusili předem navodit sen, než usneme, a pokračovat v něm.

"Stimulací podvědomí je možné buďto pokračovat v tom, o čem chceme snít, nebo si vybrat, o čem se nám má zdát," tvrdí psychoanalytik a odborník na sny Thierry-Frédéric Moir. Klíčem k úspěchu je podle něj rovněž dýchání. "Je třeba se uvolnit a klidně a hluboce nadechovat a vydechovat, aby se nám podařilo vytvořit duševní prázdno," upřesňuje expert.

Ideálním okamžikem pro co nejvyšší šance na pokračování ve snu je nepochybně chvíle ihned po přerušení spánku. "Člověk rychle usne, neboť probuzení je krátké a člověk je soustředěný na sen," říká Delphine Oudiettová.

Vhodné k pokračování snu je také ráno. "Koncem noci, když jsme prošli všemi fázemi spánku, vstupujeme přímo do paradoxní fáze," vysvětluje psychoanalytik Thierry-Frédéric Moir. Ta je dobou, kdy jsou sny nejintenzivnější. Vhodná je také popolední siesta. Pokuste se tedy o to, abyste se dozvěděli, jak vaše sny skončí.

Související

Ilustrační foto

Podivný fenomén. Proč máme sny o rozbitém mobilu?

Dokonce i v noci je spáč připoután ke svému mobilnímu telefonu. Až do chvíle, kdy se přístroj roztříští na tisíc kousků. Dospělý člověk se denně podívá na svůj telefon dvěstějedenadvacetkrát. V posteli, ve vlaku, na pláži a dokonce i tam, kde bychom to nečekali: v náručí Morfeově.
sny

Lze si navodit lucidní snění? Při karanténě to může lidem pomoci, prokázala studie

Slyšeli jste někdy o lucidním snění? Jedná se o situaci, kdy se spáč probudí ve snu, jehož dění může sám svým chováním ovlivňovat. Kdo by si to, pokud nemá zrovna noční můru, býval nepřál zažít? Příslušná studie zabývající se tímto fenoménem přišla doslova jako na zavolanou, jelikož by lucidní sny mohly být nápomocné lidem, kteří se kvůli koronaviru ocitli v karanténě.

Více souvisejících

sny spánek Vědci

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy