Anna z Foix. Žena, která vyřešila velké historické manželské trable

I v české historii bychom našli obstojného konkurenta slavného Jindřicha VIII., přinejmenším co se počtu manželek a problémů s rozvodem týče. Ty sice nekončily tak násilně jako v případě anglického sukničkáře, přesto musel Vladislav dlouho čekat na tu pravou. Stala se jí Anna z Foix.

Vládnout kacířskému království, jak se českému státu s převahou utrakvistů v Evropě říkalo, nebyl pro žádný med. Kromě množství sporů, které král-katolík měl s utrakvistickou většinou, ho snad ještě více trápila diplomatická izolace Čech. Ta měla, kromě řady politických dopadů, neblahý vliv i na jeho manželský život. Poměrně dlouho a komplikovaně si totiž musel hledat manželku. První pokus proběhl s hlohovskou kněžnou Barborou Braniborskou, ovdovělou 12 letou dcerou mocného Albrechta Achilla z rodu Hohenzollernů.

Zpočátku to byl velice lukrativní sňatek, protože by Alžběta mohla Vladislavovi přinést jako věno Hlohovsko, tento plán ale záhy padl. Konkurenční český král Matýáš Korvín si totiž Hlohovsko přisvojil jako odumřelé léno. A bez něj se z lukrativní dědičky stala chudá a nevýznamná partie. Jenomže sňatek už byl uzavřen (byť v zastoupení) a papež ho nechtěl anulovat. Nešlo přitom ani tak o morálku a starost o neblahou Alžbětu, která skončila bez věna i bez manžela, jako o čistě praktické důvody. Papežství bylo na straně Matyáše Korvína a král kacířů nebyl v Římě zrovna v oblibě.

Situaca byla o něco lepší po smrti Matyáše Korvína. Vladislav byl zvolen na uprázdněný uherský trůn a aby svým nárokům dodal legitimitu, vzal si i vdovu po Matyášovi, Beatrix Neapolskou. Drobný problém byl v tom, že papež ještě stále nezrušil předchozí manželství a tak bylo manželství z hlediska církevního práva neplatné.

Navíc byla Beatrix už v pokročilém věku a vzhledem k tomu, že potomka nebyla s to zplodit ani v mladém věku, naděje na porod Vladislavova dědice byla minimální. Naštěstí po Korvínově smrti se začaly Vladislavovy vztahy s papežem zlepšovat a v roce 1500 tak papež zrušil obě dosavadní manželství – jedno pro nenaplnění a druhé pro bezdětnost.

Jenomže král kacířů, který se navíc ukázal v manželství jako navýsost nespolehlivý, to nebyla zrovna dobrá partie. Nakonec se ale Jagellonci podařilo ulovit alespoň příbuznou francouzského krále – Annu z Foix. Věno nebylo kdovíjaké, ale obnovit alianci, která fungovala už za Jiří z Poděbrad a kterou spojoval hlavně problematický vztah k papeži, se hodilo. Vladislav si patrně nemohl vybrat lépe.

Podle dobových zpráv šlo v podstatě o idylické manželství, přestože Anna z Foix nebyla zrovna žádnou krasavicí. Za to byla dobrou manželkou a podle všeho i velmi dobrou správkyní královy domácnosti. A hlavně  splnila to nejdůležitější – porodila potomky. Nejprve dceru, která byla velice rychle zaslíbena Habsburkům (a právě tento sňatek se stal právním základem pro pozdější nástup Habsburků na český trůn) a nedlouho poté, co se Vladislav zotavil z mrtvice i vytouženého dědice Ladislava.

Porod to byl komplikovaný, Ladislav se narodil předčasně a lékařům se ho podařilo zachránit jen tím, že ho udržovali v teple pomocí čerstvě vykuchaných prasečích vnitřností. Anna nakonec náročný porod nepřežila. Vladislav Jagelonský poté upadl do deprese  a dlouhou dobu nechtěl ani vycházet do společnosti.

Ještě několik let potom Bohuslav Hasištejnský píše, že je král během návštěvy Prahy skleslý a depresivní. Vladislav se sice poté ještě z depresí jakž takž zotavil, ale opravdové štěstí jaké zažíval s Annou z Foix se už neopakovalo.

Související

hrady a zámky

Mocná dynastie, kterou Češi ignorují. Jak se žilo za "Krále bene"?

Vladislav II. Jagelonský patří nejrozporuplnější panovníky českých dějin. Na jedné straně bývá považován za slabého panovníka, který dal přednost Uhrám před Čechami, na druhou stranu se v té době staly české země součástí největší dynastické mocnosti, Jagellonci ovládali území od Moskvy po Cheb a od středozemního a Černého moře až po Balt. To vše patří do příběhu krále, který je mezi zapomenutými panovníky českých dějin i přesto, že patří mezi nejdéle vládnoucí české krále.

Více souvisejících

Vladislav II. Jagelonský Anna z Foix historie

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy